weekendje Assen

Een weekendje Assen: op pad in de hoofdstad van Drenthe

Assen is wereldwijd bekend door de TT die ieder jaar op het circuit van de stad gehouden wordt. Maar in de hoofdstad van Drenthe is veel meer te doen dan het bezoeken van deze motorrace. Wil je graag weten wat je tijdens een weekendje Assen allemaal kunt doen? We geven tips voor uitstapjes en bezienswaardigheden.

De natuur in: het Asserbos

Wist je dat aan de rand van de Drentse hoofdstad een van de oudste bossen van Nederland ligt? Het Asserbos dateert uit de middeleeuwen. In het Asserbos vind je meerdere mooie wandelpaden, je kunt ze eenvoudig volgen via de paaltjes langs de routes. In het bos zijn daarnaast ook een hertenkamp, waterspeeltuin, stadsboerderij en vogeleiland gelegen. Genoeg voor een compleet dagje uit! Verblijf je tijdens je weekendje weg in een hotel in Assen? Vanuit het stadscentrum sta je in nog geen kwartiertje wandelen midden in het bos; een ideaal uitstapje dus, zowel samen als met het hele gezin.

➸ Lees ook: alles over de Nationale parken in Drenthe

weekendje Assen
Tip: Bezoek het hertenkamp in het Asserbos © Siavash Safi

Drents Museum

Naast de jaarlijkse TT, heeft Assen nog een grote trekpleister: het Drents Museum. Hier vind je het hele jaar door wisselende tentoonstellingen, waaronder ook met internationaal aanzien. In het museum vind je naast kunst ook geschiedenis en archeologie. Naast wisselende tentoonstelling vind je er ook een eigen collectie, met onder meer de Kano van Pesse en het Meisje van Yde.

Gevangenisdorp Veenhuizen

Ten westen van de stad ligt een bezienswaardigheid waar je meer komt te weten over de geschiedenis van Assen en omgeving. In het Gevangenismuseum in het dorpje Veenhuizen leer je niet alleen alles over het strafrecht in Nederland, maar ook over Veenhuizen zelf. Dit dorp was ooit namelijk de grootste kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid opgericht om armoede tegen te gaan met behulp van landbouwkoloniën.

weekendje Assen
Het Drents Museum is gelegen in een voormalig klooster © Denise Jans/Unsplash

Kamp Westerbork

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Kamp Westerbork een doorgangskamp, destijds gelegen in Hooghalen, behorend tot de gemeente Westerbork. Tegenwoordig is hier een herinneringscentrum gevestigd waar de levens van veel Nederlandse Joden, Roma en Sinti herdacht worden. Bovendien vind je in Kamp Westerbork een museum waar je alles over de geschiedenis van deze plek komt te weten. Kamp Westerbork is ten zuiden van de stad gelegen. Verblijf je in een hotel in Assen centrum, dan ben je er in ongeveer 20 minuten rijden.

weekendje Assen
Vanuit Assen kan je een bezoek brengen aan Kamp Westerbork © Sam te Kiefte
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!