Old school Tokio: Citywalk door Yanaka
Cherry blossoms, tempels & coole galeries in een traditionele wijk in Tokio
Tokio, de stad van 37.8 miljoen inwoners. Metrostations als labyrinten met minstens twintig uitgangen. Straten vol neonreclames, speelhallen, meer dan vijfduizend sushirestaurants, Harajuku-meisjes en miljoenen katten. Achthonderd mensen die tegelijkertijd één enorm zebrapad oversteken. Wil je iets anders zien dan hypermodern Tokio? Bezoek dan de Shitamachi-wijk (letterlijk ‘oude stad’) Yanaka!
Yanaka cemetery
Neem de metro (de JR-Yamanote of de Keihintohoku line) naar station Nippori. Tip: download de app Navitime for Japan Travel, een handige hulp bij het doorgronden van het bizarre metro- en JR-lijnennetwerk van Tokio.
Als je station Nippori verlaat aan de zuidwestkant, loop je meteen de prachtige oude begraafplaats van Yanaka op. Eén van de oudste en grootse begraafplaatsen van Japan.
Bijna direct na het station vind je aan je linkerhand de Tennoji-tempel. De oorspronkelijke constructie dateert uit 1274 en het is één van de laatste tempels van de Tendai-school, een stroming binnen het Boeddhisme. Je herkent de tempel aan de enorme bronzen Boeddha die naast de ingang zit. Door de begraafplaats loopt de beroemde ‘Sakura-dori’ (het kersenbloesem-laantje), met aan weerszijden Japanse kersenbloesems die in het voorjaar prachtig wit en roze bloeien. Vroeger was deze dori de toegangsweg naar de Tennoji-tempel. In 1964 raakte de begraafplaats ernstig beschadigd door een tyfoon. Een vermogende familie doneerde toen vierhonderd bomen om het terrein te herstellen. Deze ‘Sakura’ zijn nu volgroeid en maken Yanaka cemetery tot een bijzondere plek waar mensen in het voorjaar speciaal naartoe komen om de bloeiende bomen te bekijken.
Boeddhistische tempels
In Yanaka staan zo’n zestig Boeddhistische tempels op een relatief klein oppervlak. Dat zijn er meer dan waar dan ook in Tokio. In de Edo-periode na de grote Meireki-brand van 1657 waarbij half Edo (nu Tokio) afbrandde, zijn de tempels die nog overeind stonden van de binnenstad van Tokio naar Yanaka verplaatst. Ook door de Kanto-aardbeving in 1923 en door bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel tempels in de binnenstad van Tokio verloren gegaan. Yanaka bleef gelukkig grotendeels buiten schot. De meeste tempels zijn in de eerste helft van de twintigste eeuw gebouwd en je ziet in deze wijk echt het oude Tokio terug. Met de tempels trokken ook ambachtslieden en kunstenaars naar Yanaka om de tempels te onderhouden.
Yanaka art
Ook nu wonen er nog veel kunstenaars in Yanaka. Je vindt er een aantal te gekke galeries en musea. SCAI the bathhouse is een moderne galerie die huist in een gerenoveerd badhuis. Vanbinnen is de galerie hypermodern, maar een aantal antieke details is behouden. Beroemde kunstenaars als Anish Kapoor, Takashi Murakami en Sol LeWitt exposeerden in SCAI the bathhouse. Naast exposities in de galerie zelf, begeleidt SCAI ook kunstprojecten op locatie. Het misschien wel bekendste kunstobject is het enorme spinachtige wezen van Louise Bourgeois dat in Roppongi Hills naast het Mori Art Museum staat.
Bezoek ook het Asakura Choso museum. Het museum was tot 1964 het woonhuis en atelier van kunstenaar Asakura Fumio. De collectie bestaat uit sculpturen van zijn hand en het museum heeft twee schitterende tuinen waarvan eentje op het dak. Vanaf de daktuin heb je uitzicht over heel Yanaka. Vijf minuten lopen vanaf het museum ligt Hagiso Gallery & cafe, gerund door studenten van de nabijgelegen kunstacademie van Tokyo. Er zijn exposities, lezingen en diverse pop-up events. Bijna ging het pand tegen de vlakte maar een crowdfunding-campagne in 2013 redde het culturele centrum en de studenten bliezen het pand nieuw leven in.
Ueno Sakuragi Atari
In Yanaka vind je naast kleine straatjes met oude huizen en coole galeries, ook pop-up keramiekwinkeltjes en hippe brouwerijen. Bier is in Japan net zo hot als in Nederland en de kleine brouwerijen duiken overal op in de stad.
Ueno Sakuragi Atari is een creatieve hub, gehuisvest in drie met elkaar verbonden oude huisjes in traditionele tatami-stijl. Sommige ruimtes zijn te huur voor tijdelijke initiatieven, in anderen worden bedrijfjes gerund. De Yanaka beer hall is er één van. Aan de bar of in de binnentuin kun je genieten van een huisgebrouwen IPA met gegrilde edamame-boontjes en ander lekkers van de BBQ. Ben je niet zo van het bier? Bij de buren kun je een cocktail van groene thee en olijfolie halen, appelsap uit Nagano of een Amazake Cherry blossom Sakura. Naast de brouwerij zit Kayaba bakery waar ze speciale anko buns (broodjes gevuld met Japanse rode bonenpasta) en broodjes met melk, gember en honing verkopen. Je moet ervan houden, maar proeven is een must!
Winkelen in Yanaka Ginza
Yanaka Ginza is dé winkelstraat van de wijk Yanaka. De bewoners van de wijk doen hier hun dagelijkse boodschappen, maar je kunt er ook perfect struinen naar traditionele souvenirs. Je vindt er bijvoorbeeld authentiek keukengereedschap gemaakt van bamboe, Japanse sandalen en slippers, een fantastische theewinkel, alles met katten, Japans snoep en fantastische winkeltjes met bento-boxen en ander zalig eten.
Kokonn is een café/gallery/shop. Je vindt hier kleine cadeautjes en vintage-schatten, maar je kunt er ook lekker een kipcurry eten of een huisgemaakte ginger ale drinken. Atom Bakery (vernoemd naar Astroboy, een Japanse comic) is een westerse bakker die zijn brood bakt in een oven gemaakt van lavastenen uit Mount Fuji. Op een heldere dag in Yanaka moet je zeker Nippori Fujimizaka opzoeken, het is de laatste plek in centraal Tokyo waar je Mount Fuji kunt zien vanaf de straat.
Beeld: Maartje Strijbis