weekendje Dublin

Weekendje Dublin? Wat je niet mag missen

Oke, de stad wint geen schoonheidsprijs. Maar citytrippen kan je er als de beste!

Binnen anderhalf uur vliegen sta je er midden in: Dublin, de hoofdstad van Ierland. Een ideale bestemming voor een korte stedentrip. De stad staat vooral bekend om zijn vele pubs, maar vergeet niet al het andere dat Dublin te bieden heeft. Wij geven tips om het meeste te halen uit je weekendje Dublin.

Must sees tijdens een weekendje Dublin

Net als bijna elke stad heeft ook Dublin een aantal bekende trekpleisters die je op een stedentrip niet mag missen. Dublin Castle ligt aan Dame Street en is gebouwd rond 1230 in opdracht van Koning John van Engeland. Nog steeds heeft het kasteel een publieke functie. De inhuldiging van de nieuwe president vindt er altijd plaats, eveneens alle staatsbezoeken en andere internationale bijeenkomsten. In Grafton Street staat het standbeeld van Molly Malone, van het bekende nummer over Dublin. Eén van de nieuwste monumenten van Dublin is de spiraalvormige toren in O’Connels street. “Monument of Light” is 121 meter hoog en ontworpen door Ian Richie Architects ter ere van het nieuwe millennium.

weekendje Dublin
Temple Bar, Diogo Palhais/Unsplash

Trad Sessions

Naast de culturele highlights is er meer wat je niet mag missen tijdens een weekendje Dublin. Typisch Iers zijn bijvoorbeeld de Trad Sessions, dit zijn live optredens in pubs met traditionele Ierse muziek. Midden in het centrum vind je het uitgaansgebied Temple Bar waar veel pubs te vinden zijn. Ondanks dat het er wemelt van de toeristen is het onmisbaar om te zien tijdens een weekendje Dublin. Als je de toeristen wilt ontwijken, zijn er nog genoeg andere gebieden om op te zoeken. Ten zuiden van Temple Bar liggen verschillende straten, zoals South Williams Street en George Street, met veel bars, restaurants en clubs. Ook op Camden Street en Harcourt Street vind je veel pubs waar de locals ook komen.

Parken

Wil je even relaxen, of hou je ervan om door de natuur te wandelen, dan kan je in Dublin je hart ophalen. Het is één van de groenste steden van Europa en heeft veel parken en natuurgebieden. Aan het einde van één van de grootste winkelstraten, Grafton Street, vind je het St. Stephen’s Green park. Het ligt tegenover een winkelcentrum met dezelfde naam en dus kun je er heerlijk in het gras neerploffen en bijkomen na een middagje winkelen. Iets noordelijker van het centrum ligt Phoenix Park. Het park is ruim 700 hectare groot en het leefgebied van veel wilde dieren. Ook Dublin Zoo en de kantoren van de burgemeester van Dublin en de Amerikaanse ambassade zijn hier te vinden.

weekendje Dublin
Matteo Grando/Unsplash

Trinity College

Aan College Street ligt de grote campus van één van de universiteiten van Dublin, Trinity College. Niet alleen lopen hier dagelijks duizenden studenten rond, tijdens een weekendje Dublin is dit voor toeristen ook absoluut een bezoek waard want het is met stipt het mooiste gebouw dat je zult vinden in de stad. De universiteit is opgericht in 1590 maar de campus was toen nog niet zo groot als hij nu is. Vooral in de 18e en 19e eeuw zijn er veel gebouwen bijgekomen die nu nog altijd in gebruik zijn.

Je kunt er rondlopen op de campus en onder andere de oude bibliotheek bezoeken waar je je in een heuse Harry Potter film waant. Aan de achterkant van de campus vind je een groot grasveld waar met mooi weer veel studenten te vinden zijn en sportwedstrijden worden gehouden. Hier is ook een studentencafé waar de prijzen beduidend lager liggen dan in Temple Bar District.

Getting around

Ook al is het de hoofdstad van Ierland en heeft de stad ruim 500.000 inwoners, toch is het niet heel groot, waarmee een weekendje Dublin echt prima te doen is zonder je te hoeven haasten. Het centrum is vrij compact en alle bezienswaardigheden, attracties, winkels en uitgaansgelegenheden liggen op loopafstand. Mocht je toch geen zin hebben om te lopen, dan kun je op elke straathoek wel in een bus of taxi stappen. Als je in bent voor een actiever weekendje Dublin en omgeving kan ook een fiets huren via het Dublin Bikes systeem. Overal door de stad zijn er standplaatsen waar je een fiets voor enkele uren of dagen kan huren, om ze vervolgens op elk van deze plaatsen weer terug te brengen.

Welke andere plekken moet je tijdens een weekendje Dublin echt gezien hebben? Laat het ons weten in een comment!

Geschreven door - Willeke is studente journalistiek en gek op reizen. Ze verloor haar hart aan Amerika tijdens een geweldig uitwisselingsjaar maar wil de rest van de wereld ook ontdekken. Het liefst reist ze zo vaak mogelijk.

Wat vind jij? Laat van je horen!