Weg in Nederland: een weekendje Amersfoort

Zien, doen en proeven in het historische hart van Nederland

Afgelopen zomer stroomde onze website vol met leuke stedentrips in Nederland. We reisden het hele land door en ontdekten hoeveel mooie steden we eigenlijk dicht bij huis hebben. Welke daar nog ontbrak? Amersfoort! Historisch, móói en bomvol bijzondere adresjes en bezienswaardigheden. Tijd om er op uit te trekken voor een weekendje Amersfoort!

Beste hotelstad 2015

Een dag in deze stad is sowieso al te kort, maar er is nog een reden waarom je niet voor een dag maar voor een weekendje Amersfoort moet kiezen. Dit jaar werd het namelijk verkozen tot beste hotelstad van Nederland. Als je het ons vraagt is dit vooral terecht omdat er zoveel bijzondere accommodaties zijn. Zo sliepen we eerder al op een scheepshotel in de Eem en gingen we dit keer op zoek naar een bijzondere B&B. Wel comfortabel, maar net iets persoonlijker. Het werd Jamila Suites; super centraal, maar net buiten de drukte. Gastvrouw Jamila ontvangt je met open armen waardoor je je direct thuis voelt. Ze verhuurt kamers in verschillende prijsklassen, dus ideaal voor zowel een luxe overnachting als een eenvoudige kamer voor een klein prijsje.

weekendje Amersfoort

Lees ook: een roadtrip door de provincie Utrecht

Op het dak en in het water

Met de hoge toren en sfeervolle grachten heeft het de allure van Utrecht, maar toch is Amersfoort anders. Het centrum is compact, het voelt minder groots en hectisch en dat terwijl het toch alles heeft wat je van een stedentrip verwacht. Een eerste kennismaking ervaar je het mooist vanaf een bird’s-eye view. En dus beklommen we de machtig mooie Onze Lieve Vrouwetoren die hoog boven de stad uittorent. Op een heldere dag kan je vanaf dit dak van de stad zelfs Utrecht zien liggen!

Een andere uniek kijkje krijg je vanaf het water. In tegenstelling tot veel andere steden in Nederland zijn eigen gemotoriseerde bootjes in de grachten verboden. Wel kan je mee met een tocht van de Waterlijn. Een ideale manier om ook de kleine straatjes te ontdekken en te gluren achter bruggen en poorten waar je anders niet komt! Het is een aanrader om de Amersfoort City Card aan te schaffen, voor 12,50 kan je dan vier bezienswaardigheden gratis bezoeken (inclusief de toren en rondvaart) en krijg je op veel plekken korting.

weekendje Amersfoort

Te voet door de stad

Hier is Amersfoort historisch en op elke hoek en gevel ontdek je weer iets nieuws

Amersfoort is een ideale stad om te voet te verkennen. Het mooiste van de stad zie je als je wandelt tussen de twee poorten: van de Kamperbinnenpoort naar de Koppelpoort. Als een ader loopt de Lange Straat vanaf je beginpunt recht door het centrum heen. Als je komt om te winkelen dan kan je je alleen in deze straat al prima een dagje vermaken. Maar zoals het hoort sla je natuurlijk hier en daar een zijstraatje in. In Amersfoort kan dat niet fout gaan, want het brengt je bij de mooie Muurhuizen. In deze straat waan je je even in een andere tijd. Waar ooit namelijk de eerste stadsmuur van Amersfoort stond, werden later huizen gebouwd met losse delen van de muur. Je kan deze straat bijna helemaal rondom het centrum volgen en doet er goed aan om dat ook gewoon te doen. Hier is Amersfoort historisch en op elke hoek en elke gevel ontdek je weer iets nieuws.

weekendje Amersfoort

Heb je het rondje Muurhuizen gehad, maak dan een tussenstop op de Groenmarkt, een van de gezelligste pleintjes van de stad. In een prachtig pandje op de hoek tref je Queens, waar je geniet van de lekkerste (high) thee in de stad, verse broodjes en zoete hapjes. Weer terug in de hoofdstraat? Sla dan nog een keer af, maar nu ter hoogte van het mooie Café Hemels, richting de Krommestraat. We kunnen er namelijk kort over zijn: dit is gewoon het leukste straatje van de hele stad. De Krommestraat zit bomvol bijzondere boetiekjes, hippe koffietentjes en leuke restaurants. Stop bijvoorbeeld voor een koffie bij Coffee Corazon, of een paar meter verderop bij Corazon Bakery. Multiculti dineren doe je in deze straat bij Habibi, waar je je het beste laat verrassen door de chef met een tafel vol mezzes, muntthee en Marokkaanse wijnen. Loop je de Krommestraat een stukje verder in, dan kom je aan je rechterhand langs ’t Hof; Amersfoorts grootste plein, waar het niet alleen stikt van de leuke terrasjes maar waar je op vrijdagochtend en zaterdag ook de markt kan vinden.

