West Highland Way

Hiken over de West Highland Way in Schotland: Waarom het een must is voor beginners én gevorderden

Het is misschien wel het meest bekende langeafstandspad van Schotland: de West Highland Way. Jaarlijks lopen duizenden wandelaars deze 154 kilometer lange route van het plaatsje Milngavie naar Fort William, dwars door de Schotse hooglanden. Hieronder een aantal redenen om deze route te lopen; of je dit nu voor het eerst doet of al een aantal paar bergschoenen hebt versleten!

Het is gewoon een hele mooie route

Ja, dit blijft nu eenmaal de belangrijkste reden om te gaan hiken langs de West Highland Way in Schotland. Het is een route die van de lage heuvels boven Glasgow langs het mooie Loch Lomond voert, steeds verder noordwaarts over hoogtepunten als de uitgestrekte Rannoch Moor en beroemd Glencoe. Groene glens, blauwe lochs en overal mogelijkheden om te genieten van de Schotse gastvrijheid terwijl het opzetten van je tent ook nergens een probleem vormt. Beter kun je je afvragen waarom je deze route niet zou lopen!

West Highland Way

Accommodaties in overvloed

Voor veel beginnende hikers kan het misschien een hele opgave lijken: waar slaap je iedere avond? En wat moet je wanneer je de geplande afstand voor de dag misschien niet haalt? Een van de redenen waarom de West Highland Way erg geschikt is voor beginners is dat er langs deze route talloze hostels, B&B’s, hotels en guesthouses staan waar wandelaars hun voeten voor de nacht kunnen rusten. En mocht je geen interesse hebben om je rugzak iedere kilometer mee te zeulen, dan zijn er zelfs opties om je bagage bij iedere bestemming te laten bezorgen!

Kamperen op de West Highland Way

Voor mensen die wat avontuurlijker zijn ingesteld is het uiteraard mogelijk om zowat overal je tent neer te zetten. Er zijn campings genoeg, maar écht genieten van de natuur doe je natuurlijk in het wild! In Schotland mag je namelijk legaal wildkamperen, zolang je dit maar op gepaste afstand van de bebouwde kom doet en al je rotzooi weer meeneemt.

Dankzij de populariteit van de West Highland Way raden wij je aan je slaapplaats(en) altijd vooraf te boeken! Met name in het hoogseizoen is het soms bijna onmogelijk om een last-minute kamer of bed te vinden.

West Highland Way

Schotse Gastvrijheid

Waar in veel landen het concept van een ‘Honesty Box’ misschien ronduit misbruikt zou worden, is dit in Schotland niet het geval. Regelmatig zul je een kist of kraampje tegenkomen waar de lokale bevolking je tegen een kleine vergoeding een heerlijk koud drankje of energierijke snack aanbiedt. Niet dat er iemand aanwezig is; ze vertrouwen er gewoon op dat je een Britse Pond of twee in het potje doet!

Voor de gevorderde langeafstandswandelaar is de West Highland Way een prachtige manier om de benen op te warmen voor andere delen van de Schotse hooglanden.

Het is uitdagend, maar niet té moeilijk

Iets waar veel beginnende hikers voor terugdeinzen bij het idee van een langeafstandspad is dat ze dagenlang zullen moeten afzien. Niet bij de West Highland Way. Iedereen met een gemiddeld fitness-niveau kan deze route zonder problemen in 6-7 dagen uitlopen. Wil je het wat rustiger aan doen, dan kan dat ook. De gestelde afstanden zijn makkelijk in meerdere segmenten te verdelen. Mocht je een grotere uitdaging willen loop de West Highland Way dan in 4 of 5 dagen, of ren het hele stuk!

Voor de gevorderde langeafstandswandelaar is de West Highland Way een prachtige manier om de benen op te warmen voor andere delen van de Schotse hooglanden. Of simpelweg om
een rustiger alternatief te bieden voor wildere routes als de Cape Wrath Trail, bijvoorbeeld!

West Highland Way


Meer avontuur in Schotland:
➸ Hiken over de Cape Wrath Trail
➸ Een stedentrip Edinburgh
➸ 5 autoroutes in Schotland

De Schotse keuken

Nee, inderdaad. Dingen als Haggis, gefrituurde Marsrepen of vette friet staan niet op ieders lijstje van culinaire hoogstandjes. Wat wél handig is aan een hartige keuken zoals die in Schotland is dat het energierijk voedsel is waar je je reserves snel mee aanvult na een lange dag lopen. Vertrouw ons maar, die kilo’s loop je er zó weer af!

Het blijft toch Schotland

Wanneer je gaat hiken langs de West Highland Way is er één feit waar je altijd rekening mee dient te houden: je bent in Schotland. Dit kan betekenen dat dat ene makkelijke stukje van de route uit je reisgids ineens een enorme modderpoel is geworden. Of je loopt in juni, juli of augustus en wordt belaagd door duizenden kleine midges. Of het blijkt toch het grootste deel van je week langs de West Highland Way te regenen.

Hiken langs de West Highland Way blijft een van de beste manieren om de Schotse hooglanden te leren kennen

Dikke pech natuurlijk. Maar zoals de Schotten zeggen: “It doesnae matter!” Leer er mee om te gaan, bereid je voor op het ergste en alles kan alleen maar meevallen. Je loopt tenslotte wél door een van de mooiste gebieden van Noordwest-Europa! Dus doe je regenkleding aan, trek het touwtje van je midge-netje nog wat strakker of plons lekker in de modderplassen alsof je vijf jaar oud bent. Hiken langs de West Highland Way blijft gewoon een van de beste manieren om de Schotse hooglanden te leren kennen!

Wil je meer informatie of verhalen over de West Highland Way? Kijk dan op Beat the Trail, Roel’s eigen website vol informatie over avontuurlijke reisbestemmingen, waaronder uitgebreide tips en verhalen over de West Highland Way!

West Highland Way

Geschreven door - In wildernis en bergen is Roel in zijn element. Momenteel is hij op een missie om digital nomad te worden en hoopt ooit fulltime te kunnen schrijven over de laatste wilde plekken op deze wereld. Heeft een stukje van zijn hart in Schotland laten liggen. Zijn outdoor avonturen kan je volgen op zijn website beatthetrail.com.

One thought on “Hiken over de West Highland Way in Schotland: Waarom het een must is voor beginners én gevorderden”

Wat vind jij? Laat van je horen!