woonboot huren

Uniek overnachten op het water: de charme van de woonboot als hotelkamer

Anno 2018 is reizen synoniem voor ervaren. We zoeken collectief naar iets unieks, naar een reis die ons meeneemt tot het hart van een bestemming. Accommodatie is daarbij key. Boomhutten, grotwoningen of glamping onder de sterren: we boeken met z’n allen wereldwijd de gekste bedden. Laten we daarbij als Nederlanders vooral de woonboot niet vergeten. Een stukje drijvend erfgoed dat ongemerkt wortels over de hele wereld heeft, van Amsterdam tot India en Parijs tot Buenos Aires. Voor bewoners is de woonboot een way of life, voor reizigers een unieke hotelkamer die een verhaal vertelt. Ik stapte op de Prins Hendrikkade van wal en dook in de wonderlijke wereld van de woonboot.

“Nooit meer aan land”, is de veelgehoorde uitspraak van woonbooteigenaren die steevast hun hart verliezen aan een leven op het water. Als het aan Amsterdammer en woonbootbewoner Juul ligt gaan ook reizigers dat meer en meer zelf ondervinden. Hij richtte het gloednieuwe woonbootverhuurplatform BookaHouseBoat.com op. Juul: “Op websites als Airbnb kom je een enkele woonboot tegen, maar een platform speciaal voor deze vorm van overnachten, met woonboten over de hele wereld, dat bestond nog niet.” Inmiddels staan er 250 woonboten wereldwijd op de website, waarvan zo’n 90 in Amsterdam.

woonboot huren
B&B The Morning Star aan de Prins Hendrikkade

“Hier overnacht je comfortabel zonder ook maar een sprankje saai”

Tussen de vogeltjes in hartje Amsterdam

Ik spreek hem voor de deur van woonboot The Morning Star, waar ik twee nachtjes doorbreng. Op de kade zitten we te kletsen- hartje Amsterdam maar hier hoor je de vogeltjes fluiten. Midden in onze hoofdstad ontbreekt het wellicht aan uitzicht op golvend water en rondscharrelende eenden, maar hier ben je dan weer omringt door de geschiedenis van de VOC, met uitzicht op de pakhuizen op de kade en het Scheepvaartmuseum op steenworp afstand. Het is kenmerkend voor wat Juul ziet als het succes van de woonboot als nieuw soort hotelkamer: “Je zit altijd op een unieke plek op je bestemming en slaapt in een ruimte met een heel eigen karakter. Het is niet zo anoniem als een hotelkamer waar je tussen muren in zit op een van die 100.000 plekjes die eigenlijk toch min of meer hetzelfde is. Een woonboot is altijd uniek. Je weet ook nooit precies wat je kunt verwachten, dat is wat het ook iets spannends geeft. Je stapt een andere wereld binnen en dat vinden mensen leuk.”

Waarom een woonboot huren?

Leuk is het inderdaad, want terwijl een paar honderd meter verderop de toeristen op de Dam over elkaar heen tuimelen, voel ik me hier op de kade als in een piepklein dorpje waarvan ik twee dagen inwoner ben. Wanneer ik de sleutel in het slot van mijn drijvend verblijf steek, ontdek ik een kamer waar menig hotel jaloers op zou zijn. Ik slaap in de punt van het schip, omringt door hout in plaats van muren- waarvan bovendien geen enkele recht. Hier overnacht je comfortabel zonder ook maar een sprankje saai. Want op een woonboot is werkelijk niets gewoon.

woonboot huren
Kies je voor Buenos Aires, het Indiase Kerala of onze eigen Amstel?

Ik overnachtte al eens eerder op een boot! Lees mijn vintage roadtrip door Utrecht terug, waarbij ik sliep op een scheepshotel in de Eem.

“Overnachten op een woonboot is een ervaring met een verhaal”

Uniek overnachten op woonboten wereldwijd

Tien jaar geleden verhuisde Juul naar Amsterdam. Als sportvisser met ambitie om visgids te worden koos hij ervoor om op het water te wonen. Een besluit waar hij nooit meer op terug kwam. Hij woonde op verschillende boten, verbouwde er eigenhandig eentje tot Bed & Breakfast in Space Age stijl en is nu dan het brein achter het enige wereldwijde platform voor woonbootverhuur. En hoewel de meerderheid van de woonboten in Amsterdam dobbert, kan je werkelijk wereldwijd terecht voor een bijzondere overnachting op het water. Reis je rond door India? Slaap een nachtje op een traditionele specerijenboot en zie de volgende ochtend vanaf je dek de zon opkomen boven de wateren van Kerala. En romantisch naar Parijs? Vergeet een Airbnb met uitzicht op de Eiffeltoren en kies voor een origineel nachtje op de Seine.

woonboot huren
Woonboten op de Seine in Parijs

Een vaarvakantie met een verhaal

Het overnachten op woonboten beperkt zich overigens niet tot liggen voor de kade; er zijn ook genoeg exemplaren te boeken die daadwerkelijk varen. Juul: “Zo hebben we in Finland een aantal boten waarbij je echt in de middle of nowhere door de natuur vaart en kan je in Berlijn met een boot de meren op om zo de groene omgeving te ontdekken.” De keuze is divers, maar één ding hebben al deze woonboten gemeen: “Het is een ervaring met een verhaal. Als je thuiskomt weet je zeker dat je iets te vertellen hebt”.

Beeld: Bookahouseboat.com en Maarten Brante
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Uniek overnachten op het water: de charme van de woonboot als hotelkamer”

Wat vind jij? Laat van je horen!