visum voor Canada

Wat moet je weten over het eTA of elektronische visum voor Canada?

Het is misschien wel één van de mooiste landen ter wereld, niet gek dus als Canada hoog op je bucketlist staat. De ruige natuur en bruisende steden maken het een ideale bestemming voor een afwisselende en avontuurlijke reis. Maar vanwege de enorme omvang van het land en grote contrasten, is het ook een bestemming die best wat voorbereiding vereist. En dat begint al bij het visum. Hoe zit het precies met het eTA: het elektronische visum voor Canada en wat moet je weten voordat je er eentje aanvraagt?

Het eTA voor Canada

Inderdaad, hoe zit dat nu precies? Want misschien heb je al gelezen dat je voor een reis tot zes maanden geen visum voor Canada nodig hebt. Dat klopt in principe, maar daarvoor in de plaats is er de zogenaamde eTA. Deze ‘Electronic Travel Authorization’ is een goedkeuring om zonder visum naar Canada te vliegen. Dat heeft als voordeel dat het een stuk gemakkelijker is om aan te vragen dan een volledig visum. Een eTA is daarmee een verplichte reistoestemming voor het reizen naar Canada voor iedereen die het land per vliegtuig binnenkomt. Dat geldt voor je vakantie, maar ook voor een zakelijk bezoek, familiebezoek of studie. En let op: óók voor minderjarigen is het verplicht, dus reis je met kinderen dan moet je ook voor hen een eTA aanvragen.

➳ Ga je naar Canada om te studeren of een uitwisseling te doen en ben je daardoor langer dan zes maanden in het land? Dan heb je naast een eTA ook een Study Permit nodig.

visum voor Canada
© Ali Kazal/Unsplash

Waar moet je rekening mee houden?

Goed nieuws voor wie vaker naar Canada toe wie, want het eTA is tot vijf jaar vanaf goedkeuring geldig en binnen die tijd mag je een onbeperkt aantal keer naar Canada reizen. Houd er daarbij rekening dat het eTA is gekoppeld aan je paspoort: het vervalt daarmee automatisch als je paspoort binnen die vijf jaar verloopt. Het eTA moet geldig zijn bij het inchecken en aankomst in Canada én gedurende het hele verblijf. Maak je een echt lange rondreis door Canada (aanrader, als je het ons vraagt!) en blijf je langer dan zes maanden in Canada, óf wil je je vooraf niet vastleggen aan dat limiet, dan is het belangrijk om geen eTA aan te vragen maar een volwaardig visum.

Hoe zit het met aanvragen van een eTA?

Je kunt je eTA aanvragen bij de Canadese overheid. Gebruiksvriendelijker is om het door een Nederlands of Belgisch visumbureau te laten regelen. Dat kan eenvoudig online, bijvoorbeeld bij Visumbuitenland. Vraag een eTA aan door online een formulier in te vullen, dan regelen zij de rest. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar. Bovendien kan je dan ook betalen via iDeal (ipv creditcard) en word je bij vragen ook snel geholpen en in je eigen taal. Voor het aanvragen van een eTA hoeft de exacte reisdatum overigens niet vast te staan, je kunt dit dus al doen voordat je je reis boekt. Wanneer je voor deze optie kiest, zijn de kosten voor het eTA € 24,95 per persoon. Na het online versturen van het formulier krijg je het elektronische bewijs gemiddeld binnen drie dagen toegestuurd. Je ontvangt deze per mail.

visum voor Canada
© Bruno Soares/Unsplash

Ben je toch vergeten om de eTA aan te vragen en heb je er met spoed eentje nodig? Dan kan je een speciale aanvraag doen waarbij je gemiddeld binnen 45 minuten je eTA binnen hebt, ook in het weekend of ’s nachts. Je betaalt dan € 17,50 per persoon extra.

Zin in wat voorpet voor je rondreis door Canada?

De mooiste plekken in Canada
Winter in Edmonton en Jasper National Park
Wintersporten in Canada
5 x De mooiste autoroutes in Canada

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!