wintersportvakantie in Noorwegen

Op vakantie naar de Noorse sneeuw: het beste van de Scandinavische bergen in Hemsedal

Noorwegen in de winter betekent pistes van perfecte poedersneeuw, sterren tellen onder het dansende noorderlicht en dat alles in een rust waar menig skiresort jaloers op is. Een wintersportvakantie in Noorwegen heeft alles wat de bergen dichter bij huis ook bieden – én meer. Zet één voet in de sneeuw van wintersportgebied Hemsedal, hoog in de Scandinavische bergen, en ook jij bent verkocht.

Wie denkt dat de Noorse winters vooral koud en donker zijn heeft het mis. In het hart van Noorwegen liggen talloze wintersportresorts die zodra de eerste sneeuw is gevallen het mooiste van de winter laten zien. Dat betekent sneeuwzekere pistes in de prachtige natuur, talloze winterse activiteiten en vanwege de zuidelijke ligging ook relatief lang daglicht, zodat je het meeste uit je wintersportvakantie in Noorwegen kunt halen.

wintersportvakantie in Noorwegen

Hemsedal laat je in het hart van het land het mooiste van de Noorse winter zien

Van de pistes in Hemsedal

Een van de grootste skigebieden in Noorwegen is Hemsedal, gelegen tussen de grote steden Bergen en Oslo. Het gebied is daarmee goed bereikbaar én ook nog eens betaalbaar; met KLM heb je bijvoorbeeld al vanaf 98 euro een rechtstreeks retourtje Oslo, waarvandaan je binnen 3,5 uur rijden midden in het mooie Hemsedal staat. Jaar na jaar wordt dit gebied benoemd tot beste skiresort van Noorwegen, iets wat het vooral te danken heeft aan de grote verscheidenheid aan pistes, parken én het gezellige nachtleven. In Hemsedal heb je de keuze uit 52 pistes van alle niveaus, inclusief een groot snowboardpark. Een groot voordeel is dat het wintersportseizoen hier relatief lang is: het begint al in november en loopt door tot aan mei. Avontuurlijke wintersporters kunnen hier bovendien heel goed terecht voor off-piste skiën!

Voor een echt bijzondere ervaring kan je in Hemsedal ook ’s avonds de piste op. Waar de pistes normaal gesproken om 19:00 uur sluiten, kan je er op vrijdagavond tot 21:00 uur van gebruikmaken. Stel je eens voor hoe je onder een indrukwekkende sterrenhemel naar beneden raast!

wintersportvakantie in Noorwegen

Lees ook: Roadtrippen onder het noorderlicht in Tromsø

Een avontuurlijke wintersportvakantie in Noorwegen

Hoewel het verleidelijk is, is het eigenlijk zonde om tijdens je wintersportvakantie in Noorwegen alleen maar op de pistes te staan. De Noorse winter biedt namelijk nog heel veel meer mogelijkheden voor sneeuwliefhebbers. Kenmerkend voor Noorwegen zijn natuurlijk de huskysafari’s; een unieke manier om meer van de mooie natuur te zien. Terwijl je staat of zit op de slee trekken de husky’s je door de met sneeuw bedekte valleien en over bevroren meren. Bovendien kom je tijdens de tocht ook van alles te weten over deze sledehonden, hun achtergrond en de onmisbare rol die ze spelen in het leven van bewoners van het Noorse poolgebied.

Zit je liever zelf achter het stuur? Kies dan voor een tocht per sneeuwscooter! Samen met een gids race je op hoge snelheid naar de mooiste plekjes in de omgeving. Een adrenaline kick gegarandeerd! Ook klimparcoursen en mooie routes voor sneeuwwandelingen en langlaufen behoren tot de mogelijkheden!

➸ Must see: op nog geen 10 kilometer ten noorden van Hemsedal vind je de Hydnefossen; met 155 meter een van de hoogste watervallen in heel Noorwegen!

wintersportvakantie in Noorwegen

Per boot naar de Noorse sneeuw?
Met het vliegtuig naar je wintersportvakantie in Noorwegen is makkelijk en snel, maar helemaal bijzonder wordt je reis door per boot naar Noorwegen te gaan! Er zijn ook genoeg pakketreizen te vinden waarmee je op deze manier voordelig naar Oslo reist. Kies je voor de boot dan kun je in het Noord-Duitse Kiel aan boord stappen om via een prachtige route richting Noorwegen te varen. Het grote voordeel hiervan is dat je je eigen auto mee kunt nemen. Je brengt bovendien een nachtje door in een hut aan boord en hebt de volgende ochtend voor aankomst unieke uitzichten over het Oslo Fjord. Goed begin van je vakantie!

De beste ‘afterski’ in Scandinavië

Na de piste gelijk door voor een gezellig feestje? Dat kan, want Hemsedal staat bekend om het goede nachtleven, ook wel onder de naam afterski. Van grote clubs met bekende DJ’s tot sfeervolle cafés waar het feestje tot in de vroege uurtjes doorgaat: in Hemsedal hoef je je na zonsondergang echt niet te vervelen. Dans in een kerk in Viking style bij Stavkroa of kies voor een knusser feestje bij de open haard in Bar[t]. Voor live music zit je goed bij Hollvin Afterski en voor een zonnig drankje en dansje op de piste ski je gewoon even langs Skigaarden!

➸ Kies jij liever voor wat ontspanning na een dag op de piste? In Hemsedal vind je talloze mogelijkheden om te genieten van een goede massage of even bij te komen in een sauna of zwembad

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!