Een weekendje Oostende: aan zee met al je zintuigen

Culinair, actief en ontspannen

Oostende en haar inwoners bewegen zich letterlijk op, aan en in de zee. Kom je een dagje of langer op bezoek in deze Vlaamse kustplaats, dan ervaar je de zee met al je zintuigen. Van verser-dan-verse vis op je bord tot fijne boottochtjes en van een rit in de panoramische kusttram tot een unieke blik op de garnaalvissers te paard. Visliefhebber of niet: rond de zee speelt het zich hier af- en daar is genoeg te beleven.

Culinair Oostende: À l’Ostendaise

In culinair Oostende draait het allemaal om vis. En twee dagen per jaar wordt daar nog een schepje bovenop gedaan tijdens À l’Ostendaise. Dit jaar vindt het culinaire festival plaats op 27 en 28 juni. Het zeeheldenplein wordt dan omgetoverd tot een food walhalla waar 25 restaurants in kleine happen het beste van hun menukaart laten proeven. Onder de deelnemers is ook chefkok Raoul de Koning die Nederland vertegenwoordigt tussen het Vlaamse kookgeweld. Het talent uit Almelo was eerder finalist in het tv programma ‘Mijn restaurant’ en kookt tegenwoordig de sterren op je bord in restaurant Ostend Queen. Voor een op en top culinaire avond in het restaurant betaal je normaal gesproken zo’n 80 euro per persoon, maar dankzij À l’Ostendaise kan je zijn Tartaar van Zeebaars voor 6 euro voorproeven.

weekendje Oostende

Vissers dagen chefs uit om creatief te zijn met de Noordzeevis

Het weekend van À l’Ostendaise is onderdeel van een langdurige samenwerking tussen vissers en chef-koks die in het teken staat van duurzame omgang met vis. Er wordt in Oostende namelijk heel wat vis gevangen, en des te mooier als er bewust met de vangst wordt omgegaan. Al sinds 2013 dagen Oostendse vissers de chefs uit om hun menu af te stemmen op de bijvangst. Vissen die per ongeluk in het net belanden krijgen op deze manier alsnog een bestemming. Zo heb je altijd keuze uit originele gerechten- en nog duurzaam ook.

weekendje Oostende

Culinair Oostende

Valt je dag of weekendje Oostende niet samen met À l’Ostendaise, dan kan je nog altijd proeven van het allerbeste uit de zee. Van sfeervolle bistro’s tot sterwaardige restaurants; voor elke smaak en ieder budget is er een adresje te vinden. Van zijn charme moet de haven van Oostende het niet hebben, dus wil je een mooi uitzicht op zee, loop dan richting de Zeedijk en geniet van je maaltijd aan de lange boulevard waar locals sportief doen, toeristen flaneren, en vissersboten aan de horizon voorbij trekken. Iets verder verstopt maar daardoor des te leuker is de Ensorgallerij. Hier vind je diverse kleinschalige restaurants, met onder andere het sfeervolle La Galleria, waar de verse vangst van die nacht al op je wacht. Voor de snellere hap vind je langs de haven een strip met viskramen. Verser dan hier wordt het niet!

Een weekendje Oostende

Hoewel je je met eten alleen al dagen kan zoet houden in deze stad, is er ook echt meer dan genoeg te doen om een weekendje Oostende goed te vullen. Kom je met de auto, parkeer dan bij het Maria-Hendrikpark (Lependreef) en haal daar gratis een fiets op om de rest van de dag de stad mee te verkennen. Fiets via het park en de boulevard naar de haven en pak daar met fiets en al het gratis pontje dat elke 15 minuten vertrekt naar de Oostoever. Eenmaal daar tref je een industrieel havengebied dat nog het meest doet denken aan onze eigen NDSM-werf in Amsterdam. Het rauwe van de haven wordt hier langzaamaan verweven met hypermoderne appartementen en creatieve pop-ups. Het heeft nog even tijd nodig, maar over een paar jaar zal dit terrein ongetwijfeld de artistieke hub van Oostende vormen.

weekendje Oostende

Nu kan je er fietsen tussen de fotogenieke scheepskarkassen, silo’s en natuurlijk het historische Fort Napoleon. Volg de fietsroute om via het imposante museumschip Mercator terug te keren naar het centrum. Neem een kijkje aan boord, of ga voor een lokaal Keyte biertje naar de Grote Post. Laat je niet misleiden door het kille exterieur, want binnenin dit oude postgebouw tref je een cultureel centrum en hip café dat een ideale tussenstop vormt op je verkenningstocht door de stad.

Het mooiste van de kust

Het leukste van Oostende heb je in een dag of twee gezien. Maar het loont om langer dan een weekendje Oostende te bezoeken zodat je meer kan bekijken van de Vlaamse kust. Dat kan namelijk perfect met de kusttram die vanuit Knokke via alle kustplaatsen naar de Panne rijdt. De rit over de gehele lengte van de kust is 70 kilometer en kost je 2 uur en een dagpas van 5 euro. Stap bijvoorbeeld op in het centrum van Oostende en boemel via zee, duinen en steden naar de zuidelijker gelegen plaatsen, zoals Middelkerke of Oostduinkerke.

weekendje Oostende

Garnaalvissers te paard

Plan je weekendje Oostende slim als je een bezoek wilt brengen aan laatstgenoemde, dan kan je een kijkje nemen bij de authentieke garnaalvissers te paard. Een stukje UNESCO Werelderfgoed dat alleen nog in Oostduinkerke te bewonderen is. In vroegere tijden was dit de wijze waarop garnalen gevangen werden in het Noordzeegebied maar langzaamaan verdween het en dreigde de traditie van de garnaalvissers te paard te verdwijnen. In Oostduinkerke werd de traditie echter voortgezet door een kleine groep vissers die het nu van generatie op generatie doorgeven. Met hun indrukwekkende trekpaarden gaan ze er nog een aantal keer per jaar gezamenlijk op uit om te vissen. En jij kan daarbij zijn. Met je voeten in zee- want zo hoort het in Oostende.

Beeld: Naline Roodbeen, Visit Oostende
Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!