stedentrip Kopenhagen

Van hip naar hippie in alternatief Kopenhagen

We worden voor gek verklaard om in november naar het koude noorden te reizen. Maar bij aankomst op de bestemming blijken mijn vriendinnen en ik zo gek nog niet. Van hippe boetiekjes tot heuse hippiewijken: Kopenhagen is buiten een mode- en designstad ook een trekpleister voor alternatievelingen.

Alternatief Kopenhagen

Het heeft haast iets gezelligs, al die mensen weggestopt in hun dikke jassen en sjaals. Ondanks het miezerige weer, is Kopenhagen geen grauwe stad. De stad is bovendien compact en alles is prima te belopen; het beste excuus om de beruchte hop on-hop off bussen te laten staan en zelf op ontdekking te gaan.

Een vlucht naar Kopenhagen duurt nog geen anderhalf uur en vanaf het vliegveld pak je eenvoudig de trein waarmee je binnen een kwartiertje in het centrum staat. Vanaf het station is het een mooie en korte wandeling naar Nyhavn, een oud haventje met felgekleurde huisjes langs de kade. Vroeger kwamen zeelieden hier hun verdriet verdrinken in de cafés, tegenwoordig zijn er voornamelijk restaurants gevestigd. Zelfs met winterse temperaturen zitten de terrassen nagenoeg vol en verzamelen de Denen zich bij de terrasverwarming om met hun handschoenen aan Carlsberg te drinken. Schrik niet van de prijzen, helaas is het hier namelijk geen uitzondering om rond de zeven euro voor een biertje te moeten afrekenen.

stedentrip Kopenhagen
Febiyan/Unsplash

Shoppen op Strøget

Scandinavië staat bekend om haar rol als voorlopers in design en mode en Kopenhagen is daar geen uitzondering op. Strøget is de belangrijkste winkelstraat en alle dure en hippe winkels zijn hier dan ook vertegenwoordigd. Maar veel leuker nog zijn de omliggende straten, waar gezellige en alternatieve boetiekjes te vinden zijn en gepassioneerde verkopers enthousiast vertellen over hun producten en de stad.

Free Town Christiania

We hoeven niet veel moeite te doen om ‘Free Town’ Christiania te vinden. De straat ernaartoe ligt bezaaid met flesjes sterke drank en lege wietzakjes en we komen met de minuut vreemdere figuren tegen. Deze voormalig militaire kazerne werd in de jaren ’70 gekraakt door een aantal hippies die weigerden zich naar de toenmalige maatschappij te schikken. Zij stichtten vervolgens hun eigen ‘staatje’ Christiania. Tegenwoordig wonen er nog steeds zo’n achthonderd mensen in het gebied. De verhalen die we over Christiania gehoord en gelezen hebben zijn voor geen woord gelogen. Muren vol met graffiti, vervallen gebouwen en kleurrijke alternatievelingen bepalen hier het straatbeeld.

➸ Meer Deense bestemmingen: Een stedentrip Aarhus

stedentrip Kopenhagen
Tom Juggins/Unsplash

Green light district

We maken pas echt kennis met alternatief Kopenhagen wanneer we het zogenaamde ‘green light district’ binnenlopen. Midden op straat vinden we een markt bestaande uit kraampjes die volgepakt zijn met allerlei soorten softdrugs. Her en der hangen bordjes die ons erop wijzen dat het niet is toegestaan foto’s te maken (‘handelen in drugs is nog steeds illegaal’) of plotseling te gaan rennen (‘dit kan paniek veroorzaken’). Waar de meeste mensen zich normaal gesproken niet zoveel aan zouden trekken van dit soort regels, haalt niemand het hier in zijn hoofd zijn camera te voorschijn te halen of een sprintje te trekken. De inwoners, en vooral hun pittbulls, zijn toch wel wat intimiderend…

Ja, verrassend is het er wel, die Deense hoofdstad. Zo gek is het dan ook niet om het koude Nederland te verruilen voor het nog koudere Kopenhagen. Een hippe bestemming met vele eigenaardigheden. En juist dat is zo leuk!

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

One thought on “Van hip naar hippie in alternatief Kopenhagen”

Wat vind jij? Laat van je horen!