Een wereldreis maken? Zó bereid jij je optimaal voor
Een wereldreis is een droom voor velen. Maar wel eentje die de nodige voorbereiding vergt. We helpen je op weg!
Een wereldreis maken, dat is wel even wat anders dan een retourtje Thailand of een rondreis door Australië. Welke landen ga je bezoeken, hoeveel leg je van te voren al vast, wat is je budget en hoe breng je je geldzaken op orde? Er zijn nogal wat vragen die komen kijken bij de voorbereiding. Maartje ging met haar vriend een jaar lang op wereldreis en hield ons tijdens haar reis op de hoogte van haar ervaringen en tips. Ga je zelf een wereldreis maken? We bundelden de expertise voor je!
1. Het budget
Hoeveel kost een wereldreis maken? Het is niet het meest inspirerende deel van je voorbereiding, maar wel het meest cruciale punt om je plan te realiseren en dus de eerste stap die je zal moeten zetten. De voorbereiding en berekening van je beschikbare budget zal je reis maken of breken. Wat je kwijt bent tijdens een wereldreis is voor iedereen anders. Gemiddeld zit je al gauw aan 1000 euro per maand, maar dat is niet alleen afhankelijk van je eisen (slaap je in hotels of hostels?) maar ook van de landen die je bezoekt. In Azië kan je met veel minder dan 1000 euro per maand uit de voeten, terwijl datzelfde bedrag in Australië juist krap is.
Een andere optie is het berekenen van een dagbudget. Een gebruikelijk bedrag hiervoor is zo’n 35 euro per persoon per dag. Natuurlijk kan je het allemaal zo low budget maken als je wilt, maar de meesten zullen maar een keer in hun leven een wereldreis maken, dus te krap wil je het ook niet maken.
Meer over het budget van een wereldreis
2. De route bepalen
Een leuker deel van de voorbereiding is het uitstippelen van je route. Tijd om je bucketlist erbij te pakken! Ook hier komen een aantal handigheden bij kijken. Vergeet bijvoorbeeld niet te kijken naar het klimaat; je wilt niet het risico lopen steeds in het minst gunstige seizoen in een land aan te komen. Kijk ook naar wat een logische route is qua vluchten: kriskras vliegen levert al gauw hogere prijzen op! Nog een handige tip: plan niet alle lowbudget bestemmingen achter elkaar om vervolgens te eindigen met de duurdere landen. Je loopt dan het risico je rijk te rekenen en in de tweede helft van je wereldreis toch ineens krap in je budget te zitten.
Meer over het bepalen van je route
3. Financiën op orde
Tenzij je al beschikt over een grote zak geld of de loterij hebt gewonnen, zijn je financiën tijdens de reis essentieel om je droom van een wereldreis maken werkelijkheid te laten worden. De eerste stap om te kijken wat nodig is, is het in kaart brengen van je huidige financiële situatie. Wat komt er maandelijks binnen en wat geef je uit? Wat zijn je vaste lasten en wat spendeer je aan ‘luxe zaken’ zoals etentjes, stappen en winkelen? Wees kritisch en beslis wat je echt nodig hebt en waar je op kan gaan besparen. Maak aan de hand van deze antwoorden een plan om binnen een bepaalde tijd het reisbudget bij elkaar te sparen en hou vooral ook rekening met de lasten die tijdens je reis door zullen blijven lopen.
Maar met (be)sparen alleen ben je er niet. Op reis ben je zonder geld simpelweg nergens. De gouden regel is om je geld te spreiden. Draag nooit alles bij je in één tas, dan ben je veel te kwetsbaar. Zorg in plaats daarvan dat je naast een beetje cash ook een bankpas en een creditcard meeneemt en verspreid die over verschillende tassen of portemonnees. Met name een creditcard of paysafecard is onmisbaar, niet alleen omdat pinautomaten niet in alle landen rijkelijk voor hand zijn, maar ook bij online boekingen en borg. Zo zit je altijd goed!
Meer tips voor financiën op je wereldreis
4. Gezondheid
Een wereldreis maken betekent veel verschillende landen achter elkaar bezoeken. Je zult dus rekening moeten houden met de risico’s die elk land met zich meebrengt. Voor elk land kunnen weer andere richtlijnen gelden wat betreft inentingen, dus zoek dat uit voordat je op reis gaat. Weet je nog niet helemaal zeker welke landen je aan gaat doen? Zorg dan dat je de belangrijke inentingen in ieder geval gehad hebt. En het liefst neem je misschien een hele apotheek mee op reis, maar dat is helemaal niet nodig. Welke producten horen nou echt in je EHBO koffertje? O.R.S en Deet zijn absoluut onmisbaar. Deze eenvoudige hulpmiddelen kunnen je uit de meest benauwde situaties redden. Krijg je tijdens je reis koorts, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts op te zoeken. Een thermometer is dus ook een must om mee te nemen!
Meer over gezondheid tijdens je wereldreis
En dan? Die wereldreis maken!
Heb je de voorbereiding gedaan? Je budget bij elkaar gesprokkeld, de route uitgestippeld en je praktische zaken op orde? Dan is het eindelijk zo ver! Je gaat doen waar je al jaren van gedroomd hebt, tijd om te genieten. Van de voorpret, van de reis en van de ontelbare herinneringen achteraf. Alvast wat inspiratie opdoen? Lees onze interviews met bijzondere wereldreizigers. Zo trekt de Maleisische Zahariz de hele wereld over met zijn fiets en ging Marc op wereldreis zonder ook maar één keer het vliegtuig te pakken.
Foto’s: Moyan Brenn