Jonge ondernemers

Een weekendje Amersfoort bestaat niet alleen uit shoppen en sightseeing. Bovenal is de stad namelijk culinair. Het wemelt in de historische binnenstad van de bijzondere adresjes, inspirerende horecaconcepten en stoere jonge ondernemers. Met de nadruk op dat laatste is BUUF in de Serre een must visit. Sowieso vanwege de locatie, in het monumentale klooster Mariënhof, net buiten het centrum. Maar vooral ook vanwege de twee stoere meiden die hier heerlijke koffie, thee, taart en verse sappen bereiden en serveren. Studenten Cesare en Carmen wonnen eerder dit jaar een wedstrijd met hun horecaconcept en openden begin september de deuren van dit bijzonder mooie pand.

weekendje Amersfoort

Ook net geopend, in het hartje van de stad, is SEM. Bij het horen van de woorden waar deze afkorting voor staat, Sla En Meer, zullen wellicht wat sceptische stedentrippers afhaken, maar dat is onterecht. Binnen tref je een jong en enthousiaste team waar de passie voor eerlijk en puur eten van afspat. De maaltijdsalades, soepen en sappen zijn echt voor iedereen en de setting is perfect voor een gezellige lunch. Minder gezond, maar zeker zo leuk is het eveneens jonge Juffrouw Jacoba. De crêperie zit goed verstopt in de gezellig drukke Krankeledenstraat, maar stap je binnen dan word je niet alleen verrast door het smakelijke menu en gezellige sfeer, maar bij mooi weer ook door de heerlijke tuin die eraan vast zit.

Nog zo’n mooi adresje vind je vlakbij, bij de Vier Broers op het Lieve Vrouwekerkhof. Laat je niet misleiden door het smaakvolle en chique uiterlijk, want in dit ambachtelijke bier- en grillrestaurant krijg je kwaliteit voor een goede prijs. Wie het niet gelooft bestelt voor 12 euro de verrukkelijke burger van de maand. Neem plaats bij het vuur of in de gezellige binnentuin en geniet van precies dat wat ze zeggen te serveren: stoere gerechten van hoge kwaliteit.

Meer inspiratie: City Guide Utrecht

weekendje Amersfoort

In twee dagen kan je in deze stad genoeg zien, doen en proeven om er van te gaan houden

Van de oude naar de nieuwe stad

Maar de stadswandeling is nog niet af. De mooiste route richting de Koppelpoort gaat vanaf het Lieve Vrouwekerkhof via de grachtjes langs museum Flehite, gevestigd in drie Middeleeuwse Muurhuizen. Loop hier zeker even naar binnen om meer te weten te komen over de geschiedenis van Amersfoort. De Koppelpoort is vanaf hier al in zicht, dat misschien wel het mooiste stukje stad vormt. Bij de Koppelpoort verlaat je de historische binnenstad en wandel je een compleet ander stuk Amersfoort binnen. Dit is de Nieuwe Stad, waar industrie aan de Eem langzaam transformeert tot een creatieve hub vol kunst, ateliers en artistieke tentjes. Onze favorieten? Strandtent Zandfoort aan de Eem en restaurant Hoog Vuur, gevestigd in de oude Prodentfabriek. Een groter contrast is niet denkbaar, en juist dat maakt je weekendje Amersfoort zo leuk. In twee dagen kan je in deze stad genoeg zien, doen en proeven om er van te gaan houden. Terugkomen is onvermijdelijk.

Meer tips voor een weekendje Amersfoort

Buiten het mooie centrum is Amersfoort ook gezegend met een perfecte ligging. Zo maakten we eerder al een roadtrip in en rondom Amersfoort. Nog meer tips dus!

Foto header: Zen Whisk

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

Wat vind jij? Laat van je horen!