type camper

Welk type camper is geschikt voor jouw reis?

Ben je een kampeerliefhebber en droom je van een eigen kampeerauto voor de deur? Als beginnende kampeerder heb je heel wat opties om uit te kiezen. Ga je voor een comfortabele camper, een kampeerbusje, buscamper of toch een avontuurlijke auto met daktent? Welk soort kampeervoertuig het meest geschikt is hangt af van veel zaken, waaronder het soort reizen dat je wilt maken, je reisgezelschap en natuurlijk je budget. We zetten de opties op een rij met per type camper de voor- en nadelen.

Campers: Luxe op reis

Zijn niet alle kampeervoertuigen campers? In de volksmond wordt de naam camper vaak gebruikt voor alle kampeeropties op vier wielen. Maar eigenlijk wordt met de échte camper een integraal of half integraal bedoeld. In de camper tref je alles aan voor een comfortabele kampeervakantie. De inbouw en voorzieningen variëren van model tot model, maar campers beschikken doorgaans over een apart slaapgedeelte, een goed uitgerust keukenblok, flinke vers- en grijswatertank en een ruimte met douche en toilet. Vanwege de ruimte en het comfort is de camper erg populair onder kampeerders op leeftijd en gezinnen.

Voor- en nadelen van een camper:

+ Ruime leefruimte: Campers bieden veel leefruimte en voorzieningen. Het is echt een huis op wielen.
+ Veel opslagruimte: de meeste campers zijn uitgerust met een zogenaamde garage achterin, waarin je veel spullen kwijt kunt.
+ Zelfvoorzienend kamperen: Het is afhankelijk van je elektraverbruik en eigen wensen, maar in principe kan je vanwege de grote watertank en douche/toilet voorziening prima een paar dagen off-grid staan.
– Omvang: Campers kunnen groot en moeilijk te manoeuvreren zijn, in sommige landen kan dit spannende situaties opleveren op smalle wegen, in steden en op kleine campings.
– Brandstofverbruik: Door hun omvang en gewicht verbruiken campers vaak veel brandstof.
– Hoge aanschaf- en onderhoudskosten: Campers zijn doorgaans duur in aanschaf en vereisen regelmatig onderhoud.

Camper
De intergraal en halfintegraal zijn over het algemeen luxe campers © Julian Ackroyd/unsoplash

Buscamper: Voor de nomaden

Het kan je als kampeerliefhebber niet ontgaan zijn; de buscamper heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt. Van oorsprong zijn het vooral oude bestelbusjes die worden omgebouwd tot camper, maar inmiddels zijn er ook veel aanbieders op de markt die gloednieuwe en op maat gemaakte buscampers verkopen. Ook de buscamper is er in verschillende maten, waarbij L1H1 echt compact kamperen is, maar de grotere en hogere modellen een heel comfortabel type camper vormen die zelfs niet onder hoeft te doen voor de volwaardige camper.

Voor- en nadelen van een buscamper:

+ Rijdt comfortabel: buscampers zijn kleiner en wendbaarder dan campers, waardoor je gemakkelijker kunt navigeren in stedelijke gebieden en op smalle wegen. Je gaat er ook makkelijker op uit voor een kort rit.
+ Off-grid mogelijkheden: buscampers zijn relatief eenvoudig uit te rusten met zonnepanelen en hebben tegelijkertijd toch ruimte voor een (portable) toilet. Heel geschikt dus voor off-grid kamperen.
– Minder ruimte: het compacte formaat heeft als keerzijde dat je keuzes moet maken in de inbouw. Bijvoorbeeld geen vast bed en een klein keukentje.
– Minder geschikt voor winterreizen: vanwege de krappere leefruimte leent de buscamper zich minder goed dan de camper voor reizen waarbij je veel binnen zult zitten.

type camper
De buscamper is ideaal voor digital nomads © Alex Guillaume/unsplash

Lees ook: Tips voor natuurkamperen met de camper

Waar extra op letten met onderhoud?
Naast keuzes voor kampeermogelijkheden op basis van ruimte en comfort, is er ook een afweging te maken op technisch vlak. Zo is de buscamper vaak gevoeliger voor roest en moet je bij een (tweedehands) integraal camper extra goed letten op lekkages. Maak je lange reizen met je camper of rijd je veel in bergachtig gebied? Besteed dan extra aandacht aan het kiezen van de juiste remblokken en laat ze geregeld controleren. Verder geldt dat voor alle campers met keukenblok een gasdetector en rookmelder aan te raden zijn. Verdiep je voor je aankoop goed in de voor- en nadelen van (veelvoorkomend) onderhoud per type camper, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan.

type camper
Neem ook veelvoorkomend onderhoud per type camper mee in de aankoopkeuze. © Tim Mossholder/Unsplash (l), foto van remblokken afkomstig van Autodoc.nl (m), Enis Yavuz (r)

Camperbus: Voor de actieve reiziger

Buscamper of camperbus? Tussen die twee type campers zit wel degelijk verschil. Waar een buscamper in feite een bestelbus is, is een camperbus veel meer een auto. De camperbus is kleiner en heeft ook geen stahoogte. Vaak wordt er gebruikgemaakt van een hefdak, waarin de slaapcabine zich bevindt. De camperbus is geschikt voor reizigers die echt buiten willen leven en alleen binnen zijn om te slapen.

Voor- en nadelen van een camperbus:

+ Wendbaar: de camperbus is makkelijk wendbaar. Ideaal voor avontuurlijkere autoroutes en korte ritjes.
+ Comfortabel rijden: rijdt lekker, ook op hogere snelheid. Het zijn over het algemeen veilige voertuigen en bovendien pas je altijd in een parkeervak.
– Weinig ruimte: er is zeer beperkte leef- en opslagruimte. Een vast bed is vrijwel onmogelijk, je moet dus altijd ombouwen.
– Basic voorzieningen: De meeste camperbusjes hebben geen uitgebreid keukenblok en toiletvoorziening. Ook de watertank is vaak kleiner.

type camper
De camperbus is klein maar fijn voor outdoor reizigers © Tobias Weinhold/unsplash

Auto met daktent: Voor de avonturiers

Een expeditie door de woestijn? Off-road in de natuur of ‘overlanden’ naar Azië of Afrika? De auto met daktent wordt steeds vaker gespot op de weg. Dit type ‘camper’ is heel geschikt voor wie echt een avontuurlijke reis wil maken. Hoewel er inmiddels daktenten voor allerlei automerken zijn, gaan de meeste kampeerders voor een landrover of soortgelijke wagen. Met een 4×4 kun je echt de bewoonde wereld achter je laten en het avontuur tegemoet. De auto met daktent leent zich vooral voor reizen waarbij je continue ‘on the road’ bent. Reis je graag langzaam door langer op dezelfde plek te blijven, dan is een groter type camper aan te raden.

Voor- en nadelen van een (4×4) auto met daktent:

+ Zeer compact en flexibel: Je kunt echt overal komen. Dit is kamperen in alle vrijheid!
+ Makkelijke setup: De daktent is binnen no-time opgezet.
– Zeer basic: In de auto is heel beperkt ruimte voor spullen en leefruimte. Alles in dit type kampeervoertuig is functioneel.
– Minder geschikt voor winterbestemmingen: Hoewel de echte avonturiers er niet voor terugschrikken, is een auto met daktent toch minder geschikt voor reizen waarbij je bijvoorbeeld binnen wilt kunnen koken.

type camper
De auto met daktent is vooral populair onder overlanders © S Widuwa/Unsplash

Meer lezen?

➳  https://www.c-and-a.com/nl/nl/shop/kampeermogelijkheden

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!