Het Pieterpad per fiets: van Pieterburen naar Sint Pietersberg over het Fietserpad

Het is verreweg de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. We hebben het natuurlijk over het Pieterpad, dat een kleine 500 kilometer telt tussen het Groningse Pieterburen en de Limburgse Sint Pietersberg. Maar een maand lang dag in dag uit lopen klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Gelukkig is er een alternatief; het Fietserpad! Dezelfde route, net zo mooi, maar toch een stuk sneller. We geven alle informatie die je nodig hebt voor het afleggen van het Pieterpad per fiets.

Het exacte Pieterpad per fiets afleggen gaat niet, daarvoor zijn de paden niet overal toegankelijk voor fietsers, maar met het Fietserpad kwam er een aantal jaar geleden een officiële fietsroute die de iconische wandeling zo dicht mogelijk volgt. Het resultaat is een van de mooiste fietsroutes in Nederland, dwars door de provinciën Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Een perfecte kennismaking met de veelzijdigheid van ons landschap en helemaal op eigen tempo af te leggen.

Tip: in juli 2022 is de uitgebreide reisgids Fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard verschenen, inclusief kaarten, beschrijvingen en bezienswaardigheden onderweg.  

Het Pieterpad per fiets: de route

Wie het Pieterpad per fiets aflegt, kan kiezen om de route van noord naar zuid of van zuid naar noord af te leggen. De route is in totaal zo’n 575 kilometer lang. Goed om te weten is dat het Fietserpad niet bewegwijzerd is. Je kunt daarom twee dingen doen: de eerste is de reisgids Fietsen langs het Pieterpad volgen, waarin de route etappe voor etappe wordt uitgelegd. Let er op dat deze de route van zuid naar noord aanhoudt en het andersom een stuk lastiger te volgen is. Het voordeel van deze gids is dat je gelijk een hoop informatie meekrijgt over het landschap en de faciliteiten onderweg. Het nadeel is dat fietsen met een gids tijdrovend is, dus aan het eind van de etappe kan je het best de volgende etappe vast voorbereiden. Kies je voor deze optie, zorg dan dat je ook een GPS gebruikt, de GPS route kan je bij RouteYou gratis downloaden. Een andere optie is om de route zelf aan de hand van knooppunten uit te stippelen. Je volgt dan nog steeds het Pieterpad per fiets maar kunt onderweg eenvoudig de bordjes in de gaten houden. Je routeplanning kan je vooraf regelen via de fietsknooppuntenplanner van ANWB of die van de Fietserbond.

Pieterpad per fiets

Hoe zwaar is het Fietserpad?

Het fijne van het Pieterpad per fiets, is dat de route ineens heel haalbaar wordt. Getrainde fietsers leggen de tocht van 575 kilometer in een paar dagen af. Degenen die het rustiger aan willen doen, trekken er een goede week voor uit. Onderweg is immers ook meer dan genoeg te zien. De route wordt officieel aangegeven als ‘licht’, de enige uitzondering hierop is het gedeelte in Limburg. Als je hier tegenop ziet kan je de kilometers met de grootste stijging en daling ook omzeilen, of zorg ervoor dat je in het zuiden begint en op die manier het zwaarste stuk aan het begin van je route aflegt.

Op welke fiets leg je het Pieterpad af? Het spreekt voor zich dat je deze intensieve route beter met een degelijk model kunt afleggen. Overweeg goed of je voor een e-bike of een gewone fiets kiest. Een e-bike is comfortabel, maar vergt wat voorbereiding voor oplaadpunten. Schaf je een nieuwe fiets aan of zoek je goede accessoires zoals fietstassen of zadeltassen voor je bagage, dan kan je terecht bij de online winkel van ANWB of voor een uitgebreid assortiment en advies bij de Fietswinkeldiscounter. Voor België is Fietsenwinkel.be een goed adres.

➸ Lees ook over de mooiste fietsroutes in Nederland

Pieterpad per fiets
Een rit van Groningen naar het Limburgse heuvellandschap. Beeld Limburg: © Frans Berkelaar

Betaalbaar overnachten langs het Fietserpad

Het grote voordeel van het Pieterpad per fiets afleggen, is dat je niet dag in dag uit etappes hoeft te volbrengen. Je kan er eenvoudig een langere fietsvakantie van maken en onderweg de tijd nemen om bezienswaardigheden te bezoeken, of gewoon een dagje uit te rusten. De vele overnachtingsmogelijkheden onderweg maken dit je heel gemakkelijk. Populair is om onderweg te kamperen: het vergt even wat ervaring om alle spullen op de fiets te krijgen, maar met het juiste materiaal en goede fietstassen is dat zeker mogelijk. Het is een aanrader om lid te worden van Natuurkampeerterreinen (15,95 per jaar), waar je prachtige campings vindt midden in de natuur. Voor fietsers met een klein budget zijn ook de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer een aanrader. Zoek je toch wat meer comfort, dan loont het om lid te worden van Vrienden op de Fiets; je kunt dan tegen een klein tarief (22,50) overnachten bij mensen thuis die langs of dicht bij de route wonen. Voor 8 euro per jaar ben je al lid.

