weekendje Eindhoven

Een weekendje Eindhoven: op de fiets door de designstad


Stratumseind in Eindhoven, wie kent het niet? Ik heb hier in mijn tienerjaren héél wat avonden doorgebracht, maar verder dan het centrum om te winkelen of de bioscoop kwam ik een dag later – na een aantal drankjes – niet. Zonde, weet ik nu! Ik keerde voor twee dagen terug naar Brabant en vertel je waarom ook jij écht een keer een weekendje Eindhoven moet plannen.

Een weekendje Eindhoven op de fiets

Sinds 2002 staat Eindhoven elk jaar in oktober in het teken van de 9-daagse Dutch Design Week (21 – 29 oktober). Op diverse locaties door heel de stad vinden dan onder andere tentoonstellingen en festiviteiten plaats. Onderdeel van dit evenement is de Design Fietsroute, die je in het kader van ’25 jaar Dutch Design’ meeneemt langs alle plekken in Eindhoven die een bezoekje waard zijn.

De route start bij de Brandstore en is te fietsen in anderhalf uur, als je niet afstapt tenminste… maar dat is eigenlijk onmogelijk. Wij stoppen bij het NRE-terrein om binnen te gluren bij wielercafé Velosoof. Voor liefhebbers van wielrennen een aanrader! Niet veel verderop komen we langs Stadsbrouwerij Eindhoven, waar volgens onze gids Rik het beste bier in de stad te vinden is. Voor ons is het daarvoor nog iets te vroeg, maar het is er zeker eentje om te onthouden voor later. We trappen verder langs de Blob en het 18 septemberplein. Het is het hele weekend prachtig weer, maar ook met minder geluk is er genoeg te beleven. Wie gek is op museums hoeft zich in Eindhoven namelijk absoluut niet te vervelen. Je vindt hier o.a. het Philips Museum, Van Abbemuseum en voor voetbalfanaten het PSV Museum.

weekendje Eindhoven

TIP: De Design fietsroute is niet alleen voor kunstliefhebbers een aanrader. De route neemt je mee langs een hele hoop iconische plekken in de stad. Ook zo’n uniek rondje Eindhoven fietsen? Een kaart van de route is te koop bij het VVV kantoor en op diverse plekken in de stad kan je fietsen huren.

DOWN TOWN Gourmet Market

Tijd om te lunchen! Ik heb hoge verwachtingen als we binnen lopen bij Down Town Gourmet Market. Het bestaat uit zo’n 15 mini restaurants, waarbij een ieder zijn eigen specialiteit heeft. Het grootste gedeelte is overdekt, maar er is ook een buitentuin waar je met mooi weer heel de dag kunt blijven zitten. Vis, vlees of vega: niemand komt hier iets te kort, het is hooguit moeilijk kiezen wat je gaat eten. Gelukkig zijn de porties niet mega, en kun je altijd een extra rondje lopen op zoek naar nog meer lekkers. Wij weten in ieder geval wel waar we weer heen gaan bij een volgend bezoek aan Eindhoven.

➸ Leuk feitje: we hebben ons laten vertellen dat alle inkomsten van de hal gezamenlijk zijn, en iedereen meedeelt in de winst. Zo kunnen alle restaurants blijven bestaan, en heb je niet net zoals in de Markthal in Rotterdam dat er stands leeg komen te staan. Top!

weekendje Eindhoven

Food hotspots tijdens een weekendje Eindhoven:
♡ Zondagochtend koffie drinken bij BeanBrothers in De Bergen

♡ Binnengluren bij Sissy Boy, dat is gevestigd in de Blob. Boven kun je taartjes eten!

♡ Nog meer lekkers vind je bij The Happiness Kitchen, net als bij Zoet & Zout

♡ In hetzelfde pand van de Brandstore vind je Coffeelab. Net als ik geen liefhebber van koffie? Ook de chocolademelk is hier erg lekker, net als het bananenbrood!

Strijp-S: Een stukje Berlijn in Eindhoven


Na de lunch vervolgt onze route zich door het oude Philipsdorp richting Strijp-S. Wie goed kijkt, ziet hier op verschillende plekken de geschiedenis van Philips voorbij komen op oude foto’s met begeleidende teksten. Strijp-S doet denken aan Berlijn. Industrieel, op sommige plekken heel erg vervallen en op andere stukken juist helemaal opgeknapt. De zon schijnt, en dus staat er een rij voor ijssalon Intelligentia. Ze verkopen hier ijssmaken die je niet snel bij andere ijssalons zult zien. Zoals Vosbes, Rooibes, Ice Tea IJs en Licor43. De smaken wisselen non stop, dus je treft steeds wat nieuws. Kiezen is hier onmogelijk!

Omdat we zaterdag niet uitgekeken zijn op Strijp-S, besluiten we de volgende dag terug te keren. Het is zo’n toffe plek om te fotograferen, te winkelen en te eten. Een bezoek aan Brabant is niet compleet zonder het eten van een worstenbroodje. Wij aten er een bij Het Ketelhuis. Ook de verse pompoensoep met geitenkaas is hier een aanrader!

➸ Wil je nog wat lekkers mee naar huis nemen na je weekendje Eindhoven? Stop dan even bij de Vershal in het Veemgebouw. Hier vind je behalve lekker eten op de 6e verdieping ook een toffe expositie over twee eeuwen Eindhoven.

weekendje Eindhoven

BrabantNacht


Ons weekendje Eindhoven valt samen met BrabantNacht; het jaarlijkse evenement waarbij talloze culturele locaties hun deuren ’s avonds laat openen voor een unieke ervaring. Neem tijdens deze originele avond een nachtelijk kijkje in musea, volg een bijzondere workshop of dineer op een unieke locatie. Wij schuiven eerst aan voor een diner bij De Kazerne: midden in een expositie! Momenteel is hier onder andere het kunstwerk ‘May I have your attention please?’ van Maarten Baas te bewonderen. We sluiten de avond niet af op Stratumseind zoals ik gewend ben tijdens een weekendje Eindhoven, maar bij De Kazerne met een Silent Disco. En tja, Brabantse nachten zijn lang!

Volgend jaar ook BrabantNacht bijwonen? Hou dan zeker de website van Visit Brabant in de gaten. Beloof je ons wel dat je voor die tijd in ieder geval vast een weekendje Eindhoven plant? Reden genoeg namelijk, want in oktober staat de stad in het teken van de Dutch Design Week, en nog geen maand later vindt GLOW plaats: het gratis lichtkunstfestival waar jaarlijks zo’n 700.000 bezoekers op afkomen!

Geschreven door - "Don't dream your life, live your dreams", is het motto van Janneke. Ze is hopeloos verliefd op Australië en heeft een heleboel Wanderlust. Janneke is pas afgestudeerd en timmert nu aan de weg als freelance (reis)journalist en fotograaf.

Wat vind jij? Laat van je horen!