wintertijd in Leuven

Wintertijd in Leuven: een sprookjesachtige stedentrip

De studentenstad van België is in winterse sferen nóg mooier

Vergeet Disneyland, Leuven is the happiest place on earth! Of zoals de Leuvenaren zelf zeggen: “the place to beer”. Je voelt je er direct thuis, ook al ben je er nog niet eerder geweest. Het is een stad rijk aan geschiedenis, moderne architectuur, cultuur en hippe adresjes. De thuisbasis van de fontein van de wijsheid, de oudste katholieke universiteit en dan hebben we het nog niet eens gehad over het beroemde Stella Artois, want in Leuven zijn ze fier op hun bier.

Tijdens de wintertijd in Leuven transformeert deze universiteitsstad in een prachtig winter wonderland met links en rechts de mooiste decoraties en duizenden twinkelende lichtjes. Maar er is meer! Mijn tips voor een geslaagde winterse trip naar onze zuiderburen:

wintertijd in Leuven

I Luv Leuven

Een stad waar 55.000 studenten samenleven met 100.000 andere inwoners, dat zorgt voor een unieke dynamiek. Er is altijd leven in de brouwerij en van alles te zien en te beleven. Hoewel Leuven een eeuwenoude stad is, met imposante gebouwen die ieder een verhaal vertellen, houden de studenten de stad hip, jong en springlevend. Wanneer de winterperiode neerstrijkt in Nederland kleuren de straten al snel grauw en somber, terwijl het straatbeeld in Leuven omgetoverd wordt tot een heus winters sprookjesparadijs.

Wintertijd in Leuven

De stad ademt vier weken lang kerstsfeer uit en er zijn allerlei winterse activiteiten georganiseerd. Van intieme kamerconcerten tot een oergezellige kerstmarkt en eten bij de hipste foodtrucks in hartje centrum. Knetterende vuurtjes, muziek en winterse lekkernijen zoals Glühwein, bratwurst en churro’s vliegen je om de oren. Mijn favoriet tijdens de wintertijd in Leuven? De winterse belevingswandeling. De stadswandeling neemt je mee langs vele highlights, waaronder het prachtig verlichte Stadhuis en de Gotische Sint Pieterskerk op de Grote Markt, ook wel het openlucht ontvangst genoemd.

wintertijd in Leuven

Het Stadhuis is, terecht, dé trots van de stad en schittert tijdens de wintertijd in Leuven als nooit van te voren. Het imposante gebouw is een echte eyecatcher en behoort tot een van de mooiste stadhuizen van heel Europa! In de feestmaand december vormt het Stadhuis de thuisbasis voor intieme huiskamer-concerten. Wanneer je de robuuste stadhuisdeuren betreedt en de kerstdrukte achter je laat, komt prachtige klassieke muziek je tegemoet. Studenten van het Luca Campus Lemmensinstituut spelen de mooiste klanken speciaal voor een exclusief gezelschap, wat een welkome break is van alle indrukken buiten de muren van het stadhuis.

The place to beer

When in Leuven, do as the Leuvenaren! Waar studenten zijn is bier en in Leuven zijn er net zoveel biercafés als koffiezaakjes (oké, véél meer). Je vindt ze letterlijk op elke hoek van de straat en kunt er dus niet omheen. Op de gemiddelde Vlaamse menukaart staan 70+ speciaalbieren, alles daaronder is volgens de Belgen van de zotten. Een bierproeverij past perfect bij een winterse trip naar Leuven en maakt de koude winteravonden compleet. Zelfs als je geen bierliefhebber bent zul je na twee glazen vanzelf verliefd worden op al die unieke biertjes die Leuven rijk is.

wintertijd in Leuven

Bier en ballen

Wist je dat chocola en bier heel goed samengaan? Het is net als zout en karamel, pindakaas en jam. Individueel zijn ze lekker, maar samen ontstaat er een smaakexplosie die je niet snel zult vergeten. Bij Leuven Leisure proef je de meest originele truffelchocolaatjes samen met de fijnste biertjes. Mijn persoonlijke favoriet: Antoine’s passievrucht truffel gecombineerd met een geweldig Delvaux blond bier.

Na al die zoete lekkernijen en biertjes, is het tijd voor een goede bal. En als ik zeg goede bal, bedoel ik eigenlijk een gehaktbal die regelrecht uit de hemel lijkt te komen. Bij Balls & Glory worden ballen geserveerd die niet van deze wereld zijn. Alleen de beste ballen worden hier met de hand en veel liefde gedraaid. Ze werken met seizoensproducten dus je zult hier niet snel dezelfde bal eten, maar telkens verrast worden met een nieuwe smaak. Een handcrafted gehaktbal met champignons, truffel en ‘stoemp’; de Vlaamsche versie van onze stampot, is hier de ideale winterkost!

Kunst en historie

Het is bijna niet te missen wanneer je in Leuven bent: historische gebouwen, waanzinnige architectuur en kunst staan symbool voor de stad. Het kunstcentrum STUK is de hotspot onder de jongeren en studenten van Leuven. Ze komen hier voor allerlei theaterstukken, muziekvoorstellingen en films, maar ook om simpelweg te socializen. Zondag is jazz night, speciaal voor studenten die terugkomen naar Leuven met schone was en volle buikjes (thanks pa en ma!).

wintertijd in Leuven

Via het trappenhuis van STUK kom je terecht bij het fabelachtige Groot Begijnhof, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het Groot Begijnhof is een plaatje en een klein dorpje an sich. Het wordt gevormd door diverse hofjes en straten en maakt tot een oase van rust te midden van de bruisende stad die zich enkele meters hoger bevindt. Tegenwoordig worden de tientallen straatjes en gerenoveerde panden bewoond door studenten en daarmee is het Groot Begijnhof van Leuven een van de grootste nog bestaande begijnhoven van België.

Een stedentrip Leuven

Nog tot 9 januari zijn er activiteiten in de stad als onderdeel van wintertijd in Leuven. Check de website voor een overzicht van alle evenementen die er nog op de kalender staan. Red je het niet om in deze periode de stad te bezoeken? Niet getreurd, want Leuven is altijd mooi. Hou de site in de gaten, want onze tips voor een stedentrip Leuven (ongeacht het seizoen!) volgt gauw.

Beeld: Dayna Smith, Harshil Shah
Geschreven door - Dayna is een fervent reizigster met een grote liefde voor Azië. De wereld zien zit in haar bloed en dankzij haar reislustige spirit heeft ze al veel bijzondere plekken mogen ontdekken. Haar bucketlist zal nooit af zijn, omdat er dagelijks nieuwe droombestemmingen bijkomen. Bloggen is haar passie en doet ze op haar website mycurlyway.nl.

Wat vind jij? Laat van je horen!