Heb je vragen over het Pieterpad per fiets of juist ervaringen om te delen? Laat het hieronder weten in de comments!

Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

71 thoughts on “Het Pieterpad per fiets: van Pieterburen naar Sint Pietersberg over het Fietserpad”

  1. Top ervaring, heb hem gefietst in april 2019. Meteen de 9 etappes in 9 dagen van routeyou. Wat een prachtige natuur heeft ons landje. Een echte aanrader. Wel gefietst van Zuid naar Noord vanwege de heuvels in het begin.
    Een goede fietsnavigatie is aan te raden.

    1. Hoi Ellen,
      Ik ben voornemens om het pieterpad te fietsen van zuid naar noord .
      Heb je de tocht alleen gefietst en wat waren jou ervaringen met de slaapplaatsen ?
      Vast bedankt Hellen

    2. Begin augustus ben ik vanuit mijn woonplaats naar Pieterburen gefietst! De 1ste 90 km was een opwarmer.
      Daags daarna van Pieterburen naar de Sint Pietersberg. Roermond had ik na 6 etappes/dagen bereikt, daar een dagje rust. En zondagmiddag aangekomen op de Sint Pietersberg. De zwaarte viel me mee en dat terwijl ik 70 jaar ben. Gefietst met 35 kg aan bagage, een tent (tentje in allerijl gekocht ivm geen plaats meer bij vrienden op de fiets) een dik luchtbed enz…De volgende keer weet ik wat ik niet moet meenemen en dat scheelt denk ik algauw 10 kg.
      Dus op naar volgend jaar en dan hopelijk logeren bij vrienden op de fiets. Zijn er nog liefhebbers die volgend jaar met me mee willen fietsen dan hoor ik dat graag.
      Maar ook de mogelijkheid van weer camping overnachtingen dit heeft ook zijn charme en ben dan niet gebonden.

      Mvg Wiebe

        1. Hoi Marion,

          Jij schrijft “Heb wel belangstelling” is dat op mijn schrijven om nog eens en dan dit jaar het Pieterpad te fietsen.

          Groeten Wiebe

        1. Hoi Kamstra,

          Wie weet!
          Ik heb ook plannen om van huis uit naar Kampen te fietsen de IJssel volgen daarna de Rijn naar Koblenz vervolgens de Moezel en daarna de Maas weer terug naar Arnhem.

          Groeten,

          Wybe

      1. Middei Wijbe, wil over 10 dagen starten. Met de trein naar Maastricht en dan terug naar Fryslân. Overnachten o.b.v. VodF.

        1. Veel succes Harm,

          Ik heb telkens overnacht in een klein tentje! Hopelijk heb je mooi weer, al zal het minder warm zijn dan mijn tocht in augustus.
          Ga niet te veel km maken per dag, dan geniet je het meest van deze tocht mooie en natuur onderweg.

          Groeten Wiebe

          1. Jun Wiebe, we hebben deze fietsroute in 2007 t/m 2009 al eens samen gefietst.
            Nu zal ik alleen fietsen, we moeten nog maar wat in NL blijven fietsen.
            Hopelijk vanaf juni mogen we weer Europa in 🙂

      2. Beste Wiebe, de totale bagage op je fiets, kampeerspullen inbegrepen, kan je beperken tot 15-16 kilo’s. Dit fiets wel lichter… Vr gr, Rudy

    3. Dag Ellen! Hier een zeer onervaren lange afstandsfietser: ik zoek een volledige route van het Pieterpad op de fiets op intrnet maar vind die niet. Nu raden ze dus RouteYou aan maar ook daar is mij onduidelijk wat in te vullen. Heb mij geregistreerd maar misschien wil je me uitleggen waar te beginnen! Alvast dank! Renee

  2. Ik wil het pieterpad fietsen maar in verschillende etappes / dagen.

    Kun je fietsen huren , die daarna (bij de volgende halte b.v. )worden opgehaald? Of hoe doe je dat met je eigen fiets?

    1. Jammer dat je geen reactie krijgt. Wij, mijn man en ik willen hetzelfde. Dat er bijv. Een pendelbus ergens staat die je terugbrengt naar de auto.

