wereldreis route

Van Roosendaal naar Rosedale door 15 landen

Pieter reist over land van Nederland naar Australië

Geïnspireerd door reisverhalenschrijver Paul Theroux heeft de 33-jarige Pieter Langenberg al heel wat roadtrips achter de rug. Hij bezocht de afgelopen jaren zo’n 68 landen en na zijn volgende roadtrip wordt dit lijstje aangevuld met nog bijna tien meer. Om er een échte roadtrip van te maken heeft Pieter besloten zijn reis van het Brabantse Roosendaal naar het Australische Rosedale af te leggen zonder vliegtuig.

Roosendaal 2 Rosedale

Het oorspronkelijke idee voor zijn reis ontstond zo’n tien jaar geleden. “Ik was geïnspireerd door de Trans-Siberian Express en wilde over land naar Singapore reizen. Maar destijds had ik geen geld, geen tijd en genoeg andere bezwaren om niet te gaan. Toen bedacht ik me eind vorig jaar: als ik zoiets extreems nog wil doen, moet ik het nu doen. Ik heb nog geen concrete plannen, maar ik wil ooit wel graag kinderen en dan wordt zo’n reis toch iets lastiger”, vertelt Pieter lachend. Hij is zich toen gaan verdiepen in een mooie wereldreis route en kwam al snel terug bij zijn idee om over land naar Singapore te reizen.

“Ik zag dat er vanuit Singapore ook boten gaan naar Indonesië en dacht: dan kan ik net zo goed de halve aardbol rond! Het leek me wel handig om een eindpunt te hebben en via Google Maps vond ik niet ver van het Australische Melbourne het stadje Rosedale. Dat was het punt dat ik dusdanig enthousiast raakte en heb doorgezet. En zo ontstond dus het plan om van mijn woonplaats, het Brabantse Roosendaal, naar Rosedale, het meest Zuidoostelijke puntje van Australië, te reizen.

wereldreis route

De wereldreis route

Het gaat ongetwijfeld een reis worden met pieken en dalen

Maar liefst vijf maanden lang laat Pieter Nederland achter zich. Zijn reis begint 16 juni en zijn eerste stop is Duitsland. Vanuit daar reist hij door naar Polen, (Wit) Rusland, Mongolië, China, Vietnam, Laos, Thailand, Maleisië, Singapore, Indonesië, Oost-Timor en als eindpunt Australië. Het grootste gedeelte gaat hij afleggen met de trein en het eerste stuk wordt Pieter vergezeld door zijn broer. “Ik vind het onwijs leuk dat mijn broer met me mee reist. Hij gaat op de motor naar Berlijn en ik met de trein. Helaas kan ik niet bij hem achterop de motor, omdat ik daarvoor iets te veel bagage heb. Vanuit Berlijn reizen we naar Warschau en daar hebben we nog drie dagen samen”.

Alleen van Oost-Timor naar Australië moet Pieter met het vliegtuig, dit omdat het bijna onmogelijk is om per boot de oversteek te maken. De grens over het water tussen beide landen is hermetisch afgesloten in verband immigranten. “Het is heel jammer, maar ik wil wel graag Australië binnenkomen. Per boot is die kans heel klein.”

Hoe gekker, hoe beter

Pieter is de afgelopen maanden door heel wat mensen voor gek verklaard, want waarom zou je zo’n omslachtige wereldreis route kiezen als je binnen vierentwintig uur ook gewoon met het vliegtuig naar Australië kunt reizen? Juist de dingen die andere mensen afraden geven Pieter een kick om het wel te doen. “Ik ben tijdens een eerdere reis met de trein van Ethiopië naar Djibouti in Afrika gereisd. Iedereen zei dat ik het niet moest doen en toen dacht ik juist: dit moet ik meemaken! De reis duurde negentien uur en ze hadden gelijk hoor, het was verschrikkelijk, maar ik vond het geweldig! Een vliegtuig is natuurlijk makkelijker, maar dan maak je – gelukkig – vaak maar weinig mee”.

