Sneeuwpret in het Franse wintersportwalhalla Les Arcs

Skiën, snowboarden en rodelen in Mille8

Als een zachte deken strekt het laaghangende wolkendek zich uit over het dorp Bourg-Saint-Maurice en de vallei waar het in ligt. Hierboven is het helder, op de flanken van de Savoiaanse Alpen. Zo, met enkel de witgetopte pieken die de vallei omringen in het zicht, voelt het als een afzonderlijke wereld. Afgesloten van het stressvolle dagelijks leven zoeven hier skiër, snowboarder en rodelaar over de witte bergmantel naar beneden. Welkom in Les Arcs.

Eerste stapjes

Voor een beginnend skiër – een uur indoorles op een rolband – is het best spannend om de piste op te stappen. Dan heb ik het nog niet eens over de afdaling, maar over het ontwijken van mensen die wél vaker op de lange latten of sneeuwplanken hebben gestaan. Instructeur Guillaume – dik rood skipak, hoofdband, zonnebril en gulle glimlach – stelt gerust: “We gaan gewoon op de groene piste oefenen, je hebt het vast zo onder de knie!” Hij zal het wel weten, want Guillaume, tevens manager van de skischool, skiet al sinds zijn tweede. “Mijn vader opende de eerste skischool van Les Arcs, dan kun je erop wachten dat hij maar wat graag zijn zoon wilde leren hoe het moet. Dus toen ik net kon lopen werd ik gelijk op de groene helling gezet.” En dat is precies waar ik, die het lopen toch al aardig onder de knie heeft, de kneepjes van het skiën ga leren.

wintersporten in les Arcs

Les Arcs ligt op zo’n 12 uur rijden van Nederland, iets verder weg dan de populaire wintersportgebieden in Duitsland en Oostenrijk. Kies je ervoor om te vliegen, dan kan je dat het beste doen op het vliegveld van Chambery of Grenoble. Houd er rekening mee dat je bij moet betalen om je eigen wintersport gear mee te nemen op je vlucht. Dat zal het waarschijnlijk wel waard zijn: ski’s huren in Les Arcs is helaas niet goedkoop.

Ik bevind mij om precies te zijn in het spiksplinternieuwe skigebied Mille8, dat tijdens mijn aanwezigheid officieel wordt geopend. Het ligt in het skioord Les Arcs, dat bestaat uit vier voor de wintersport aangelegde dorpen. Mille8 is erop ingericht om de jeugd te vermaken, terwijl ouders zelf lekker hun gang kunnen gaan. Maar er is ook genoeg te doen voor jongeren die overdag van de bergen af racen en zich ’s nachts willen vermaken met l’après-ski. Er is een veelvoud aan kroegjes en zelfs een nachtclub op de hellingen aanwezig. Even geen zin in skiën of snowboarden? Dan kun je naar het per lift toegankelijke binnenzwembad – mét wellness-gedeelte – vanuit waar je door het panoramaraam andere wintersporters van de berg af kunt zien gaan. Alles met een schitterend uitzicht op de Mont Blanc en andere eeuwig witte Alpentoppen.

Wintersporten in Les Arcs

Om er te komen, reed ik vanaf het vliegveld van Lyon naar Bourg-Saint-Maurice. Vanaf daar is het nog ongeveer twintig minuten omhoog, via zigzagwegen, naar Les Arcs. Mijn bestemming is het dorp Arc 1800, genoemd naar de hoogte waarop het ligt. Vanuit het Hotel du Golf, waar ik verblijf, stap je rechtstreeks de piste op. Wat me opvalt is de grote hoeveelheid dennen op de bergflank waar ik vanaf ga skiën. De minimaal tien meter – ik heb het niet opgemeten – hoge bomen staan op een aantal plekken zo dicht op elkaar dat je je haast in het bos waant. Net alsof je buiten de piste ergens in de natuur bent beland. Alleen dan met zorgvuldig aangelegde skibanen, zodat niemand met een dennenappel in zijn voorhoofd naar de eerste hulp hoeft.

Let op: Hoe zit het met zorgkosten tijdens wintersport?
Je gaat er natuurlijk niet van uit, maar op de piste kan je altijd iets gebeuren. Voor elke wintersportvakantie raden wij aan om goed je verzekeringen na te kijken. Je standaard basisverzekering dekt lang niet alles, bijvoorbeeld omdat kosten op locatie hoger uitvallen dan de tarieven in Nederland. Ben je een echte wintersportliefhebber, dan loont het dus om een goede zorgverzekering af te sluiten met buitenlanddekking voor medische kosten.