      1. Een pendelbus.. toe maar. Die heb ik niet gezien. Misschien dat er stukken zijn, dat je met de trein terug kunt. Wij hebben de route opgedeeld in kleine stukken en dan langs een andere weg terug gefietst. Dan doe je er langer over, maar ik vind dat zeker geen nadeel. Wij hebben de caravan in de buurt van de route gezet en dan 4 routes van ca. 45 km gefietst. Op het pad dus maar 20 tot 25 km. We hebben de fietsendrager voor op de auto meegenomen om de verder weg gelegen routes te fietsen. Na die vier routes hebben we de caravan verplaatst en weer 4 routes gefietst. Zo hebben we gefietst van Haaksbergen tot aan Rolde. Onze campings waren in Losser en Meppen. Vorig jaar hebben we een stuk van Aalten tot Haaksbergen gefietst vanuit een camping in Winterswijk.

        1. Lijkt ons erg leuk om volgend jaar te doen. Heb je toevallig de campings paraat en de verschillende etappes die telkens vanaf de camping te fietsen zijn.

          1. We hebben op campings in Stokkum (Slangenbult), Winterswijk (Appelweide), Losser (Erve Punte) en Meppen (Erfgoed de Boemerang) gestaan. Ik heb de route met Basecamp van Garmin in kleine stukken geknipt en de retourroute er bij getekend. En die routes in de Garmin gezet en gefietst. We hebben de route van Millingen tot aan Rolde gefietst in 14 etapes. Ik heb die routes nog wel, maar een emailadres zet ik hier liever niet op. Ongeveer de helft vertrekt dus niet op de camping, maar ca. 20 km daar vanaf.

  3. Hallo, we willen graag het Fietserpad van NOORD naar ZUID fietsen. Heeft iemand de knoppunten op een rijtje? Het boek gaat nl van Zuid naar Noord en andersom lezen en fietsen is niet te doen. Omgekeerd fietsen.
    Graag uw reactie.
    mvg
    Leo Groendijk

    1. Route.nl heeft ze van noord naar zuid, een abbo kost slechts 10,- voor een jaar. Makkelijk met app op je phone ook

      1. Is het mogelijk dat je die route naar mij stuurt denk je? Heb m nu ook van zuid naar noord maar weet nog niet waar ik ga starten dus wil ze graag beide hebben..

  4. Ik heb alles al geregeld om het Pieterpad van 12 tot en met 21 juni te fietsen. Mooie overnachtingsplekken kunnen regelen en nu komt de NS gisteren met de mededeling dat er voorlopig geen fietsen mee mogen worden genomen met de trein.
    Heeft iemand een tip hoe wij onze fietsen in Pieterburen krijgen en weer terug uit Maastricht?

    1. Misschien een optie:
      Naar Pieterburen en terug met auto of fiets.
      Pieterpad fietsen.
      Laatste dag: Vanuit Eijsden naar Aken fietsen.
      Vervolgens van Aken (Dtl) met trein naar Emden (Dtl). Fiets mee in de trein.
      Een “Quer-durchs-Land” ticket kost €52 voor 2 personen als je geen ICE of snelle treinen neemt, maar regionale treinen (RE). Onbeperkt reizen door Duitsland in regionale treinen (op werkdagen vanaf 09.00 uur).
      Voor de fietsen betaal je apart (€9 per fiets). Ik heb even gekeken: 2 keer overstappen, reistijd Aken-Emden met ruime overstaptijden van ca 30 minuten: 5:59 uur.
      Van Emden naar Pieterburen weer met veer en daarna fiets.
      https://www.bahn.de/p/view/index.shtml

      1. Bedankt voor je reactie. Dit zou inderdaad een oplossing kunnen zijn. Ik vind hem wel leuk, maar mijn man denkt niet dat hij dan nog zin heeft om weer een eind te fietsen . Het is inmiddels geregeld. Onze auto wordt opgehaald in Pieterburen en na tien dagen worden we opgehaald vanuit Maastricht.

    2. Je kunt toch iemand vragen of hij jullie even afzet in Pieterburen en later weer even oppikt in Maastricht met een auto met fietsenrek ofzoiets. Uiteraard tegen vergoeding van de brandstofkosten !!

  5. Ik liep tegen een soortgelijk probleem aan….. en heb het op kunnen lossen door een dag extra vrij te regelen, een extra overnachting en een extra fietsroute…. Beetje creatief denken dus en het voordeel zien van een langere vakantie 😉

    1. Bedankt voor de reactie, maar we hebben al twee dagen extra genomen. De eerste dag om van onze woonplaats in de kop van Noord-Holland in Pieterburen te komen en de na de laatste dag fietsen blijven we nog een nachtje in Maastricht slapen voordat we naar huis gaan. Dit lost het probleem helaas niet op. Als we met de auto naar Pieterburen gaan staat hij daar twee weken, en hoe komen we dan terug uit Maastricht.

