wildkamperen

Into the wild: wildkamperen in binnen- en buitenland

Basic kamperen op de allermooiste plekjes, midden in de natuur

Het is een idyllisch beeld: kamperen in de natuur. Naast een kabbelend riviertje, met de zonsondergang als uitzicht en een knapperend kampvuurtje als verwarming. Maar helaas, in Nederland mag je niet zomaar een tentje opzetten waar je wil. Hoewel er veel mooie stekkies in ons land te vinden zijn, zijn de plaatsen waar je mag overnachten schaars. Wildkamperen is in ons land namelijk verboden. Toch wildkamperen in Nederland of het buitenland? Er zijn alternatieven!

Paalkamperen

Paalkamperen is de wildste vorm van legaal kamperen in Nederland. Staatsbosbeheer heeft 17 van deze plaatsen in verschillende natuurgebieden aangewezen waar je gratis mag kamperen. Ze liggen meestal langs wandelpaden, ATB routes of andere paden. Ze zijn dus niet met de auto bereikbaar.

wildkamperen

Op deze kampeerplekken staat –ja, echt- een paal. Deze geeft aan waar je mag bivakkeren. Binnen tien meter van deze paal moet je namelijk je tent opzetten. Er mogen in die omtrek maximaal drie tenten staan en je mag er maximaal drie dagen kamperen. Wie paalkampeert zal zich dus aan strikte regels moeten houden. Zo is het kampvuurtje ook verboden. Wel weer leuk: elke paalcamping heeft een waterpomp als enige voorziening, waarmee je grondwater kan oppompen. Wel eerst koken voordat je het drinkt! We zeggen het nog maar een keer: deze manier van kamperen is écht basic. Bereid je daar dus ook op voor. Zorg, zeker als je gaat hiken, voor de juiste outdoor uitrusting. Goede kampeerspullen en handige accessoires vind je in deze webshop. Laat je niet verrassen door de lange hikes of spartaanse omstandigheden, al is dat ook juist de charme van het wildkamperen. Zorg daarnaast voor een plan: weet waar de paalcampings zich bevinden, zodat je voor het donker aankomt. Ook niet onbelangrijk: laat bij vertrek nooit iets achter.

Natuurcampings

Een ander alternatief zijn de natuurcampings van Staatsbosbeheer. Een beetje valsspelen is het wel, want echt basic zijn ze niet en ze kosten geld. Voor dat geld krijg je wel een mooi plekje op één van de in totaal 30 natuurcampings die er verspreid door Nederland zijn en kan je gebruik maken van alle moderne faciliteiten die er aanwezig zijn. Basic is het dus niet, maar je kampeert wel op mooie plekken in de natuur. Je dient voor deze campings in het bezit te zijn van een natuurkampeerkaart.

wildkamperen

Buiten paalkamperen en de natuurcampings, zit je in Nederland dus niet goed als je van een avontuur in de wildernis houdt. Maar, je kan natuurlijk altijd uitwijken naar het buitenland voor een mooi avontuur met je tentje. Daar zijn opties genoeg om te wildkamperen. De regels verschillen nogal per land, dus check altijd vooraf wat de mogelijkheden zijn en waar je je aan dient te houden. Er kunnen namelijk fikse boetes staan op illegaal wildkamperen. Een aantal topbestemmingen voor wildkamperen op een rijtje:

Wildkamperen in Scandinavië

De Scandinavïers hebben het weer eens goed voor elkaar. In Finland, Noorwegen en Zweden is wildkamperen onder voorwaarden toegestaan op grond van het zogenaamde allemansrecht. Het komt er daarbij op neer dat de natuur van iedereen is, en dus ook iedereen er van mag genieten: wandelen, fietsen, zwemmen en varen, in een boom klimmen, bloemetjes plukken, van de bosvruchten snoepen en dus ook kamperen. Zolang je maar met respect omgaat met de omgeving en geen sporen achterlaat. Een kampvuur mag niet overal, dus let wel altijd op de plaatselijke regels en de weeromstandigheden.

wildkamperen

Right to roam in Schotland

Schotland is qua natuur één van de mooiste landen om je tentje op te zetten- en gelukkig mag dat ook in het wild. Sinds 2003 geldt daar namelijk een wet met de mooie naam ‘Right to Roam’. De enige regel die hieraan vast zit is dat je altijd 100 meter uit de buurt van een weg moet blijven. Niet bepaald een straf!

Natuurreservaten in de Baltische Staten

Estland, Letland en Litouwen zijn misschien niet de meest voor de hand liggende bestemmingen voor een kampeertrip. Maar mooi dat het er is! Alledrie de landen bezitten talloze natuurparken- en reservaten. Enkele daarvan zijn verboden toegang voor bezoekers en kampeerders, maar er blijven er meer dan genoeg over waar je wel je tentje op mag zetten. De natuur is er verrassend mooi met uitgestrekte bossen en talloze rivieren.

Foto’s: Rogier Koop, Hendry, Nick bramhall (incl. header)

Geschreven door - Marleen schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

3 thoughts on “Into the wild: wildkamperen in binnen- en buitenland”

  1. Ik ben geen echte kampeerder, eigenlijk. Heb het met mijn ouders nooit gedaan en de eerste keer dat ik in een tent sliep was dan ook op mijn 16e op Lowlands, maar afgelopen week was ik op een festival in Noord-Noorwegen waar je je tentje dus tussen de wilde bloemen, op het mos, ergens hoog op de berg half bij het moeras op moest zetten. Er was weliswaar een camping afgezet voor het festival, maar verder kwam het dicht in de buurt van wildkamperen en was het dus vrij perfect <3

    Misschien moet ik maar eens op zoek naar een kampeerpaal. Gewoon, voor het gevoel :).

  2. Helaas zijn de paalkampeerplaatsen in Nederland onlangs opgeheven omdat mensen te veel overlast veroorzaakten… Gelukkig zijn er nog veel alternatieven in het buitenland!

Wat vind jij? Laat van je horen!