Een stadswandeling tijdens de winter in Reykjavik
Steeds meer mensen weten IJsland te vinden, maar wel in de zomer, als het wat behaaglijker is. Vergeet de winter niet!
Niet bang voor een beetje kou? De zomermaanden zijn het meest populair om IJsland te bezoeken. In de piekmaanden juli en augustus zijn er meer bezoekers dan bewoners in het land. Het klimaat is dan wat milder, maar de drukte groter. Reizen door IJsland in de winter heeft dus ook zijn voordelen.
Winter in Reykjavik
Opgewekt trek je de gordijnen rond een uurtje of negen in de ochtend open, klaar voor een nieuwe dag in dit bijzondere land. Tja, niks veranderd, het is net zo donker buiten als toen je ze sloot gisteravond. Winter in Reykjavik betekent dat de zon pas rond 10:00 uur ’s ochtends opkomt. Dat is wennen. Niets is bovendien zo veranderlijk als het weer in IJsland. Op een willekeurige winterdag vriest het al gauw een paar graden, maar door de constant aanwezige wind in de stad ligt de gevoelstemperatuur vaak minstens tien graden lager. Dik ingepakt, verscholen onder je muts ben je in de winter in Reykjavik duidelijk te onderscheiden van de lokale inwoners, die over het algemeen een stuk luchtiger gekleed gaan.
Puffin
Laugavegur is de Kalverstraat van Reykjavik. Altijd sneeuw en ijsvrij door de thermale warm waterleidingen die onder het wegdek en het voetpad doorlopen. Aan weerszijden van de straat tref je winkeltjes aan, gevestigd in kleurige pandjes. Veelal gericht op het toerisme, bestaat het assortiment grotendeels uit alles wat met ‘puffin’ te maken heeft. Deze vogel, bij ons beter bekend als de papegaaiduiker, met zijn witte buik en zwart gekleurde rug, zijn gekromde oranje snavel en immer verdrietig ogende blik is hét symbool van IJsland. Wil je de puffin in zijn natuurlijke omgeving bewonderen, dan moet je de boot pakken naar Akurey Island, een eilandje op een tiental minuten varen ten noorden Reykjavik. In de winterperiode is het aanbod van boottochten beperkt, dus laat je goed informeren!
Zoek de hoogte op
Het andere symbool van de stad is een stuk eenvoudiger aan te treffen. In het hart van de stad torent de Hallgrímskirkja boven de bebouwing uit. De kerk, waarvan de bouw meer dan 40 jaar heeft geduurd, kenmerkt zich door zijn bijzondere vorm. Ook geldt de kerk als een prachtig uitkijkpunt over de stad. Met een lift ga je, nadat je de entree van omgerekend circa vier euro hebt voldaan, naar de bovenste etage waar een uitzicht over het besneeuwde Reykjavik zich ontvouwt.
Een winterse stadswandeling
Bekend geworden door de documentaire Hlemmur (een aanrader) over het leven van een aantal dak- en thuislozen in Reykjavik, geldt het gelijknamige busstation als vertrekpunt van het openbaar vervoer door de stad. Hlemmur, eigenlijk gewoon een praktisch busstation waar je nog enigszins behaaglijk op de bus kunt wachten, wordt wel de meest treurige plek van de stad genoemd. Een vrolijke plek is het zeker niet, gelukkig bevinden de bezienswaardigheden van Reykjavik zich op loopafstand van elkaar.
Als je de Laugavegur volgt, doorkruis je een groot gedeelte van het centrum. Al lopende zie je gevels en muren omgevormd tot kunstwerken van graffiti, je bewondert het futuristische concertgebouw Harpa, geflankeerd door Mount Esja, de besneeuwde berg aan de overzijde van de baai die vaak is gehuld in een donzig wolkendek. Ook passeer je het stadhuis, gelegen aan het meer Tjörnin, dat een prachtige achtergrond vormt voor de voorbijtrekkende mensen.
Opwarmen in thermale baden
De winter in Reykjavik gaat je niet in de koude kleren zitten. Om je ’s avonds op te warmen in een thermaal verwarmd bad hoef je gelukkig niet eens de stad te verlaten. Natuurlijk is er de bekende Blue Lagoon, op een klein uurtje rijden van de stad. Een heerlijk ontspannend warm bad in een bijzondere omgeving. Dan is er nog Sundhollin, gelegen aan de rand van het centrum op nog geen vijf minuten lopen van Laugavegur. Een binnenzwembad waarbij je vijftig jaar terug in de tijd gaat. Op het dak vind je de twee meest populaire baden met een aangename temperatuur van respectievelijk 39 en 42 graden. Voor nog geen vijf euro lig je in het dampende water te dobberen. Een prettige afsluiting van een winterse dag in de meest noordelijke hoofdstad van de wereld.
Of je nu tijdens de zomer of winter in Reykjavik bent: er is altijd genoeg te doen. Inspiratie op doen? In ‘Lowbudget IJsland’ noemen we gratis activiteiten in Reykjavik!
Foto’s: Moyan Brenn
Er is een warmwater strand vlakbij Reikjavik, … hoef je niet naar de toeristische Blue Lagoon te rijden 🙂