Op vakantie als wijnliefhebber? Wij tippen 6 wijnlanden in Europa!
“Een vakantie is niet compleet zonder lekker eten en drinken”. Ben jij ook het soort reiziger dat dit geregeld zegt? We hear you! En dan nog het liefst eten en drinken uit de streek waarin je je op dat moment bevindt. Als je een wijnliefhebber bent, dan gaat de ervaring verder dan genieten van dat goede glas bij de lunch en het diner. Want waar goede wijn is, zijn goede ervaringen; van lokale wijnhuizen, bodega’s, proeverijen en wijngaarden. Combineer jij je vakantie graag met wat culinaire en culturele wijnervaringen? We selecteerden een aantal van de grootste, mooiste en meest verrassende wijnlanden in Europa!
Wijnlanden in Europa
Wanneer je kijkt naar het volume, dan staan er drie Europese landen op het top 10 lijstje met grootste wijnlanden ter wereld. Frankrijk, Italië en Spanje vormen de top 3, met als hekkensluiter Duitsland. In al deze landen kan je tijdens je vakantie genieten van de lekkerste lokale wijnen en grote kans ook dat een paar van de flessen in je wijnvoorraad thuis uit een van deze Europese landen komt. Maar er zijn nog meer wijnlanden in Europa die minder bekendheid hebben maar wel degelijk een wijnreisje waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan Roemenië en Moldavië. Bijna de gehele Balkan had ooit een gerenommeerde wijncultuur en beetje bij beetje komen deze landen weer bekend te staan als goede wijnlanden in Europa.

Frankrijk
Het is het wijnland bij uitstek en wereldwijd bekend om de wijnen van goede kwaliteit. Menig reiziger zal op zijn reis door Frankrijk wel eens een wijnhuis hebben aangedaan. De wijnstreken zijn door het hele land te vinden, met Bordeaux als bekendste en meest gerenommeerde naam. Ben je op zoek naar wijnlanden in Europa voor een echte wijnreis, dan is Frankrijk een klassieke maar nog altijd goede keus. De wijnproductie is hier een echte toeristenindustrie geworden en dat betekent dat je prachtige routes kunt volgen langs wijngaarden, vooraanstaande wijnhuizen en knusse dorpjes met goede wijnbarretjes. Forbes selecteerde bijvoorbeeld vijf waanzinnig mooie wijnroutes door Frankrijk. Een echte aanrader, hoewel we het stiekem ook juist leuk vinden om de minder bekende Franse wijnstreken te ontdekken. Wel eens een wijntje uit Jura of Savoyen geproefd bijvoorbeeld?
Een van de populairste druifsoorten ter wereld is Sauvignon Blanc. Inmiddels wordt deze geproduceerd in landen wereldwijd, maar van oorsprong komt het uit het zuidwesten van Frankrijk. De naam werd gebaseerd op het Franse woord ‘sauvage’, dat ‘wild’ betekent. Naast Frankrijk staan onder andere Spanje, Italië en Chili bekend om hun goede Sauvignon Blanc wijnen.
Italië
Uniek aan Italië is dat het wijn produceert van het uiterste noorden van het land tot het uiterste zuiden. De grote variatie in landschap en klimaat zorgt ervoor dat de Italiaanse wijnen uiteenlopend zijn van smaak en echt een eigen karakter hebben. Daarnaast kent het land een grote diversiteit aan zowel inheemse als internationale druivenrassen. Met name de nebbiolo en sangiovese druiven maken Italië een geliefd wijnland, bekend van Piemonte en Toscane; de twee regio’s die Italië op de kaart zetten als een van de beste wijnlanden in Europa. Het noordelijk gelegen Piemonte kan je niet verlaten zonder een glas van de krachtige rode Barolo wijn te drinken, die ook wel de bijnaam “Koningswijn van Italië” draagt. Een klassieke wijnroute kan je rijden door de rollende heuvels van Toscane, maar ook Emilia-Romagna en het minder bekende maar zeker zo mooie Umbrië is een aanrader. En ga je een weekje genieten van zon, zee en strand op Sardinië of Sicilië? Vergeet dan niet dat er in dat deel van Italië ook verrassende wijnen worden geproduceerd, zeker even proeven dus!