Ten tweede is het belangrijk om de polis van je reisverzekering goed na te lopen. Sluit bijvoorbeeld een extra wintersportdekking af als dat nodig is en kijk ook de beruchte gipsvlucht goed na. Hiervoor staat vaak een extra dekking voor ‘repatriëring’ aangegeven. Meer informatie over dekkingen voor wintersportvakanties vind je op de website van zorgwijzer.

wintersporten in les Arcs

Vanaf hier heb je een fenomenaal uitzicht op de Mont Blanc

Zo’n duizend meter richting de lucht zetten de ervaren wintersporters zich met twee stokken af. Hard sjezen talloze rode, blauwe, zwarte figuurtjes van de pistes af. De bergtop die boven alles uitsteekt is L’Aiguille Rouge; de Rode Naald. Met de skilift kun je helemaal naar de top van de 3227 meter hoge berg. Het uitzicht is om van achterover te slaan – niet doen op je ski’s. Niet alleen heb je fenomenaal zicht op de Mont Blanc aan de overkant, maar ook kun je uitkijken over het complete gebied van Les Arcs en het aanliggende La Plagne. Samen vormen deze gebieden het skioord Paradiski. Aan de andere kant van L’Aiguille Rouge kijk je uit op de gletsjer van Mont Pourri. En dan is het tijd voor een half uur durende afdaling!

Ik kan skiën!

Even dagdroom ik dat ik zelf van zo’n piste af zoef. Ik maak bochten tussen de torenhoge dennen door, laat de poeder onder mijn ski’s opspatten en stop om even van het uitzicht op Mont Blanc te genieten. ‘We beginnen weer!’ Guillaume’s stem rukt me uit mijn gedachten. Ik sta bovenaan de groene piste. Dat klonk heel wat toen mij werd verteld daar naartoe te gaan, maar nu sta ik toch echt tussen de vierjarige kinderen –die trouwens met meer vertrouwen omlaag zoeven dan ik. Voorzichtig laat ik me over het dode punt van de helling glijden. Zonder kleerscheuren kom ik beneden aan. En nogmaals. En nogmaals. Na drie uurtjes oefenen wordt Guillaume afgewisseld door Christian, waarschijnlijk de meest ervaren ski-opa van Les Arcs. Ze smoezen wat in het Frans en Christian komt naar mij toe gegleden. “Guillaume zegt dat je het zo goed doet. Wil je zo met mij mee de blauwe piste af?” Mijn god: ik kan skiën!

wintersporten in les Arcs

Bij het boeken van je hotel kun je een skipas en, mocht je het niet zelf meenemen, ski/snowboardbenodigdheden reserveren. Dat laatste tegen een gereduceerd tarief. De skipas van hotel du Golf kost €141,- voor drie dagen en geeft je toegang tot alle pistes.

Rodelen in Mille8

Zo goed als het op de lange latten ging, zo slecht doe ik het op de rodelbaan. Mille8 heeft een fantastische rodelbaan van bijna een kilometer lang, dwars door een dennenbos. Je kunt als niet-kind kiezen uit drie rodelsledes: een langzame met stuur en rem, een middelsnelle met rem en een supersnelle zonder rem. Om niet helemaal als wintersportbeginner over te komen, ga ik voor de middelste optie. Ik kan alvast verklappen: ik had die met het stuur moeten nemen. Al bij de eerste bocht gaat het fantastisch. Ik vlieg binnen tien tellen zo hard face-first tegen de sneeuwmuur dat archeologen over driehonderd jaar vanuit de afdruk perfect mijn gezicht kunnen reconstrueren. Daarna gaat het iets beter – op het rechte stuk en een flauwe bocht – maar dan gaat het weer grandioos ‘heuvelafwaarts’. Ik race recht op een sneeuwwand af, schans omhoog, vlieg een stukje door de lucht en land achterstevoren op de baan. Ik volg mijn instinct, dat REMMEN schreeuwt. Mijn instinct had het mis en met slee en al vlieg ik over de baan. Ja, het is een geweldige attractie, maar laat mij maar lekker skiën.

Beeld: Hjalmar Guit
Geschreven door - Hello! ¡Hola! Ciao! Salut! Привет! Hjalmar is de naam. Zijn grootste hobby? Reizen. Period. Wie wil reizen leeft en wie wil leven reist. Hjalmar’s reistip? Staar je niet suf op één ding; kijk vooral eens opzij en achterom…

One thought on “Sneeuwpret in het Franse wintersportwalhalla Les Arcs”

Wat vind jij? Laat van je horen!