Stop, Stare & Collect: De wereldse woning van Justin

Fotograaf Maartje Strijbis bezoekt reizigers thuis, neust rond tussen souvenirs en verzamelt de achterliggende verhalen

Mensen die reizen, verzamelen. Van miniscule boeddhabeeldjes uit Thailand tot complete meubels uit Afrika en alles daar tussenin: reizigers slepen heel wat tastbare herinneringen mee van hun avonturen. In deze rubriek gaan we op zoek naar de leukste huizen van reizigers. Ze vertellen over hun avonturen en tonen hun mooiste vondsten van over de hele wereld.

De wereldse woonkamer van Justin Waerts

Justin Waerts (35) is schrijver en filosoof, hij woont in Amsterdam. Deze winter reisde hij twee maanden door Indonesië met een rugzak en zijn vriendin. De landschappen, het lekkere pittige eten en het rondscheuren op brommertjes mist hij, nu hij terug is in Nederland. Ook voor een mooie stedentrip kun je hem wakker maken. Op zijn verlanglijstje staan Napels en Jeruzalem en de eerstvolgende grote reis wordt een roadtrip door de VS, van San Francisco naar New York. Zijn huis is een weerspiegeling van zijn reislust en staat vol met grote en kleine souvenirs uit alle windstreken. Een kleine toer door zijn woonkamer levert mooie herinneringen op met achter elk voorwerp weer een nieuw verhaal.

Justin Waerts

Jalan dokter Saleh: Het huis van oma

Justin vertelt honderduit over zijn belevenissen in Indonesië: “Een van de meest waardevolle herinneringen aan mijn reis is dat ik in Bandung op Java voor het huis stond waar mijn opa en oma meer dan zestig jaar geleden woonden. Mijn oma is op Java geboren en ontmoette mijn opa vlak na de Tweede Wereldoorlog toen hij als soldaat naar Indonesië kwam. Ik had graag binnen willen kijken maar dat mocht helaas niet van de eigenaar. Het was heel bijzonder om zo concreet een deel van mijn familiegeschiedenis te zien op die plek”.

Justin Waerts

Jouw woonkamer op Stop and Stare?

Betrap jij jezelf er ook op dat je huis zich langzaam vult met souvenirs van je vele reizen? Wij zijn op zoek naar meer wereldse woonkamers, slaapkamers, tuinen of andere ruimtes waarin we een kijkje mogen nemen. Vind je het leuk om jouw huis en mooie vondsten terug te zien in deze rubriek? Laat dan van je horen door te mailen naar: redactie@stopandstare.nl.

Geschreven door - Maartje is fotograaf en gespecialiseerd in portretten en theaterfotografie. Ze heeft een fascinatie voor vulkanen, reizen naar onontdekte plekken en lekker eten. Dit resulteert vaak in food- en reisreportages en projecten op afgelegen eilandjes. Haar portfolio kun je vinden op haar website www.maartjestrijbis.com.

Wat vind jij? Laat van je horen!