Op de fiets naar Australië: 28.000 km door 21 landen
Marica fietste van het Friese Workum naar Adelaide
“Een vriendin die in Australië woont, vroeg of ik nog eens bij haar langs wilde komen. ‘Natuurlijk wil ik dat’, zei ik, ‘maar dan kom ik wel op de fiets’. En zo is het uiteindelijk ook gebeurd”, vertelt de avontuurlijke Marica die in totaal 28.000 kilometer aflegde van het Friese Workum naar Adelaide, in vijftien maanden tijd.
Op tijd op de verjaardag
Vijf tassen nam ze mee. Gevuld met twee setjes kleding, wat reparatiespullen voor de fiets, een benzinebrander om te kunnen koken, een tent en slaapspullen. Ze reed vanuit Nederland naar Istanboel, dwars door Turkije naar Iran. Van daaruit ging ze naar China, Thailand, Myanmar, Maleisië en Indonesië. Uiteindelijk vloog ze het laatste stukje vanaf Bali naar Darwin om nog een fietstoer te doen in Australië. Voornamelijk alleen, soms met een vriend of vriendin. Dat was Marica’s reis in een notendop. En op de verjaardag van haar vriendin kon ze om stipt 16.00 uur aansluiten voor een borrel.
Avontuurlijk overnachten
Marcia hanteerde een budget van twintig euro per dag. “Dat klinkt alsof het heel weinig is, maar ik had natuurlijk geen reiskosten. En ik probeerde de overnachtingen zo goedkoop mogelijk te houden”, vertelt ze. Daarom zette ze vaak haar eigen tent op. En als ze een betaalbaar hotel vond, trakteerde ze zichzelf soms op een overnachting in een echt bed. Maar zo ging het lang niet altijd; ze sliep bijvoorbeeld ook wel eens in restaurants, bij mensen thuis of op het politiebureau.
1700km rechtdoor
Van alle landen op de route, viel China haar het zwaarst. “Ik heb er drie maanden over gedaan om er doorheen te fietsen. Ik moest op één stuk wel 1700 kilometer rechtdoor. Achttien dagen fietste ik door de woestijn.” Af en toe kwam ze een plaatsje tegen waar ze boodschappen kon doen, maar Chinezen kunnen ‘geen woord over de grens’, dus moest Marica communiceren met handen en voeten. “Ik was héél erg toe aan een goed gesprek. De eerste beste toerist die ik na die stille dagen tegenkwam, heb ik aangesproken om even uitgebreid te kunnen kletsen.”
Gastvrij Iran
In tegenstelling tot haar verwachting, waren de Iraniërs volgens de Friezin het meest gastvrij. “Je leest er zulke negatieve verhalen over in de media, maar het was er echt geweldig. De mensen waren super aardig. Het was bijna alsof ze wilden bewijzen dat al die slechte berichten niet kloppen”, zegt Marica. “Om de tien kilometer werd ik wel staande gehouden door locals die iets wilden geven zoals fruit, brood of water. Soms was het alsof mensen erom vochten bij wie we zouden overnachten. Dat heb ik in geen enkel ander land meegemaakt.”
Weg van de wereld
Reizen op de fiets vindt Marica de beste manier om de wereld te ontdekken: “Met de auto heb je eigenlijk een soort harnas om je heen. Op de fiets heb je veel meer contact met de lokale bevolking. Mensen komen bijvoorbeeld naast je fietsen. Vooral in de minder ontwikkelde landen wilden ze alles van mij en mijn reis weten. En ze konden er naar vragen, omdat ik benaderbaar was. Dat contact met lokale mensen die kleine dingetjes voor me doen en me willen helpen is prachtig. Dan merk je pas goed hoe mooi de wereld is en hoe mooi mensen voor elkaar kunnen zijn.”
Iedere avond stelde Marica zichzelf dezelfde vraag: “Als ik mijn vrienden zou moeten vertellen wat ik vandaag heb meegemaakt, wat zou ik dan zeggen?” Het antwoord op die vraag noteerde ze in een schriftje en die aantekeningen vormden de basis voor haar boek ‘Weg van de wereld’. “Ik val jullie echt niet lastig met wat ik iedere dag heb gegeten. Alleen de echte hoogte- en dieptepunten, de bijzondere – soms kleine – dingen die ik meemaakte, staan in mijn boek.” Het is niet haar eerste boek, eerder schreef ze ook al over haar avontuurlijke reizen. In ‘Van vuur naar ijs’ neemt ze de lezer mee op haar fietstocht van Vuurland in Zuid-Amerika naar Alaska. Haar tweede boek, ‘Rond Afrika’, gaat over haar reis van Nederland naar Kaapstad en terug. Binnen een jaar reed ze met de auto door dertig Afrikaanse landen.
WIN: Marica’s boek ‘Weg van de Wereld’
We mogen een exemplaar van Marica’s nieuwste boek ‘Weg van de wereld’ weggeven!
Meedoen met de winactie is simpel: volg Stop and Stare op Facebook, laat je gegevens achter in onderstaand formulier en kom vast in de stemming met onderstaand fragment uit Marica’s boek. Met je deelname schrijf je je ook in voor onze nieuwsbrief. Meedoen kan t/m vrijdag 25 maart en de winnaar krijgt automatisch bericht.
[contact-form-7 id=”2671″ title=”Winactie”]
Deze winactie is verlopen. Linda bouwman: gefeliciteerd!
Fragment ‘Weg van de wereld’ – etappe Turkije:
“We klimmen richting een bergkam en hebben uitzicht aan beide kanten. Bovenop iedere heuvel en na iedere bocht in de weg hoop ik dat de afdaling gaat beginnen, maar die blijft uit. Wij willen graag naar de stad Bilecik voor een hotel met een douche. Als je maar lang genoeg doorfietst komt de afdaling uiteindelijk wel. Na eenenzeventig kilometer, elfhonderdvijfendertig hoogtemeters en vier glazen thee zonder te betalen, bereiken we Bilecek, een grote stad met ongeveer vijftigduizend inwoners en heel veel zingende moskeeën.”