Spanje
Goede wijn hoort er op vakantie in Spanje gewoon standaard bij. Het land staat bekend om de vele lokale wijnen en wij tipten eerder ook al een aantal van de mooiste wijngebieden in Spanje, met daarin onder andere Rioja, La Mancha en Ribera del Duero. Maar er is meer in Spanje. Een uitstapje naar Andalusië; de bakermat van Sherry, mag natuurlijk ook niet ontbreken, net als Penedès voor overheerlijke Cava; het Spaanse antwoord op de Franse Champagne. Spanje heeft het qua wijnproductie niet per se meezitten. Het klimaat met hete zomers en relatief koele winters is helemaal niet ideaal voor het maken van de perfecte wijn. Toch is Spanje ’s werelds grootste exporteur van wijn en is wijn onlosmakelijk verbonden met de lokale keuken en het dagelijkse leven. Waar je je ook in Spanje bevindt, een avondje genieten van tapas is niet compleet met een goed glas Spaanse wijn!

Duitsland
Je zou bijna denken dat wijn produceren iets is voor de Zuid-Europese landen. Dat is niet waar, want Duitsland staat op plaats 4 van wijnlanden in Europa en doet het ook wereldwijd heel goed. Het is met name bekend van de witte wijnen van de riesling druif, maar ook voor een lokale rode wijn kan je in Duitsland terecht. De populairste wijnregio van het land is Rijn-Hessen, ten zuiden van de stad Mainz. Wil je niet al te ver van huis een mooie wijnroute rijden, dan tippen we de Romische Weinstrasse, of de Romeinse Wijnroute. Deze route start in de historische stad Trier en loopt via prachtige landschappen, steden en kastelen dwars door de deelstaat Rijnland-Palts. Ook de regio Baden, gelegen aan de Zwitserse grens is een echte aanrader als je een vakantie in Duitsland wilt combineren met de lokale wijncultuur.
Portugal
Port, je houdt er van of niet. Hoe dan ook is het een misverstand dat Portugal alleen deze versterkte wijn voorbrengt. Als wijnland is het namelijk steeds meer in opkomst en vindt het steeds meer zijn eigen plek tussen de grote wijnlanden in Europa. Vooralsnog is het wel een buitenbeentje en terwijl je tijdens een vakantie in Portugal de lekkerste lokale wijnen zal worden geserveerd, hebben de wijnen buiten hun eigen streek maar weinig bekendheid. Uniek is de Vinho Verde, afkomstig van de Costa Verde in het noorden van het land. Laat je niet misleiden door de naam; Vinho Verde (letterlijk ‘groene wijn’) is namelijk lang niet altijd groen van kleur. De wijn is wel kenmerkend fris en heeft dankzij de koolzuur een kleine sprankeling. Liever een rode wijn? Reis af naar de Dão-streek, net ten zuiden van het Douro-gebied. Een bestemming bij uitstek om door valleien vol wijnranken te rijden, stoppend bij authentieke dorpjes en piepkleine wijnhuizen.

In Moldavië is een tiende deel van het land bedekt met wijnstokken, meer dan welk Europees land dan ook
Moldavië
De grote verrassing van wijnlanden in Europa komt uit het oosten. Niet alleen Moldavië maar nagenoeg de hele Balkan is in stilte een gebied dat bijzonder goede wijnen produceert. Waarom dat nog geen bekendheid heeft? Het is wellicht een kwestie van tijd, want hoewel Oost-Europese landen enkele van de oudste wijntradities ter wereld kennen, heeft het communistische tijdperk de bloeiende sector lamgeslagen. De wijnproductie kwam zo goed als stil te staan en zelfs nu beperkt het zich veelal tot export naar Rusland. Langzaamaan komt daar verandering in en zijn er steeds meer landen die Oost-Europese wijnen erkennen om hun kwaliteit.
Een bijzonder wijnland is Moldavië; volstrekt onbekend in Nederland, immens populair in Rusland. Nu steeds meer reizigers Moldavië en andere Balkanlanden weten te vinden voor hun vakantie, groeit ook de internationale bekendheid van de wijnen. Tijdens een reis door Moldavië zal je namelijk ontdekken dat het heuvelachtige landschap zich perfect leent voor wijndruiven. Sterker nog: de wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als het wereldberoemde Bordeaux en maar liefst een tiende deel van het hele land is met wijnstokken bedekt, waarmee het naar verhouding verreweg het hoogste percentage wijnstokken heeft van alle wijnlanden in Europa!