weekendje Parijs

Zo haal je het meeste uit je weekendje Parijs

De stad waar je alles wilt doen behalve haasten. Wij helpen je om je tijd optimaal te benutten.

Geschiedenis, architectuur, heerlijk eten en haute couture: Parijs heeft het allemaal. Een ideale bestemming voor een stedentrip dus, mits je de tijd hebt. Wie maar een paar dagen in deze stad heeft, doet er verstandig aan om keuzes te maken. Moet je het doen met slechts een weekendje Parijs? Wij helpen je vast op weg!

Verplaatsen

In weinig steden is het metronetwerk zo praktisch als in Parijs. Wil je alle highlights bekijken tijdens een stedentrip Parijs, maar heb je slechts twee dagen de tijd, dan is de metro je ideale vervoermiddel. Kaartjes koop je bij elk metro- of treinstation en hebt verschillende opties. Voor Zone 1 – 3 kan je de hele binnenstad bekijken en ben je 9,30 kwijt voor 1 dag of 15,20 voor twee dagen.

Daarnaast is er zoals in zoveel steden ook een systeem van huurfietsen in Parijs. Er staan overal in de stad parkeerpunten voor openbare fietsen die je tegen een kleine vergoeding kunt gebruiken. Deze wordt weer terug gezet op een willekeurig parkeerpunt in de stad. Een leuke manier om wat meer van de stad te kunnen zien zonder de blaren op je voeten te lopen! En natuurlijk voordeliger dan de metro. Meer info vind je op de website van Velib.

weekendje Parijs

Zien tijdens je weekendje Parijs

De Franse hoofdstad wordt niet voor niets bovenaan alle lijstjes met mooiste wereldsteden geplaatst. Er is meer dan genoeg te zien, maar als je het moet doen met niet meer dan een weekendje Parijs, dan zal je moeten kiezen. In de categorie niet te missen musea noemen we toch het Louvre (maar hou de tijd in de gaten in dit reusachtige museum!), Montmartre, de Sacre Coeur en de Notre Dame.

In de artistieke buurt Montmartre, waar vroeger alle kunstenaars vertoefden, kan je tegenwoordig vooral heerlijk slenteren en genieten van het typisch Franse sfeertje. Parijzenaars in Montmartre noemen het hun eigen ‘eiland’ op de berg. Let hier wel extra op zakkenrollers en straatverkopers die toeristen bedriegen! De gotisch kathedraal Notre Dame is de hoofdpersoon in vele verhalen. Jaarlijks komen er miljoenen mensen op af, en is het ook ontzettend druk in de kathedraal op elk tijdstip van de dag. Toch is een bezoek aan dit monument er één om niet te missen tijdens je weekendje Parijs. Het glas in lood, de imposante architectuur en de pronkstukken in de kathedraal blijven fascineren.

Ook een must see: Musée d’Orsay, een oude treinstation dat is omgetoverd tot een museum. Van binnen is het gebouw adembenemend met als hoogtepunt de enorme klok in de hal. Dit museum is niet zo massaal als het Louvre, maar heeft ontzettend veel te bieden. De permanente collectie bevat o.a. grote Franse schilders als Monet, Gauguin en Bonnard. Verder heeft het museum 24 schilderijen van Van Gogh in het bezit.

➸ Lees ook: 5 wandelingen in Parijs buiten de gebaande paden

Parken en pleinen

Een stedentrip is te gek, maar vaak ook veel te vermoeiend. Vergeet dus niet om tussen al het sight see-en ook wat fijne rustpauzes in je weekendje Parijs te plannen. En dat kan uiteraard geheel in stijl. Parijzenaars houden van de Seine. Ze wandelen veel langs het water, of zitten vaak met een kop koffie, croissant en een boek in de zon. Dat kan jij ook!

Laat je niet afschrikken door de gigantische parken als Jardin du Luxembourg en Jardin des Tuileries. Je komt er namelijk heerlijk tot rust als je een eigen plekje in de zon kunt vinden. Er staan zelfs stoelen waar mensen gebruik van kunnen maken. Bijkomen kan ook prima op Place de Vosges, het oudste plein in Parijs. Nog nooit van gehoord? Dan kan heel goed, want het zit goed verstopt tussen de straten van Marais, waar vele Parijzenaars komen voor een beetje rust. Het wordt omringd door arcaden en prachtige huizen, dus genoeg te kijken! Tegenwoordig zitten aan het plein luxe restaurants en hotels gevestigd, dus ook een goede plek voor een (weliswaar prijzig) kopje Parijse koffie.

weekendje Parijs

Bon appétit!

Heeft de overnachting flink in je budget gehakt en besteed je liever wat minder aan eten? Het is echt mogelijk om de Parijse prijzen te ontwijken. Pak metro 14 en stap uit bij halte Cour St-Emilion. Bercy Village is een klein hofje met gezellige boetiekjes, cafés en restaurants waar je niet alleen rustig kunt shoppen, maar ook authentieke Franse gerechten kunt eten zonder dat je teveel betaalt. Wil je je tijdens je weekendje Parijs aan echte crêpes, gauffres (wafels) en de confijte eend wagen? Elk restaurant in Bercy Village heeft ze op het menu staan!

Verse marktproducten vind je bij het verkeersvrije food mekka Rue Montorgueil, vlakbij de Metro van Chatelet en Les Halles. ‘S avonds stroomt deze straat vol met jonge Parijzenaars, dus ook als je geen trek hebt kan je je hier goed vermaken.

weekendje Parijs

Shoppen

Niemand eindigt een weekendje Parijs zonder even de winkels in te zijn gedoken. En dat kan je het beste doen in de hippe buurt Marais. Deze wijk staat bekend om de kleine boetieks, haute couture winkels en vintage shops. Het zit net buiten het centrum. Ook als je minder van kledingwinkels houdt zit je hier goed. Er bevinden zich namelijk ook ouderwetse arcades en doorgangen met boeken- en antiekwinkels. Wanneer je gek bent op de bekende modeontwerpers kun je een bezoekje brengen aan Faubourg Saint-Honoré. Ook als je niet naar binnen loopt is het de moeite waard om door deze straten te struinen en te genieten van het Parijse straatbeeld.

Foto’s: Moyan Brenn

Geschreven door - Felicia schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!