Wildkamperen in Europa: in deze landen kampeer je vogelvrij in de natuur
De echte kampeerliefhebbers wisten het al lang: er gaat niets boven wildkamperen. Met je tentje of camper midden in de natuur kun je niet dichterbij de beleving van een stukje wildernis komen. Maar waar er op andere continenten vaak niet op of om wordt gekeken van kampeerders, heb je dichter bij huis een uitdaging. In de meeste landen is wildkamperen niet toegestaan. Maar er zijn gelukkig uitzonderingen, zo ben je in onder andere Zweden, Noorwegen en IJsland meer dan welkom en ook in bijvoorbeeld Frankrijk en Zwitserland is meer mogelijk dan je zou denken. Wil jij graag een keer wildkamperen in Europa? Dan zijn dít de landen waarnaartoe je koers moet zetten!
Wildkamperen in Europa: het Allemansrecht in Noorwegen
De koning van het wildkamperen in Europa is natuurlijk Scandinavië. Hier geldt namelijk het zogenaamde Allemansrecht, ook wel ‘recht van overpad’. Met deze wet kan je legaal wildkamperen in Noorwegen, mits je de regels netjes volgt. Dat betekent dat je niet op privéterrein of openbare parkeerplaatsen mag staan en niet onder de open lucht mag slapen. Houdt daarnaast altijd minimaal 150 meter afstand van de bebouwing en beperk je kampeeravontuur tot 2 nachten per locatie, daarna moet je weer verder trekken. Maar dat is natuurlijk geen straf in zo’n mooi land!
Wildkamperen in IJsland
Tot 2017 was wildkamperen in IJsland nagenoeg niet door regels beperkt. Om de natuur beter te beschermen tegen roekeloze kampeerders zijn die regels inmiddels aangescherpt, maar kamperen midden in de natuur is nog steeds goed mogelijk. Wat ons betreft is het zelfs een van de mooiste landen om te wildkamperen in Europa! Belangrijk om te weten is of je je in bewoond of onbewoond gebied bevindt. Binnen de bebouwing mag je alleen op aangewezen campings overnachten (die overigens vaak ook op prachtige plekken liggen!), daarbuiten is wildkamperen toegestaan. Je mag alleen niet in groepen reizen; het wildkamperen wordt namelijk beperkt tot maximaal 3 tenten of campers en je mag nergens langer dan 1 nacht staan. Voor campers geldt daarbij nog een extra regel; wanneer er in de omgeving een aangewezen camper(parkeer)terrein is, dan hoor je altijd daar te gaan staan. Alleen in gebieden waar echt niets aan faciliteiten aanwezig is mag je dus zelf een plek uitkiezen.
➸ Lees ook: 5 X handige kampeerapps
Wildkamperen in Zweden
In Zweden geldt onder het Allemansrecht dezelfde regels als in Noorwegen. Let wel op als je nationale parken bezoekt. Er zijn namelijk een aantal parken waar beperkingen gelden om te voorkomen dat wildkampeerders massaal populaire locaties bezetten. Wanneer dat het geval is kan je op de website of bij bezoekerscentra informatie vinden over gemarkeerde kampeerplekken. Dat geldt ook voor kamperen met honden; die hebben in een aantal natuurparken geen toegang. Houd je ook goed aan deze regels, want er wordt op gecontroleerd.


Wildkamperen in Schotland
Nog zo’n prachtig land om rond te trekken: Schotland! Sinds 2003 geldt hier het mooie ‘Right To Roam’ waarmee kampeerders letterlijk het recht hebben om buiten de paden rond te dwalen in de natuur én er te overnachten. Als kampeerliefhebber kan je dan je geluk niet op, want met name de Schotse Hooglanden zijn een spectaculaire kampeerervaring. Een aantal regeltjes is er wel, met name gericht op het achterlaten van het gebied zoals je het aantrof. Alles hierover kan je lezen in de Scottish Outdoor Access code.