wereldreis route

Inspiratiebron Theroux

Reisverhalenschrijver Paul Theroux is verreweg de lievelingsschrijver van Pieter en zijn grootste inspiratie om zo veel mogelijk te reizen zonder vliegtuig. “Theroux heeft tijdens zijn loopbaan een heleboel van dit soort bijzondere wereldreis routes afgelegd. In 2007 las ik voor het eerst een van zijn boeken; daarin maakt Theroux een reis van Chicago naar het uiterste einde van Amerika. Ik las het boek in mei en in september was ik onderweg naar Amerika om een deel van die reis zelf te beleven. Voor mijn komende reis heb ik geen plan van dag tot dag uitgestippeld, alleen voor Rusland heb ik een schema – dit in verband met de strikte voorwaarden om het land in te komen – en heb ik treinkaartjes tot aan Peking geregeld. De rest zie ik vanzelf allemaal wel. Het gaat ongetwijfeld een reis worden met pieken en dalen, maar ik ben er van overtuigd dat ik een heleboel mooie dingen ga zien!”

Het budget van de wereldreis

Zijn baan heeft Pieter voor dit avontuur moeten opzeggen en ook zijn huis in Roosendaal laat hij vijf maanden achter, maar hij heeft er alle vertrouwen in. “Ik kan na mijn reis misschien terug komen bij mijn oude werkgever en ik hoop dat mijn huis alsnog snel wordt verhuurd. Het zou fijn zijn om wat extra geld te hebben tijdens mijn reis, want zo’n trip kost een hoop geld. Ik heb een budget van tien- a vijftienduizend euro en ben van plan om veel te gaan couchsurfen. Al denk ik dat ik na twee maanden door China – het land waar ik het meest tegen op zie qua hygiëne – wel toe ben aan een fijn hotel.”

wereldreis route

Hoeveel bagage gaat er mee?

Zijn nu al meest trouwe reisgenoot is koffer Wilson; ja, de koffer heeft een naam gekregen. “Iedere keer als ik hem zie staan schrik ik hoe klein ‘ie is. Het is niet praktisch om een grote koffer te hebben en gemiddeld neem ik voor 3 à 4 weken op reis niet meer dan 13 kilo mee, dus dit moet ook wel lukken. Je neemt tenslotte niet voor vijf maanden onderbroeken mee. In ieder geval mijn laptopje, twee paar schoenen en een zwembroek gaan erin. Goede schoenen vind ik één van de belangrijkste dingen om mee te nemen. Toen ik een paar jaar terug op de Filippijnen was, liep ik midden in Manilla mijn slippers kapot en toen ben ik héél lang op zoek geweest naar slippers in maat 44. Verder neem ik oude spullen mee, zodat ik altijd iets kan achter laten als het niet anders gaat”.

Iedere keer als ik mijn koffer zie staan schrik ik hoe klein ‘ie is

Tijdens het eerste gedeelte tot aan Peking is de temperatuur redelijk vergelijkbaar met hier in Nederland. Pieter neemt zijn jas voor het eerste stuk nog mee, maar dat is waarschijnlijk het eerste item dat hij achterlaat. “Daarna ga ik richting de 25 tot 30 graden en tegen de tijd dat ik in Adelaide aan kom, wordt het weer wat frisser”. Een ticket terug heeft Pieter nog niet geboekt. “Dat zie ik tegen die tijd wel weer! Ik ga genieten van een hele lange zomer en zodra hier in Nederland weer kouder wordt, kom ik weer terug. Waarom ik het zo heb gepland weet ik eigenlijk ook niet, haha!”

De reis van Pieter op de virtuele voet volgen? Zijn wereldreis route en ervaringen houdt hij bij via zijn Facebookpagina Roosendaal2Rosedale.

Geschreven door - "Don't dream your life, live your dreams", is het motto van Janneke. Ze is hopeloos verliefd op Australië en heeft een heleboel Wanderlust. Janneke is pas afgestudeerd en timmert nu aan de weg als freelance (reis)journalist en fotograaf.

Wat vind jij? Laat van je horen!