Luxemburg Stad

Een weekendje weg in Luxemburg Stad

Luxemburg is meer dan het land van de goedkope tabak en het voordelig tanken op de terugweg van een vakantie in Italië. Het kleine Groothertogdom is ook een aanrader als bestemming voor een weekendje weg. Wij geven je tips voor een weekendje weg in Luxemburg Stad!

Het centrum van Luxemburg Stad

Het oude centrum van Luxemburg Stad staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en dat is niet voor niets. Loop over kinderkopjes in de straten van deze oude stad terwijl je je ogen uitkijkt bij mooie historische gebouwen als het Groothertogelijk Paleis, het stadhuis en de Notre Dame. En terwijl je lekker om je heen loopt te kijken hoef je niet op te passen voor auto’s; het oude centrum is namelijk een voetgangerszone. Je krijgt al snel het gevoel of je door een groot pittoresk dorp loopt.

Luxemburg stad

Op zaterdag struin je over de antiekmarkt, op zoek naar dat ene unieke sieraad, een hippe spiegel uit de jaren ’60 of een onbekend boek waar je het stof van kunt afblazen. Wie van grote winkelketens houdt, kan zijn hart ophalen in de Rue des Capucins of de Grand Rue. Op de pleinen kun je genieten van een Luxemburgs gerecht zoals ‘Bouneschlupp’ (sperziebonensoep), terwijl straatartiesten zich klaarmaken voor hun act die kan variëren van een kinderpoppenkast en een straattheater tot en met breakdancen en acrobatiek. Er is altijd wel iets te zien op de pleinen van Luxemburg Stad!

Gratis wandelroutes

Met maar een weekendje te besteden in de stad, wil je niet te veel tijd verliezen met verdwalen. Bij het VVV-kantoor kun je gratis wandelroutes ophalen, die je niet alleen door de oude stad, maar ook langs de stadsmuren en het ravijn leiden. Het oude deel van Luxemburg Stad ligt op een rotsplateau en vanaf onder andere de bekende Pont Adolph heb je een waanzinnig uitzicht. Een alternatief is Casemates de Bock, waarvandaan je zicht hebt op het heuvelachtige groen rondom de stad met op de achtergrond de modernistische gebouwen van de ´Europese wijk´ Kirchberg. Vanaf hier kun je naar beneden afdalen en met goed weer pootje baden in de rivier en zonnen in het gras.

Luxemburg stad

Goede uitvalsbasis

Het Youth Hostel Luxembourg City aan de Rue de Fort Olisy, vlakbij Casemates de Bock, is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan Luxemburg Stad. Het ligt dichtbij het oude centrum, door de gezellige sfeer is er altijd wel iemand die een potje wil poolen of tafeltennissen en voor de nachtbrakers is het slechts een klein kwartier lopen naar de Rue Emile Mousel. Deze straat bestaat uit enkel discotheken, eettentjes en kroegen. Voor iedere muziekstijl is er wel een club: metal in het ene gebouw, Duitse schlagersliederen bij de buurman en verderop klinken de nieuwste hits door de boxen.

Maak gebruik van het openbaar vervoer

De bussen zijn extreem goed geregeld in Luxemburg. Zowel in als buiten de stad rijden genoeg bussen en naar de meeste plaatsjes zijn rechtstreekse verbindingen. Zo is het heel gemakkelijk om eens een dagje buiten de stad te gaan kijken. Wil je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer? Schaf dan een Luxemburg Card aan. Voor 28 euro kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en heb je gratis toegang tot meer dan zeventig bezienswaardigheden en musea!

Luxemburgse keuken

Hoewel het land zo dicht bij Nederland ligt ziet de keuken er heel anders uit. Een écht Luxemburgse keuken is er niet omdat de Luxemburgers van oudsher niet zo veel gaven om hun gastronomie. Eten diende als bron van energie om te werken en pas de laatste jaren zie je steeds meer interesse voor het eten als een sociale gelegenheid. In Luxemburgse keuken zie je veel invloeden vanuit Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Verwacht dus veel brasserieën waar tot in de late uurtjes de wijn rijkelijk vloeit. Één van de dingen die je gegeten móet hebben zijn Knoedels. In Luxemburg ook wel Kniddelen genoemd. Deze deegballetjes worden in veel verschillende soorten en maten geserveerd. In Brasserie du Cercle krijg je ze bijvoorbeeld in een roomsausje met zure room en spekjes. Heerlijk op een koude gure avond wanneer je grote honger hebt na een stevige stadswandeling. Het gerecht vult namelijk als een gek.

Honor the fallen

Net buiten de stad bevindt zich een zichtbaar stukje geschiedenis: de begraafplaats aan de Val du Scheid, waar Amerikaanse soldaten liggen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten en hier zijn gesneuveld. Je voelt de rillingen over je lijf als je naar de duizenden witte, glimmende kruizen en sterren staart. Er komen hier nog regelmatig Amerikaanse nabestaanden en veteranen om een laatste eer te bewijzen.

Luxemburg stad

Beeld: David EversLenDog64Tristan Schmurr (incl. header)

Geschreven door - Jessica is (reis)journalist en belandt vaak in vreemde situaties en op bizarre plekken. Een ceremoniële dolkendans bijwonen op Bali, gered worden door natuurwachters op Sardinië of een opvangcentrum voor luiaards bezoeken bijvoorbeeld.

6 thoughts on “Een weekendje weg in Luxemburg Stad”

  1. Wat een leuk stukje over Luxemburg! Laatst verheugde ik me op de 3 op Reis over Luxemburg, maar daar werd het echt neergezet alsof er niets te beleven is. Erg jammer!

    Mijn vader is in Luxemburg geboren, de hele familie leeft daar nog dus wij gaan er meerdere keren per jaar heen! Genoeg andere plekjes om te genieten dan ‘de grote stad’! Prachtig land kom er altijd helemaal tot rust! Genieten! 🙂

  2. Luxemburg is zo divers. En vooral heerlijk opgeruimd en schoon. Is het straatje met hangende paraplu’s er nog? Wat zou ik graag even op een terrasje zitten daar en mensen kijken met op de achtergrond de muziek vsn een straatmuzikant.

  3. Lijkt me heeeeerlijk! 😉 Er even tussenuit met mijn lieve vriend,
    genieten van de natuur, en natuurlijk van elkaar…..
    Wij gaan vast duimen! 😉

  4. Ik heb me vverdiept in Luxemburg wat een leuke, sfeervolle stad. In december hebben ik en me vriend 2 weken vvakantie en helaas geen vakantie plannen omdat we hard aan het sparen zijn voor Sri Lanka dus een weekendje weg naar Luxemburg is geweldig. ##wanderlust ##travel ##bucketlist

Wat vind jij? Laat van je horen!