Tent versus camper
Wanneer je gaat wildkamperen in Europa is het belangrijk te overwegen of je dit doet met een tent of camper. De regels voor beide opties verschillen namelijk vaak. Met tentjes wordt over het algemeen coulanter omgegaan, terwijl je met een camper dan weer het voordeel hebt om alle faciliteiten zoals een toilet bij je te hebben en de natuur daar niet mee hoeft te belasten. Waar je ook heen gaat met een camper: leeg nooit je chemisch toilet op een plek die daar niet specifiek voor is aangewezen. Andere zaken om mee rekening te houden zijn goede pechhulp en de juiste camperverzekering. Je overnacht tijdens je reis op plekken in de middle of nowhere, dus check goed de dekking met het oog op onder andere hulp, diefstal en vandalisme. Zijn er op je bestemming beperkingen opgelegd voor wildkamperen zoals in Zwitserland, check dan voor vertrek welke locaties wel toegankelijk zijn met je camper.
Wildkamperen in Finland
In Finland is wildkamperen verrassend eenvoudig. In veel natuurparken zijn er zelfs speciale faciliteiten voor ingericht. De vraag is dan natuurlijk hoe wild het nog is, maar een mooie, comfortabele en goedkope manier van rondreizen is het wel. Je komt op veel plaatsen bijvoorbeeld openbare barbecues tegen waar je kosteloos gebruik van kunt maken. Open vuur is altijd verboden, behalve op plaatsen waar specifiek een vuurplaats is ingericht. Daarnaast kun je in een aantal gebieden trekkershutten tegenkomen die gelegen zijn op werkelijk de mooiste plekken. Deze zijn vaak gratis of tegen een kleine vergoeding te gebruiken. En zoals het in Finland hoort, is het niet ongebruikelijk dat er zelfs een sauna bij zit. Luxe in de wildernis!
Wildkamperen in Zwitserland
Ook in Zwitserland is wildkamperen uitstekend geregeld. In het kort komt het er op neer dat kamperen boven de boomgrens vrij is toegestaan. Je mag hierbij maximaal 1 nacht op dezelfde plek blijven met nooit meer dan 4 personen en altijd uit het zicht van andere kampeerlocaties, zoals berghutten. Er zijn wat betreft wildkamperen in Zwitserland wel meer uitzonderingen van kracht. Zo is in het kanton Obwalden wildkamperen volledig verboden en kan je in enkele gebieden door het hele land borden tegenkomen die een verbod opleggen. Let hier dus goed op.


Wildkamperen in Frankrijk
Bij wildkamperen in Europa wordt vaak niet aan Frankrijk gedacht, maar er is redelijk veel mogelijk. In Frankrijk wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen bivakkeren en wildkamperen. Dat laatste is altijd verboden, maar onder de noemer ‘bivakkeren’ kan je tussen 19:00 uur en 09:00 uur in het wild je tentje opzetten. Dit is wel alleen legaal als je op minimaal een uur wandelafstand zit van een weg. In nationale parken is niet alleen wildkamperen maar ook bivakkeren verboden, het beste check je voor je aankomst de exacte regels voor het betreffende park.
Wildkamperen in de Baltische Staten
Hier houdt het wat betreft wildkamperen in Europa nog niet op, want ook Estland, Letland en Litouwen zitten vol mogelijkheden. Zowel wildkamperen als bivakkeren is hier toegelaten buiten privéterrein en beschermde natuurgebieden en mits je verstandig omgaat met de natuur. Naast wildkamperen zijn er ook in alle drie de landen voldoende natuurkampeerplaatsen aangewezen waar je gratis kunt kamperen en alle basic faciliteiten aanwezig zijn.
Wildkamperen in Europa: en Nederland dan?
Wildkamperen in Nederland is helaas verboden en hiervoor gelden ook geen uitzonderingen. Voorheen was er hiervoor een mooi alternatief, namelijk paalkamperen. Helaas is dit initiatief van Staatsbosbeheer in 2020 gestopt vanwege de groeiende overlast die veroorzaakt werd door gebruikers van de paalkampeerlocaties. Wel heeft Staatsbosbeheer nog 22 natuurkampeerterreinen waar je welkom bent voor een overnachting in de natuur. Wild is het niet, maar het zijn wel fijne plekken midden in de natuur. Je vind de locaties en alle praktische informatie op de website van Staatsbosbeheer.
Hoi, helaas is SBB in 2020 gestopt met paalkamperen…
Hoi Floris, dankjewel voor je opmerking want hier heb je inderdaad helemaal gelijk in. Wij hebben het artikel direct aangepast.