Hluhluwe

Bush & Beach in Zuid-Afrika’s KwaZulu-Natal

Het beste van beide werelden aan de Noordoostkust

Levendige steden, idyllische stranden en waanzinnige wildparken: Zuid-Afrika heeft het allemaal. Het mooiste is dat het ook allemaal op kleine afstand van elkaar te vinden is en daardoor perfect te combineren. Aan de noordoostkust, van Durban tot aan de grens met Mozambique, vind je de hidden gems op het gebied van game reserves en stranden. En dat op slechts een uurtje rijden van elkaar vandaan.

Hidden gems in KwaZulu-Natal

Wie nog nooit in Zuid-Afrika is geweest heeft toch ongetwijfeld gehoord van het Krugerpark en de stranden bij Kaapstad. Op de bucketlist? Ja! De hoogtepunten van het land? Dat niet per se. Er zijn namelijk ontelbaar veel mooie plekken die hetzelfde -of meer- bieden maar dan zonder de hoeveelheid toeristen die de status van highlight onvermijdelijk met zich mee brengt. In KwaZulu-Natal, de meest noordoostelijke provincie van Zuid-Afrika vind je twee van deze pareltjes: Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve en Rocktail Bay. Nog nooit van gehoord? Dat maakt het juist zo mooi!

Hluhluwe

Van Durban naar Hluhluwe Game Reserve

Bezoek je dit gedeelte van Zuid-Afrika dan is Durban een mooi beginpunt. Spendeer een paar dagen in deze levendige kustplaats en huur daarna een auto om richting het noorden te rijden. Twijfel je over de veiligheid voor een roadtrip? Bereid je goed voor, dan is er niets aan de hand. Reken overal voldoende tijd voor, plan je route en tussenstops vooraf en zorg dat je voor het donker aankomt op je plaats van bestemming.

Op je route van Durban naar Hluhluwe word je getrakteerd op uitzichten over de Indische Oceaan en gaan de eindeloze velden met suikerriet langzaam over in kilometers bossen vol eucalyptusbomen, Acaciabomen en ananasvelden. Rij je in één keer door, dan ben je binnen vijf uur in het Hluhluwe-Mfozoli park, Zuid-Afrika’s oudste game reserve en gelegen in het hart van de Big Five Territory. In 1860 werd vermoed dat de neushoorn uitgestorven was, totdat er eentje werd aangetroffen in het Hluhluwe gebied. Zo ontstond het game reserve. Inmiddels zijn de aantallen stabiel en is de kans op het spotten van een neushoorn hier behoorlijk groot. Met een beetje geluk zie je zelfs een zeldzame zwarte neushoorn; er zijn er in Zuid-Afrika in totaal 800, waarvan maarliefst 400 in Hluhluwe.

hluhluwe

Accommodatie en game drives

Het blijven wilde dieren, dus ga er niet van uit dat de volledige Big Five zich in 1 dag aan je presenteert. Neem dus de tijd en boek meerdere game drives. Je kan er ook voor kiezen om de safari met je eigen auto te doen, daarvoor zijn in het park speciale car trails aangegeven. Je betaalt dan alleen de park fee, maar bent beperkter in je kansen om de Big Five tegen te komen en mist de informatie die een driver voor je paraat heeft.

Staat giraffen tellen vanuit je luxe badkuip op je bucketlist, dan is dit je kans

Overnachten kan zo luxe en low budget als je wil. Alle accommodaties in het park worden beheerd door KwaZulu-Natal Wildlife. De enige uitzondering hierop is de privé lodge Rhino Ridge, een gloednieuwe viersterren accommodatie. Staat giraffen tellen vanuit je luxe badkuip op je bucketlist, dan is dit je kans. Je rekening hoef je voor een verblijf in dit pareltje namelijk niet te plunderen. Voor 130 euro verblijf je in een van de bush lodges- en dat is inclusief alle maaltijden en game drives.

hluhluwe

Een meer lowbudget optie vind je net buiten het park. Bij de charmante Bush Baby Lodge tref je de Nederlandse Pim en zijn vrouw Thandie. Je overnacht hier voor 24 euro in een mooi chaletje of je kunt voor een paar euro je eigen tentje opzetten onder een oogverblindende sterrenhemel.

Van Hluhluwe naar Rocktail Bay

Na een paar dagen hobbelen in een jeep is het tijd voor strand, zee en ontspanning. Lang hoef je daar niet op te wachten want op anderhalf uur rijden van het Game Reserve wacht een van Zuid-Afrika’s mooiste stranden. Rocktail Bay ligt goed verstopt in het National Coastal Reserve, op een uurtje rijden ten noorden van het veel bekendere strand- en watersportparadijs Sodwana Bay. Rocktail moet het niet hebben van de vele accommodaties, het enorme aanbod aan activiteiten of de bruisende sfeer. En dat maakt deze plek juist zo’n juweeltje. De hele kust, vanaf Sodawana Bay tot Mozambique is beschermd gebied waardoor er geen hotels gebouwd mogen worden. Wil je aan zee overnachten, dan heb je hier daarom keuze uit maar twee opties: het luxueuze Tonga en het idyllische Rocktail Beach Camp.

Rocktail Bay

Watersport en ecotoerisme

Laatstgenoemde is onderdeel van Wilderness Safaris; een mooie ecovriendelijke organisatie die bouwt aan verantwoord toerisme, met behoud van de natuur en support voor de lokale gemeenschappen. Je overnacht hier in de jungle tussen de velvet monkeys, rode duikers en cashewbomen en loopt in een paar minuten naar een van de mooiste en vooral meest verlaten stranden die je ooit zult zien.

Je overnacht hier in de jungle tussen de velvet monkeys, rode duikers en cashewbomen

Alles aan Rockail Bay is kleinschalig en kwalitatief. Naast Rocktail Beach Camp vind je een duikschooltje waar je tours kan boeken om te duiken, snorkelen of te zwemmen met dolfijnen. Alles wordt gedaan in kleine groepjes en met de grootste respect naar de onderwaterwereld. Dolfijnen zien is hier bijna geen gelukstreffer meer te noemen. De dieren spelen graag in de buurt van je boot en als ze het toelaten speel je zelf lekker mee. Blijf je liever aan land? Tijdens de zomermaanden komen schildpadden bij Rocktail hun eitjes leggen!

Rocktail bay

Lake Sibaya: het grootste zoetwatermeer

Wie zich los kan weken van de rust en ruimte in Rocktail Bay, vind genoeg opties om de omgeving te verkennen. Bezoek bijvoorbeeld het nabijgelegen Mpukane village. Een dorpje met zo’n 1700 inwoners waar je altijd welkom bent om een kijkje te nemen op school of in de kerk, waar door Rocktail Beach Camp aan meegebouwd wordt. Ook vlakbij vind je Lake Sibaya; het grootste zoetwatermeer van Zuid-Afrika. Toch weer even in de jeep dus en op zoek naar nijlpaarden en krokodillen. Zoals bij een echte hidden gem hoort staat ook dit gebied onder volledige bescherming. Geen bebouwing dus en ook geen boten op het water. Deze plek heb je voor jezelf, inclusief wonderbaarlijke zonsondergang zoals je die alleen in Afrika treft.

Foto’s: Steve Slater, Vaiz Ha (incl. header), Rhino Ridge, Jolene Bertoldi

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!