Zo vier je het Oktoberfest! Dirndls, pretzels en heel veel bier
De bierpullen en dirndls kunnen weer tevoorschijn worden gehaald! Eind deze maand breekt in München de Oktoberfest-gekte weer los. Maar die beperkt zich niet alleen tot de bierhoofdstad van Duitsland: ook in Nederland en steden over de hele wereld wordt het feest inmiddels groots gevierd. Maar wat vieren we eigenlijk tijdens het Oktoberfest en hoe zit het precies met die outfit?
De oorsprong van het Oktoberfest
Het Oktoberfest is het oudste en grootste bierfeest ter wereld, dat voor het eerst werd gehouden in 1810; ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hilburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Dat was zo’n groot succes, dat zij besloten het evenement jaarlijks terug te laten keren. Met als voornaamste reden het weer, vindt het Oktoberfest sinds 1893 grotendeels in september plaats.
Het evenement -bestaande uit een kermis en veertien grote tenten- wordt gehouden op de Theresiaweide, niet ver van het centrum van de stad. Zestien dagen lang kunnen bezoekers hier genieten van bier, héél veel bier en allerlei Duitse versnaperingen. Zo werden er vorig jaar maar liefst een half miljoen kippenbouten verorberd door de bijna 6,5 miljoen feestgangers.
De ultieme Oktoberfest outfit
Geen Oktoberfest zonder Dirndls. De outfit van (met name de dames) is ieder jaar weer het onderwerp van gesprek. Twijfel jij nog wat je aan moet trekken? De website StyleLounge deed onderzoek naar de trends voor de Dirndl en stelde bovenstaande Styleguide samen voor het Oktoberfest.
Met de strik van de Dirndl laat je zien of je vrijgezel bent of niet
Oorspronkelijk kwamen de bezoekers van het Oktoberfest in hun ‘zondagskleren’, maar door de jaren heen is dat veranderd in het dragen van typisch Duitse kledij. Zo dragen de mannen een lederhose en de vrouwen een traditionele dirndl. Een tip voor de vrijgezelle mannen onder ons: aan de strik op deze dirndl is te zien of je wel of niet aan het flirten bent met een vrijgezelle vrouw. Een single dame hoort haar strik namelijk links op haar heup te dragen.
Leuk weetje: het is wettelijk vastgelegd dat tijdens het Oktoberfest alleen bier mag worden geschonken, dat in München is gebrouwen. Het feest heeft zich inmiddels ook verspreid naar andere steden, waaronder ook in ons eigen land. Of de regel ook daar wordt gehanteerd is natuurlijk ten tweede.
Oktoberfest in Nederland
Wel het Oktoberfest vieren maar geen zin of tijd om ervoor naar München af te reizen? Geen probleem, want ook in Nederland wordt het groots gevierd. Het grootste Oktoberfest vindt 24 september plaats in Ahoy Rotterdam!
Bier, bier en nog meer bier
Bierliefhebbers wees trouwens gerust: ook ná oktober is er nog genoeg bier te vinden in de stad. De metropool heeft meer dan honderd zogeheten biertuinen, waar je zelf eten mag meebrengen en je alleen maar hoeft te betalen voor de drank. De grootste biertuin, de Hirshgarten, bestaat al sinds 1791 en biedt plaats zo’n 8.000 (!) bezoekers. En wie nog meer wil weten over de lokale biertjes en het Oktoberfest, moet zeker een bezoekje brengen aan het Bier- und Oktoberfestmuseum.