Goedkoop op reis? Met WWOOF werk en verblijf je op de boerderij

Het is leuk, afwisselend, kan overal ter wereld en het bespaart je ook nog eens een hoop geld

Sara (25) had een rugzak, een ticket naar Australië en 9 maanden tijd. Ze koos ervoor om zich aan te melden voor WWOOF, waarbij ze aan het werk ging op biologische boerderijen. Dé manier om betaalbaar een land echt goed te leren kennen.

Wat is WWOOF?

WWOOF staat voor ‘World Wide Opportunities on Organic Farms’. Je werkt dan één of meerdere weken op biologische boerderijen tegen kost en inwoning. Inmiddels is het netwerk van boerderijen zo groot dat je het overal ter wereld kan doen terwijl je op reis bent. “Het werk betekent niet dat je elke dag groente aan het verbouwen bent, je kan terecht bij boerderijen in de breedste zin van het woord. Zo heb ik een aantal weken op een manege gewerkt, waar Shetlanders werden gefokt en getraind voor miniature horse shows. Ook heb ik een tijd meegeholpen bij een biologische bed & breakfast, waar ik kamers schoonmaakte en in de tuin en groentekas werkte.”

Waarom koos je voor WWOOF?

“Zoals bijna iedereen die voor een langere tijd op reis is, kreeg ik last van een soort reis-moeheid. Door WWOOF kon ik een lange tijd op dezelfde plek blijven. Je hebt meer ruimte en privacy om je heen dan in hostels en je hoeft je nooit druk te maken of je spullen gestolen worden. Je hebt even het gevoel dat je ergens thuis bent. Daarnaast bespaar je geld tijdens je reis, omdat je niet hoeft te betalen voor eten of een hostel. Dat je meewerkt op biologische boerderijen is helemaal mooi meegenomen.”

Wat is de relatie tussen WWOOF en het milieu?

“In principe zijn de boerderijen die zijn aangesloten bij WWOOF allemaal biologisch. Dit houdt in dat de eigenaren goed met het milieu en de aarde omgaan en bewust kiezen welke producten ze gebruiken en verbouwen. Sommige boerderijen zijn erg innovatief en willen veel kennis met je delen, zodat zij hun groene boodschap kunnen verspreiden. Wat mij aansprak in WWOOF, is dat ik kon werken op een plek waar ik met een schoon geweten achter kan staan omdat het biologisch is. De hosts zijn ideologen die schoon willen produceren en goed met hun dieren omgaan.”

Zitten er eigenlijk nadelen aan?

“Echte nadelen? Nee, eigenlijk niet. Reizigers kunnen goedkoop een tijd ergens “wonen”, en de hosts hebben voortdurend vrijwilligers over de vloer die helpen met allerlei dingen. Wel is het soms zo dat je op bepaalde adressen uitgebuit wordt. Je moet dan veel werken en de voorzieningen op de boerderij zijn slecht. Dat kom je via andere backpackers te weten. Zelf zat ik een keer bij een vrouw die nogal gestrest was, ze had teveel werk. We kregen veel verantwoordelijkheid voor dingen die ze niet goed had uitgelegd, zoals het mixen van dierenvoeding. Ik ben toen eerder weggegaan, want ik voelde me daar niet fijn. Dat is niet zo erg, want je bent er vrijwillig. Het gaat er om of het klikt of niet.”

Kan je WWOOF aan andere reizigers aanraden?

“Ja, zeker weten! Helemaal als je van het buitenleven houdt. Het is heel anders dan de “normale” backpacker structuur, waar je veel in steden bent en tours doet. Door bij mensen thuis te wonen leer je het land op een hele andere manier kennen. In Australië bijvoorbeeld zijn heel veel boeren. Er wordt veel verbouwd en het is een belangrijk deel van de inkomsten van het land. Die kant leer je dus pas echt kennen als je er werkt, en WWOOF biedt je die mogelijkheid.”

Nieuwsgierig geworden?

Op de website van WWOOF vind je meer informatie over hoe en waar je aan de slag kunt. Kies je favoriete land en vraag een lidmaatschap aan, dan ontvang je een informatieboekje met alle deelnemende boerderijen, plus hun contactgegevens.

Geschreven door - Marloes schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

2 thoughts on “Goedkoop op reis? Met WWOOF werk en verblijf je op de boerderij”

  1. Bent u op zoek naar een lening om de rekening te betalen, een huis te kopen, enz. U kunt contact met ons opnemen via e-mail [email protected] omdat we leningen verstrekken die zo laag zijn als 2% rente, we geven ook lang- en kortlopende leningen waarmee u ook contact kunt opnemen ons via whats app nummer +393924698291 voor meer informatie

    Bedankt
    Beheer

Wat vind jij? Laat van je horen!