weekend in de Franse Ardennen

Steden, châteaus & sportief: een weekend in de Franse Ardennen

Wist je dat Frankrijk ook Ardennen heeft? Veel Nederlanders nog niet. Juist daarom moet je er nu heen. Garanties: prachtige uitzichten over de Maas, romantische dorpjes en ontzettend vriendelijke Fransen. Oh, en overnachten tijdens een weekend in de Franse Ardennen doe je natuurlijk in een château.

Het middelpunt van de Franse Ardennen is de plaats Charleville-Mézières. Dit knusse stadje is een perfecte eerste bestemming voor je trip. Het ligt op de rand van de natuur en je kunt vanuit Charleville-Mézières gemakkelijk alle kanten uit naar andere steden en dorpen in de buurt.

Charleville-Mézières

Rondom het centrale plein Place Ducale zitten allerlei leuke cafés en restaurantjes, waar je zowel lokale gerechten kunt proeven als een hamburger kunt scoren en je kunt fijn wandelen langs de rivier, of van stad naar stad pendelen via de door vlaggen omringde brug Pont d’Arches.Vroeger waren Charleville en Mézières aparte steden, gescheiden door de Maas. Voor cultuur en historie kun je het beste in Charleville zijn, Mézières is namelijk in de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd en veel van het stadje werd vernietigd. Charleville is echter wonderbaarlijk genoeg gespaard gebleven.

weekend in de Franse Ardennen

Lees ook: De mooiste autoroutes in Frankrijk

Dat betekent dat er dus nog genoeg te beleven is. De grote kerk Basilique Notre Dame
d’Esperance staat nog vier overeind en vanaf dit jaar kun je een historische rondleiding krijgen langs de middeleeuwse fortificaties van Mézières. Sla in Charleville zeker het Musée de l’Ardenne niet over. Niet alleen liggen er vondsten uit alle tijdsperiodes die in de regio opgegraven zijn, maar je krijgt ook een uniek inkijkje in ‘s stads grootste publiekstrekker: de marionetten. De grote klok vlakbij het Place Ducale opent ieder uur twee deuren en toont een schouwspel van marionetten, dat elk uur anders is. In het museum kun je het bijzondere raderwerk zien.

Marionettenfestival

Elk oneven jaar is het groot feest in Charleville-Mézières. Dan vindt het Internationale
Marionettenfestival (of Festival Mondial des Theatres de Marionettes) plaats. Zoals de naam al
verklapt, komt de crème de la crème onder de poppenspelers van over de hele wereld naar
Charleville-Mézières om hun kunsten te vertonen. Door de hele stad, op straat, in winkels, theaters, cafés en restaurants, treden de poppenspelers op. En dan hebben we het niet over alleen maar Jan Klaassen-achtige optredens, maar denk aan levensgrote poppen die door de straten ‘wandelen’. In de jaren dat er geen Marionettenfestival wordt gehouden, is er precies een jaar voor het festival een speciaal Marionettenweekend. Kleinschaliger dan het festival, maar daarom niet minder leuk.

weekend in de Franse Ardennen

Outdoor voor daredevils

Tijdens een weekend in de Franse Ardennen móét je gewoon de natuur in. Ben je niet bang voor een beetje water? De Semoy-vallei is een fantastische plek om te kanoën of kajakken op het soms kabbelende en soms snelstromende water van de Maas. In het dorpje Monthermé vind je het prima verhuurbedrijf Ardennes Semoy Loisirs om snel te rivier te betreden.

Liever droog blijven maar wel op zoek naar een adrenalinerush? Dan moet je naar Fumay, een dorpje dat op een klein uurtje rijden van Charleville-Mézières ligt. Hoog boven de Maas spant zich een aantal stalen kabels uit. Van een beboste heuvel reiken ze in een diagonale streep over de rivier naar een door bomen verscholen plek in het dal. Bij activiteitenpark Terraltitude kun je naast klimmen en bungeejumpen met een zipline van een kilometer lang de vallei in vliegen. Extra spannend: je scheert horizontaal in plaats van zittend over de bossen en de Maas, met een vaart van wel 130 kilometer per uur!

weekend in de Franse Ardennen

Sedan: Vorstelijk overnachten in de Franse Ardennen

Ooit als een koning of koningin willen slapen? Niet ver van Charleville-Mézières ligt Sedan. Er staat een van de grootste kastelen van heel Europa en als je wil kun je er overnachten. In de middeleeuwen was Sedan een erg vooraanstaande stad in Noord-Frankrijk en – voor zeventig jaar – zelfs een eigen prinsendom. De heren van Sedan woonden in het enorme kasteel Château de Sedan. Vandaag is het gigantische bouwwerk een museum over de bloederige geschiedenis van de stad.

