highlights in Durban

Durban, Zuid-Afrika’s verrassende must visit

Een pareltje in de schaduw van grote broers Kaapstad en Johannesburg

Kinderen lopen af en aan met emmertjes water. Grote families picknicken op kleedjes. Surfers vormen stipjes in het warme water van de Indische Oceaan. Het is de eerste aanblik van deze Zuid-Afrikaanse verrassing. Reizigers weten het wel als ze hun trip plannen naar dit land. Kaapstad, die staat bovenaan het verlanglijstje, wellicht gevolgd door Johannesburg. Van Durban horen we weinig. Wat is dit voor een stad? Onze highlights in Durban!

Tropische verrassing

Durban heeft vele gezichten. Van drukke straten en kleurrijke markten tot achterbuurten en hippe café’s. En dan is er de fijne plek waar de stad eindigt in de oceaan. Een lange promenade maakt van Durban een tropisch feestje en splitst het schijnbaar eindeloze zandstrand van de groene parkjes en hotelstrips bij Durban’s Golden Mile. Glazen worden geklonken op het panoramische terras van Moyo, live muziek klinkt vanuit strandtenten en locals wandelen, dansen en joggen langs de boulevard. Deze plek ademt vakantie.

highlights in Durban

Multiculti

Durban is gelegen aan de oostkust, ter hoogte van Lesotho en heeft de grootste Indiase community buiten India zelf. En dat zie je terug in het multiculti straatbeeld. Een wandeling door de Indiase wijk behoort tot de absolute highlights in Durban en is een traktatie voor je zintuigen. Rondom Dr Yusuf Dadoo Street en Bertha Mkhize Street vind een concentratie van het Indiase erfgoed. Het hoogtepunt is de Victoria Street Market, waar je tussen de meer dan 150 stalletjes even van continent wisselt om je te bewegen door het kenmerkende Aziatische gekrioel. Scoor hier voor weinig de prachtigste sari’s en heerlijkste kruiden. Over kruiden gesproken: wie van Indiaas eten houdt doet er goed aan minstens een paar dagen in Durban te blijven want restaurantjes zijn er genoeg, met Mali’s als absolute favoriet.

highlights in Durban

Daar waar vroeger olifanten over het zand marcheerden, bevindt zich nu een lange strip pubs

The Elephant Path

Minder multicultureel maar net zo goed een van de highlights in Durban is Florida Road, ook wel ‘The Elephant Path’. Daar waar vroeger olifanten over het zand marcheerden op hun weg naar water, bevindt zich nu een lange strip pubs, clubs en restaurants. Hier vind je ook het meeste karakter. Over het algemeen moet Durban het niet hebben van zijn aantrekkelijke architectuur; maar in dit deel van het centrum tref je nog karakteristieke huizen uit het Edwardiaanse tijdperk, met als oudste exemplaar The Elephant House.

Arty Durban

Durban is het soort stad waar je een paar dagen nodig heb om hem echt te begrijpen. Het zit er bijvoorbeeld vol met creatieve en artistieke hotspots die je er misschien niet zou verwachten. In deze categorie valt ook de Morning Trade Market. Elke zondag tussen 08:00 en 13:00 uur verandert een kille hal op Station Drive in een van de culinaire highlights in Durban. Een foodmarket waar lokale ondernemers hun producten verkopen en waar je tussen de smoothies en samosa’s gegarandeerd de perfecte lunch bij elkaar shopt! Nog zo’n creatieve hidden gem is The Freedom Café. Doe geen moeite om het op eigen houtje te vinden, want deze hotspot zit goed verstopt. Neem plaats op het eigenzinnige terras en geniet van een heerlijke maaltijd of gezellig drankje tussen de hippie vibes. Ook dat is Durban!

highlights in Durban

Hou overigens rekening met de veiligheid; Durban is niet direct onveilig, maar je doet er net als in veel andere Zuid-Afrikaanse steden verstandig aan om na zonsondergang niet meer in je eentje op pad te gaan. Gebruik je gezond verstand, loop geen buurten in waar je niks te zoeken hebt en je hebt niks te vrezen. Dus, late night drinks bij Freedom? Stap gewoon in een taxi, die zijn overal in de stad goed betaalbaar.

Terug in de tijd

Om meer van de geschiedenis van Durban te begrijpen is het Kwa Muhle Museum een aanrader. Je leert hier meer over Durban’s heden en verleden, met een focus op Durban tijdens en na de apartheid. Wil je meer historische plekken bezoeken, dan is het leuk om Madiba’s journey App te downloaden. Met deze gratis app volg je de voetstappen van Nelson Mandela langs 27 iconische plekken en krijg je meer informatie over de verhalen die erachter schuilgaan. De App geldt niet alleen voor highlights in Durban maar ook voor heel Zuid-Afrika. Een interessante toevoeging aan je itinerary als je een rondreis maakt!

Meer highlights in Durban

Het mooiste aan Durban is de sfeer. De mensen, het leven dat op straat aan je voorbij trekt. Maar aan actie en adrenalinekicks ontbreekt het er ook niet. Om te beginnen is er het Moses Mabhida Stadium, een architectonisch hoogstandje waar je absoluut niet omheen kan als je in Durban bent. In 2010 was dit het toneel van de World Cup, maar ook nu kan je er je ogen uitkijken. Bewandel de 500 treden naar de top van het stadion of neem de SkyCar om bovenaan van een panoramisch uitzicht te genieten. Heb je geen hoogtevrees dan wacht er boven nog een leuke uitdaging op je: met de langste schommel ter wereld maak je een duizelingwekkende swing aan het ‘plafond’ van het stadion. En van het ene in het andere uiterste: bij uShaka Marine World, gelegen aan de promenade, kan je duiken met haaien!

highlights in Durban

Naast walvissen kan je hier ook waanzinnig goed dolfijnen spotten

The Dolphin Coast

De natuurlijke rijkdom van Durban vind je iets ten noorden van de stad. Tussen juni en november is Durban de thuishaven van walvissen die vanuit Antarctica noordelijk trekken naar de warmere wateren van Mozambique. Tours vertrekken in deze periode dagelijks en zijn ter plekke in de stad te boeken. Naast walvissen kan je hier ook waanzinnig goed dolfijnen spotten. De kust ten noorden van Durban wordt niet voor niets The Dolphin Coast genoemd!

Meer reistips voor Zuid-Afrika

Er zijn weinig landen waar je zoveel diversiteit aan natuur, wildlife, steden en mensen treft als in Zuid-Afrika. Een rondreis is de mooiste manier om het land echt te leren kennen. Vergis je daarbij niet in de omvang: met een binnenlandse vlucht overbrug je eenvoudig te lange afstanden. Verder is een auto huren de ideale manier om op eigen houtje op pad te gaan. Reizen door Zuid-Afrika is betaalbaar, de grote wegen zijn uitstekend te doen en je kijkt onderweg je ogen uit. Meer tips voor bestemmingen in Zuid-Afrika? Bekijk ons hele overzicht op de Zuid-Afrika pagina of laat je inspireren via MijnZuidAfrika.

Beeld: Diriye Amey (strand incl. header), Flowcomm, The Morning Trade Market, Mohammed Moosa
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!