werken in het buitenland

Werken in het buitenland tijdens je reis? Dit is wat je moet weten!

Yes, eindelijk ga je beginnen aan die lange droomreis! Maar het budget is toch wel een dingetje. Ga je het met je gespaarde geld redden? Geen probleem als het je niet lukt, want een baantje vinden tijdens je reis is lang niet zo moeilijk. Er zijn genoeg reizigers die tijdens hun (wereld)reis ergens wat langer blijven hangen om te werken en geld te besparen voordat ze weer verder gaan. We geven tips om te werken in het buitenland!

Dat meisje met het accent bij de receptie van je hostel in Nieuw-Zeeland? De serveerster in dat leuke cafeetje op de hoek? Grote kans dat het backpackers zijn. Hoewel de baantjes niet overal voor het oprapen liggen, is er echt wel wat te vinden. Werken tijdens je reis is niet alleen handig om wat extra geld te sparen maar ik ook nog eens onwijs leuk. Je maakt nieuwe vrienden, leert een taal en bestemming veel beter kennen en doet waardevolle ervaring op. Maar wat zijn nu de populaire baantjes om te werken in het buitenland tijdens een lange reis?

werken in het buitenland

  Populaire baantjes  
   

Horeca

Yup, populair in eigen land en zeker ook over de grens. Werken in barretjes en restaurants is toegankelijk en wellicht je grootste kans als je snel wil kunnen beginnen met werken in het buitenland. Voorwaarde is vaak dat je de lokale taal goed (genoeg) beheerst en wat ervaring hebt in de horeca. Je werkt natuurlijk vaak in de avonden en het weekend, maar daar staat tegenover dat je heel veel leuke contacten op doet- en de fooi helpt natuurlijk ook! Tip: wandel gewoon je favoriete adresjes binnen en vraag naar vacatures. Grote kans dat je al snel beet hebt!

Engelse les geven

Azië en Zuid-Amerika zijn in principe niet de beste continenten als het gaat om werken in het buitenland tijdens je reis. De lonen liggen hier over het algemeen een stuk lager dan in de rijkere landen dus een baantje scoren in een café is dan niet je allerbeste keuze. Er zijn echter ook baantjes waarvoor je juist in de deze landen moet zijn, zoals Engelse les geven! In deze landen is daar veel behoefte aan, dus als je Engelse skills goed genoeg zijn en je affiniteit hebt met lesgeven, dan is dit de ideale bijbaan voor je. Het liefst zoek je voorafgaand aan je reis vast wat plekken uit waar je mogelijk terecht kan. Voor sommige taalscholen is er namelijk een TELF cursus nodig waarmee je kunt aantonen dat je internationaal erkend wordt als docent. Niet alleen een leuke manier om geld te verdienen maar ook een hele waardevolle aanvulling op je CV!

werken in het buitenland

Au pair

Ben je dol op kinderen? Dan is werken als au pair echt iets voor jou! Je woont voor bepaalde tijd bij een gezin in huis, dus kost en inwoning zitten vaak bij je salaris in. Hou er wel rekening mee dat je een baantje als au pair niet even gauw regelt. Er zijn over de hele wereld bureaus die bemiddelen tussen gezinnen en au pairs. Hier gaat dus wat tijd overheen. Daarnaast zullen ze je niet aannemen voor een paar weken, vaak is de minimum beschikbaarheid een half jaar. Lijkt het je leuk om dit werk te doen, dan doe je er dus het beste aan om het voorafgaand aan je reis al te regelen. Het grote voordeel aan werken als au pair is dat je echt wordt opgenomen in een gezin en het dagelijks leven meemaakt als een echte local. Een toffe afwisseling met het backpack leven!

