weekendje Limburg

Een weekendje Limburg: inspiratie voor de leukste uitstapjes in de provincie

Hoe zuidelijk hoe gezelliger, zegt men toch? In het geval van Limburg zou dat wel eens echt waar kunnen zijn, want of je nu kiest voor een stedentrip Maastricht, de mooie Mergellandroute rijdt of lekker op pad gaat in de natuur: een weekendje Limburg is eigenlijk altijd een goed idee. Niet op z’n minst vanwege de vriendelijke Limburgers en hun bourgondische levensstijl. Wij zijn fan, en zetten voor jou de highlights in de provincie op een rij, zodat je gauw je eigen weekendje Limburg kunt samenstellen.

Een stedentrip Maastricht

Als je het ons vraagt is het eigenlijk zonde om tijdens een weekendje Limburg uitsluitend binnen de stadsgrenzen van Maastricht te blijven, maar dat neemt niet weg dat het wél een hele leuke bestemming is. Maak een mooie stadswandeling en begin op het Vrijthof met een lekker ontbijtje en een bezoek aan de bekende Sint-Janskerk en Sint-Servaasbasiliek. Voor een flinke dosis winkelen zit je in Maastricht ook meer dan goed, maar zeker zo leuk is het bezoeken van de sfeervolle wijken Wyck en Céramique of ga juist voor de industriesfeer van het Sphinxkwartier. Even genoeg stad gezien? Dan sta je binnen no time op de Sint Pietersberg met mooie uitzichten over de stad en omgeving!

Sfeervol Valkenburg

In heel Nederland en omstreken bekend als dé kerstbestemming, maar in werkelijkheid is Valkenburg elke dag van het jaar een aanrader. Tijdens een weekendje Limburg is een bezoek aan deze gezellige stad in het zuiden dan ook een absolute tip. Bezoek natuurlijk de bekende fluweelgrot of ga op ontdekking in de steenkolenmijn. Ook de kasteelruïnes zijn de moeite van een bezoekje waard. Net buiten Valkenburg vind je natuurgebied het Geuldal waar je een van de mooie wandelroutes kunt volgen in het Limburgse (en eigenlijk on-Nederlandse!) landschap.

weekendje Limburg
TIP: Volg vanuit Valkenburg de kastelenroute! Met onder andere Kasteel Schaloen.

Arcen: Kasteeltuinen en Hertog Jan bierbrouwerij

Officieel hoort het bij Venlo, maar het dorpje Arcen, gelegen in de mooie Maasduinen, is voor veel toeristen een bestemming op zich tijdens een weekendje Limburg. En wel om twee redenen: het dorpje beschikt namelijk over een 17-eeuws kasteel met prachtige kasteeltuinen én over de bierbrouwerij van Hertog Jan. In de kasteeltuinen kun je heerlijk struinen door onder andere de rosariums, watertuin, het bamboebos of de rotsvallei. Op diverse data vinden er in de tuinen evenementen plaats, zoals streekmarkten of lichtfestivals. Zijn de kasteeltuinen niet zo aan jou besteed, bezoek dan de Hertog Jan brouwerij voor een gezellige rondleiding, uiteraard mét de nodige biertjes!

➸ Wel naar een stad, maar steden als Maastricht en Valkenburg al gezien? Limburg heeft nog veel meer leuks! Denk aan een dagje Heerlen, Venlo of Kerkrade.

weekendje Limburg
De Mergellandroute neemt je mee langs de mooiste landschappen in het zuiden!

De Mergellandroute is de bekendste autoroute van Nederland en voert je over 100km mee langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg.

Rij de Mergellandroute

Roadtrippers opgelet! Want als je het ons vraagt is een weekendje Limburg het beste besteed tijdens een roadtrip over de mooie Mergellandroute. De route staat bekend als de populairste autoroute van Nederland en slingert over zo’n 100 kilometer lengte langs de mooiste plekjes van Zuid-Limburg. Perfect om je twee dagen door te laten meevoeren! Neem onderwerp alle tijd om uit de auto te stappen bij knusse dorpjes, rijksmonumenten en mooie wandelroutes. De Mergellandroute is overigens ook in zijn geheel te fietsen! Onderweg kom je meer dan genoeg campings, B&B’s en hotels tegen om je route op te breken. Gebruik je liever één plek als uitvalsbasis, kijk dan op de website Parkvakanties naar een van de 30 vakantieparken in Limburg. En dat hoeft echt geen Landal of Center Parcs te zijn; je vindt er óók kleinschalige bungalowparken op mooie plekken in de Limburgse natuur.

weekendje Limburg
Slingeren over de oevers van de Maas in de Maasvallei

Op pad in de Maasvallei tijdens een weekendje Limburg

Iets minder bekend is RivierPark Maasvallei. Een nieuw maar wild natuurgebied in het zuiden van Limburg, op de grens met België. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, met kilometers aan struinnatuur, wandelroutes waarbij je wilde paarden en bevers kunt spotten en genoeg mogelijkheden om te fietsen, raften of kajakken. In de hele vallei volg je de Maas als blauwe ader, afwisselend in Nederland en België, en ontdek je kastelen, historische dorpen, nationale parken én wijngaarden. Stop zeker bij wijngaard Aldeneyck, dorpjes als Rekem en Borgharen en de kastelen d’Aspremont-Lynden en Elsoo! Meer tips voor een bezoek aan dit mooie stukje natuur in het grensgebied vind je in ons artikel over de Maasvallei.

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!