doen in Amiens

Amiens: stad van Jules Verne & de iconische brocantemarkt

Verdwalen is het advies voor Amiens

51 straatjes vormen het decor voor de brocantemarkt van Amiens, ook wel bekend als de Rèderie. De Rèderie wordt twee keer per jaar georganiseerd op een zondag in april en oktober. 80.000 bezoekers –meer dan de helft van het inwoneraantal van Amiens – weten dan hun weg te vinden naar de stad. Bij het krieken van de ochtend begint de markt en duurt tot laat in de namiddag. Een overnachting boeken is aangeraden. En een groot pluspunt: zo kun je tevens de stad ontdekken! Er is namelijk nog veel meer te doen in Amiens. De stad is goed in een dag te bezichtigen en de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

doen in Amiens

Verdwalen is het advies

Verdwalen is het advies voor Amiens. Op de brocantemarkt én in de stadskern. Zo komen de leukste steegjes op je pad. Gebruik de Notre-Dame van Amiens als kompas. De kerktoren begroet je als eerste bij binnenkomst van Amiens. Niet gek, want de dertiende-eeuwse kathedraal is de grootste gotische kerk van Frankrijk. De Notre-Dame van Parijs past er zelfs helemaal in. Aanvankelijk waren de beelden van de Notre-Dame beschilderd, maar zijn met het verstrijken van de tijd verbleekt. Benieuwd naar de originele kleuren? De lichtshow ‘La Cathédrale en Couleurs’ toont hoe de sculpturen toentertijd oogden.

doen in Amiens

Gebruik de Notre-Dame van Amiens als kompas

Vanuit het kerkplein struin je zo het stadshart van Amiens in. Het centrum vormde meermalen het toneel van veldslagen, zowel in de Eerste – als Tweede Wereldoorlog. Zo was in 1944 een gevangenis in Amiens het doelwit van een bombardement waardoor 258 gevangen en verzetsstrijders werden bevrijd. Na de oorlog werd Amiens in ere hersteld. Uit het as herrees onder meer Tour Perret. De wolkenkrabber van 110 meter was lange tijd het hoogste gebouw van West-Europa.

Koffie langs de kade


De winkelstraat van Amiens, Rue des Trois Cailloux, mondt uit in Place Gambetta. Een sfeervol plein met eettentjes. De setting kijkt gezellig, alleen laat het eten bij sommige restaurants te wensen over. Een goed alternatief vormt een bezoekje aan Saint-Leu. De rivier Somme omarmt het stadsdeel met zijn waterwegen. Eens een buurt waar leerlooiers, schilders en molenaars vertoefden, nu een plezierige wijk met vele restaurants, boetiekjes, kunstgalerijen en antiquairs. Quai Bélu is de ontmoetingsplek. Schuif voor een verdiend drankje aan bij een van de terrassen langs de kade en geniet van het uitzicht over het water.

doen in Amiens

Huis met het torentje

Op steenworp afstand van de binnenstad staat het huis van Jules Verne. Titels als ‘Een reis om de wereld in 80 dagen’ en ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ maakten de schrijver bekend in de negentiende eeuw. ‘Het huis met het torentje’, waar Verne met zijn vrouw van 1882 tot 1900 woonde, is een kijkje waard. Bewonder het bureau waar Verne zijn romans optekende of bezoek de nagebouwde kajuit van kapitein Nemo in de toren. Dat de sciencefiction auteur belangrijk was voor Amiens blijkt wel uit de gebouwen en straten die zijn naam dragen.

Cirque Jules Verne is hier een voorbeeld van. Het stenen circus, geopend door Verne, rest als een van de weinige overgebleven stenen circussen in Frankrijk. In het gebouw worden vandaag de dag nog steeds voorstellingen gegeven.

Vertier in de natuur


Meer weten over Amiens? Breng een bezoekje aan het Museum van Picardië. Het gebouw alleen al is een eyecatcher met zijn statige voorkomen. Binnen wacht een collectie aan lokaal opgegraven vondsten, middeleeuwse kunst en Egyptische en Griekse voorwerpen. Amiens bezorgt eveneens vertier in de natuur. De Hortillonnages is een moerassig rijk vol eilandjes en vele kanalen. De ‘drijvende tuinen’ leverden vroeger fruit en groenten, tegenwoordig is het een aangename rustplaats voor locals. Doorkruis het waterlandschap per boot en aanschouw al het moois.

doen in Amiens

De brocantemarkt


De brocantemarkt is volop aan de gang. Om mij heen zijn de straten tot de nok toe gevuld met waren uit de vorige eeuw. Handelaren druk schreeuwend, potentiële kopers ijverig pingelend. Ongelukkige reeënkoppen en even ongelukkige beeldjes trekken intussen aan mijn gezichtsveld voorbij in stampvolle trolleys en bolderkarren. De nieuwbakken eigenaren druk babbelend over hun goedgevulde laadbak en stilaan minder goedgevulde portemonnee. Een bonte optocht zonder einde, zo lijkt het. Het is slechts het topje van de antieke ijsberg vandaag.

doen in Amiens

Een krakkemikkige globe- voor dix euros van mij

Ik knipper een paar keer met mijn ogen tot mijn blik kruist met een interessant object. Een krakkemikkige globe die overduidelijk betere jaren heeft gekend – een flink tijdperk geleden. Voor dix eurosvan mij. Ik ben zielsgelukkig. Helaas heb ik niet nagedacht over transport. Met een armoedige vuilniszak – daarin mijn aankoop – kuier ik door de mensenzee. Half op zoek naar snuisterijen, half ploeterend de aardbol in de zak te houden. Volgend jaar kom ik terug. Dit maal vergezeld door een degelijke tas of trolley voor optimaal vervoer.

Dit jaar vindt de brocante markt van Amiens plaats op: zondag 17 april en zondag 2 oktober.

Meer doen in Amiens en omgeving

Er is genoeg te doen in Amiens om je een dag of twee te vermaken. Maar nog leuker is om je bezoek te combineren met een roadtripje in de omgeving. Amiens is gelegen in Picardië, een pareltje dat door veel vakantiegangers over het hoofd wordt gezien maar alles in huis heeft voor een fijn weekje weg. Mooie steden, charmante dorpjes, uitgestrekte natuur én de kust is vanuit Amiens allemaal binnen handbereik. Check hier onze tips!

Beeld: Ines, Patrick Despoix, Vincent Desjardins/Isamiga
Geschreven door - Geveld door reiskoorts. Zo kun je Manon het beste omschrijven. Heeft naast reizen ook een grenzeloze voorliefde voor koffie, hardlopen en sushi. Hoopt na het afronden van haar studie journalistiek door Australië te trekken.

Wat vind jij? Laat van je horen!