Camping of vakantiepark

Je zou het als backpacker die van hostel naar hostel trekt bijna vergeten, maar ook op campings en vakantieparken zijn veel tijdelijke baantjes te bemachtigen! Dat geldt niet alleen voor de populaire backpack bestemmingen als Australië en Amerika, maar zeker ook voor Europa. Receptiewerk bij een camping in Frankrijk of werken bij het entertainment team van een vakantiepark op Malta is dan helemaal zo’n gek idee niet!

Wwoof

Goed, geld verdienen doe je er niet mee, maar geld besparen absoluut wel. Met Wwoofing (World Wide Opportunities on Organic Farms) werk je tegen kost en inwoning op een boerderij. Je kan het over de hele wereld doen en leert niet alleen heel veel over het reilen en zeilen op de boerderij, je kan in je vrije uurtjes ook nog eens lekker de hort op in de omgeving. Een waanzinnige ervaring op aan je reis toe te voegen en je hoeft in principe geen cent uit te geven tijdens je Wwoof periode. Ideaal dus om wat geld te besparen en toch iets te geks mee te maken! Meer weten over Wwoof? Check ons interview met Sarah, die het in Australië uitprobeerde!

werken in het buitenland

Hostel

Samen met werken in de horeca misschien wel het makkelijkst te scoren baantje op reis! Heb je een tof hostel gevonden waar je eigenlijk wel langer wil blijven hangen? Spreek een medewerker aan en vraag of ze nog een paar extra handen nodig hebben! Veel van de receptionistes, schoonmaaksters en barkeepers in hostels zijn backpackers die een tussenstop hebben gemaakt om op een leuke manier wat extra geld te sparen voordat ze verder reizen. Extra pluspunt aan dit baantje is dat je naast je salaris ook vaak gratis mag verblijven in het hostel!

  Praktische zaken  
   

werken in het buitenland

✈ Lees ook: Een wereldreis maken? Zó bereid je je optimaal voor!

Werken in het buitenland

Heb je plannen om te gaan werken in het buitenland, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Tijdens je reis spontaan besluiten om een baantje te zoeken is niet onmogelijk, maar er komen wel een hoop praktische dingen bij kijken. Voorkom verrassingen door de volgende punten al op orde te hebben voor je gaat job hunten

➸ Visum:

Wil je buiten Europa aan het werk? Dan heb je in sommige gevallen een speciaal visum nodig. Dat geldt onder andere voor de populaire backpacklanden Australië, Nieuw-Zeeland en Canada. Voor deze bestemmingen moet je een working holiday visum op zak hebben. Zorg dus dat je al voordat je het land binnenkomt over het juiste visum beschikt.

➸ Reisverzekering:

Lekker makkelijk is het wel, zo’n standaard doorlopende reisverzekering. Maar besef je goed dat die in een aantal gevallen helemaal niet dekkend is. Ga je tijdens je reis werken in het buitenland, dan heb je een speciale reisverzekering nodig. Zoek van te voren uit welke verzekering bij jouw reis past, dat kan bijvoorbeeld via de handige website vergelijkenvanreisverzekeringen.nl. Zo zie je in een oogopslag welke verzekering het beste is voor jou en welke premie het voordeligst is. TIP: Ga je een lange reis maken en overweeg je te gaan werken, kies dan voor de globetrotterverzekering, dan weet je zeker dat je goed gedekt bent.

➸ Bankrekening:

werken in het buitenland vraagt in veel gevallen om een bankrekening bij een lokale bank. Officieel moet je werkgever daar namelijk je salaris op kunnen storten. Ga je bijvoorbeeld in Australië in de horeca werken, breng dan eerst een bezoek aan de plaatselijke bank. Vaak kan je vrij eenvoudig een rekening openen. Het voordeel van een lokale bankrekening is ook dat je niet meer hoeft te betalen om geld te pinnen. Als je voor langere tijd in het land verblijft scheelt dat je al gauw een aardig bedrag!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “Werken in het buitenland tijdens je reis? Dit is wat je moet weten!”

Wat vind jij? Laat van je horen!