doen op Gozo

Op vakantie naar Malta en Gozo: parel van de Maltese Archipel

Grootse ontdekkingen op Malta's kleine zusje

Samen met Comino vormt Gozo een zustereilandje van de Maltese archipel. Vanaf Malta brengt een tochtje per ferry je in slechts 25 minuten naar het paradijselijke Gozo. Het kleine eiland is rustiger en groener dan haar grote zus. Heerlijk om een paar dagen te verblijven, maar ook prima te doen als dagtrip vanuit Malta. Ik ging voor dat laatste en ontdekte dat je meer dan genoeg kunt doen op Gozo!

“Malta? Daar is het druk, hectisch. Al die auto’s!”. Het is me bij aankomst op Gozo al snel duidelijk; ondanks dat het tot de Maltese archipel behoort, is dit een eilandje op zich. De meeste locals maken de overtocht naar Malta alleen als ze echt iets nodig hebben, want op Gozo ligt hun hart. En dat snap ik ook wel. Ondanks de kleine omvang is er heel veel te doen op Gozo. Van dwalen door historische steden en eeuwenoude tempels, tot zonnen in afgelegen baaitjes en genieten vaan heerlijk eten.

doen op Gozo

doen op Gozo

Cultureel Rabat

Alle wegen op Gozo leiden naar Rabat. De hoofdstad van het eiland, niet te verwarren met de gelijknamige stad op Malta. Om het nog ingewikkelder te maken: Rabat staat ook wel bekend onder de naam Victoria. Hoe je het ook noemen wil, dit is de grote stad van Gozo. De enige plek waar je even vergeet dat je op een klein eiland bent. Hoogtepunt van de stad is dan ook het marktplein, It-Tokk, waar je jezelf kunt onderdompelen in het dagelijkse leven van de eilandbewoners. Niet te missen is ook de historische Citadel, die vanaf bijna alle plekken op het eiland zichtbaar is. Ooit gebouwd ter bescherming van de bewoners en nu vooral een fijne plek om rond te dwalen en het Gozo van vroegere tijden te laten herleven.

doen op Gozo

Rabat is niet de enige bijzondere stad op het eiland. Het plaatsje Ix-Xewkija is alleen al een must visit vanwege de indrukwekkende kerk van st. John the Baptist. Het enorme bouwwerk is totaal uit verhouding met de kleine omvang van het eiland en absoluut een bezoek waard. Voor een paar euro loop je naar binnen en kun je de toren beklimmen. Een aanrader!

Getting around
Er is zoveel te zien en doen op Gozo, maar hoe kom je op deze mooie plekjes? Met 10 busroutes over het eiland zijn de populaire plekken allemaal goed te bezichtigen met het openbaar vervoer. Het is bovendien hartstikke goedkoop. Heb je net als ik maar 1 dag de tijd? Maak dan gebruik van taxi’s, of pak de bekende Hop-on Hop-off bus. Een vakantie naar Malta en de beide zustereilanden is ook te boeken via een reisorganisatie, zo kan je bijvoorbeeld op vakantie naar Malta met FTI. Je profiteert dan van mooie aanbiedingen en al het geregel wordt voor je uit handen genomen waardoor jij volledig kunt genieten van je vakantie.

Ggantija Tempels

Ook zeker doen op Gozo: de prehistorische tempels van Ġgantija bezoeken. Deze ruïnes vormen de oudste vrijstaande gebouwen op aarde. Ouder nog dus dan de Piramides in Egypte. Het is een raadsel hoe de tempels gebouwd zijn, want ze bestaan uit enorme kalkstenen blokken. Een bizarre gewaarwording om daar tussendoor te lopen!

Hit the beach!

Maar even genoeg cultuur gesnoven. Ook qua ontspanning is er namelijk genoeg te zien, proeven en doen op Gozo. En niet in de minste plaats op de stranden. Waar Malta het vooral met rotsen en opgespoten zandstranden moet doen, is Gozo rijk aan prachtige baaitjes en langgerekte zandstranden die een bijzondere rode tint hebben.

doen op Gozo

doen op Gozo

De baai van San Blas is mijn grootste aanrader. Wat een prachtig plekje! Je moet het wel weten te vinden, en er een flinke wandeling voor over hebben. Dat wordt dan wel weer beloond met een relatief rustig strand en waanzinnig uitzicht. Het strand is te vinden aan de noordkust van Gozo en via een steile afdaling kom je terecht om een van de best verstopte pareltjes op Gozo.

Ben je afhankelijk van openbaar vervoer of vind je wat drukte wel gezellig? Kies dan voor het nabijgelegen Ramla Bay. Vergelijkbaar met San Blas, maar dan een stuk groter en veel beter toegankelijk. Als je de luxe hebt om langer dan een dag te verblijven op Gozo, dan is dit een hele fijne plek om een dagje rond te hangen. Lekker zwemmen, zonnen of watersporten!

doen op Gozo

De lokale keuken

Het beste van de Italiaanse keuken, gecombineerd met verse vis en lokale wijnen. Het eten en drinken op de Maltese eilanden is nog een reden waarom je naar dit stukje land af moet reizen. Ondanks dat het er klein en behoorlijk droog is, vind je op Gozo ook een wijngaard. Ik bezocht Ta Mena Estate, gerund door de familie Spiteri. Joe, een van de broers vertelt gepassioneerd over het bedrijf, de wijnen die ze produceren en de biologische produceren die er worden verbouwd. Tijd om te proeven en nog een laatste blik op het wijnveld te werpen en door te gaan. Lunch waits!

doen op Gozo

En dat doe je op een wel heel bijzondere locatie bij Restaurant Kantra bij de baai van Mġarr ix-Xini. Gelegen vlakbij de Ġgantija tempels en bestaande uit een luxe hotel op het hoogste punt van Gozo, en een restaurant in de nabijgelegen baai. De plek vormt het toneel van Brad Pitt en Angelina Jolie’s nieuwe film ‘By the sea’, en als je het met eigen ogen ziet snap je wel waarom. Het hotel is behoorlijk luxe, maar als je plaatsneemt bij de Beach Club eet je de lekkerste visgerechten van Gozo met een spectaculair uitzicht voor een hele goede prijs. Een plek waar je eigenlijk een middagje wil blijven hangen- en dat kan! Pak je glaasje wijn en neem plaats op een van de ligbedden aan het water!

doen op Gozo

doen op Gozo

Meer doen op Gozo en Malta?

3,5 dag was voor mij niet genoeg op deze mooie plek. Er is namelijk nog veel meer moois te zien! Met een vlucht van slechts 3 uurtjes is het gelukkig een perfecte bestemming om nog eens terug te komen voor een weekje. Verlekker je hier vast aan de highlights op Malta, en hou de website in de gaten voor meer fijne adresjes in deze mooie archipel!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!