Het overnachten is toch echt het leukst aan het kasteel. Je slaapt niet in de master bedroom van de heren van Sedan, maar in romantische stenen vertrekken mét uitzicht op de binnenplaats. Maar slapen in een kasteel, dat is toch hartstikke duur? Een weekend in de Franse Ardennen is gelukkig nog niet enorm populair, dus de prijs van de hotels vallen ontzettend mee. Al vanaf zo’n € 85 kun je een nacht doorbrengen in het kasteel mét ontbijt in de royale ontbijtzaal. Sedan zelf is een gezellig stadje, met aardig wat studenten en veel leuke restaurants en kroegen. Prima vertoeven ‘s avonds.

weekend in de Franse Ardennen

Slapen in een luxe Chateau

Was overnachten in de vertrekken van het fort van Sedan nog niet koninklijk genoeg? Geen probleem! Net buiten het dorpje Signy-l’Abbaye, op ongeveer een half uurtje van Charleville-Mézières, staat het Château de Montaubois. Het kasteeltje, met zijn twee torens, grote ramen en brede oprijlaan, zou zo het vakantiehuisje kunnen zijn van een Franse hertog. Bijzonder detail: de eigenaar en tevens uitbater heeft het hele gebouw gedurende tientallen jaren met zijn eigen handen gerestaureerd van een onbewoonbare bouwval naar het kleine paleisje dat het vandaag is. Vanaf €120,- kun je al een nacht in een van de kamers blijven, inclusief ontbijt. En geloof me: dat is een koopje voor wat je ervoor terug krijgt. Elke kamer heeft een eigen thema, gekoppeld aan een beroemde dame uit de Franse geschiedenis.

weekend in de Franse Ardennen

Een actief weekend in de Franse Ardennen

Vergeet tijdens een weekend in de Franse Ardennen zeker je wandelschoenen niet. Er zijn enorm veel bewegwijzerde wandelpaden te vinden, dwars door de bossen, over de heuvels en vlak langs de Maas. Heb je niet zoveel tijd om veel te wandelen, maar wil je er toch een keer op uit? In een kronkel van de Maas, tussen de kwartsheuvels, ligt het dorpje Monthermé. Er is een goede en goedkope auberge, Hôtel les Boucles de Meuse, pal aan de rivier om als uitvalsbasis te gebruiken, zowel voor overnachten als eten. De wandeling kun je ook perfect vanaf de auberge beginnen, door de brug over te steken en langs de Maas te wandelen.

Uitzichtpunten

Tip: Sta vroeg op om mistflarden over de heuvels te zien rollen, terwijl ze langzaam oranje kleuren van de zon. Daarna is het doorstappen, want je moet flink omhoog voor de wandeling die je vanuit Monthermé kunt maken. De beloning is gelukkig groter dan de moeite die je ervoor moet doen. Er zijn twee uitkijkpunten die je echt mee moet pakken. De eerste is bovenop de leistenen rots la Roche Fendue waar vandaan je een wijds uitzicht hebt over de Maas, de beboste heuvels die Monthermé omringen én de oude spoorbrug, die wordt opgeslokt door een tunnel richting het hart van de berg.

weekend in de Franse Ardennen

weekend in de Franse Ardennen

Het tweede uitkijkpunt is eigenlijk nog mooier. Daarvoor moet je wel weer omhoog, dus een aanrader is om tussendoor even uit te puffen in het dorpje Château Regnault. Wie niet opgeeft, krijgt daar één van de mooiste uitzichten van de Franse Ardennen voor terug. Boven wacht uitkijkpunt le Rocher de l’Hermitage. Een beeld van ridder Dardennor waakt permanent over de Maaswentelingen. Je kunt vanaf hier alle dorpjes in de buurt zien liggen, temidden van de altijd groene dennenbosheuvels.

Reistips Frankrijk

Beeld: Hjalmar Guit, Parc Terraltitude (Zipline)
Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

2 thoughts on “Steden, châteaus & sportief: een weekend in de Franse Ardennen”

Wat vind jij? Laat van je horen!