  6. Ik heb nu het deel van pietersberg naar wanssum gedaan….. en ja….. daar zitten zandwegen bij die met een “gewone”fiets te doen zijn. Ik kn niet oordelen hoe dat voor een wielrenfiets zou zijn, maar kan me voorstellen dat dit lastiger zal zijn ja

  7. Leuk te lezen de sportieve reacties Pieterpad. Voor dit jaar zoek ik een mede fietser op de ebike om deze tocht te gaan starten.Denk per dag 50-60 km aan te kunnen.woonplaats omgeving Tiel. Wie weet kunnen we iets combineren en plannen.

      1. Ik fiets van Noord naar Zuid en weer via een andere route terug ergens midden augustus. Zijn er nog liefhebbers om mee te gaan fietsen. 70/100 km per dag fietsen

      2. Heb het boek al liggen sinds het voorjaar. Wil ook ergens in augustus. Met de sprinter van ns kun je dat gemakkelijker reizen. Duurt wel wat langer. In de IC is het niet te doen.

  8. We hebben dit pad gefietst vanaf Aalten tot Rolde. Vaak erg mooi, maar volgt wél een andere route dan het Pieterpad. Op een paar plaatsen was fietsen wel erg lastig tot zelfs onmogelijk. Zoals het rulle zandpad langs de Vechte in Hoogstede, en waar de route over prive terrein gaat (bordjes “verboden toegang”) bij Schoonebeek. Nu gaan we binnenkort nog een stuk van Millingen naar Aalten fietsen. Maar vanaf Stokkum gaan we over het Fietserspad (van route.nl) weer noordelijk. Dat volgt beter het Pieterpad en gaat over knooppuntroutes. Waarschijnlijk dus wél drukker.

  9. Wij fietsen het Pieterpad (knooppunten van route.nl ) van noord naar zuid in etappe s nl met de auto naar Haren onder Groningen daar gestart bij knooppunt 27 dan via alternatief knooppunten naar Pieterburen gefietst. In Pieterburen vanaf start Pieterpad via fietsers Pieterpad van route.nl naar knooppunt 27 ons beginpunt teruggefietst. 92 km. Je fietst dan wel dubbelle kilometers maar hebt geen gedoe hoe komen de fietsen terug bij de auto. iedere week 1 of 2 dagen is prima te doen als je van fietsen houd. Zijn nu in de buurt van Vorden.

  10. hoi
    ik ben van plan om eerst van limburg uit naar texel te fietsen daar een paar dagen blijven dan via het pieterspad weer terug moet ik ergens mee rekening houden dit is voor mij de eerst keer dat ik dit ga doen wil rond juni 2021 vertrekken

  11. Erg verwarrend die twee fietsroutes die zo sterk op elkaar lijken. Het Fietserspad en het Fietserpad. Twee routes die een verschillend traject volgen. Het Fietserspad (van Route.nl) gaat via knooppunten kaart of GPX. Het fietserpad (van Ad Snelderwaard) volgens boekje en kaart of GPX. Wij hebben een deel van de route zoals hierboven beschreven, het Fietserpad (Ad Snelderwaard) gefietst.
    Het Fietserspad (Route.nl) volgt de route van het Pieterpad het best.
    Ingewikkeld…!!

  12. Ad Kremer
    Ik heb het Fietserpad van noord naar zuid gereden op de “knooppunten” van de ANWB voor zover mogelijk. Her en der ontbreken bordjes, zijn de bordjes overwoekerd door hoog gras, onkruid en/of bladeren of geheel afwezig. Zorgt in stad Groningen, Coevorden, Ommen en nog meer steden voor veel dubbel(terug) rijden en verwarring. Mijn advies is: zorg voor een goede fietsnavigatie, dit bespaart je een hoop ergernis en frustratie.

  13. ik zou het pieterpad volgen met de gids ‘fietsen langs het pieterpad. Het volgt vnl het wandelpad, maar waar dit niet mogelijk is maakt het een omweggetje of verkorting. Is dit pad te volgen met een karretje achteraan. Zo eentje waar je 1 klein kind mee in kan vervoeren. Graag jullie raad.

  14. Van 14 mei toten met 20 mei heb ik het Pieterpad gereden op de Handbike. zaterdag begon ik aan m’n uitdaging het Pieterpad rijden op de Handbike voor het Ronald mc Donald Kinderfonds. In 10 jaar tijd heb ik geen koorts meer gehad maar vrijdagmorgen stond ik op met koorts en last van m’n luchtwegen, als ik niet voor het goede doel zou rijden was m’n Handbike op het dak van de auto blijven staan en was ik rechtstreeks mee naar huis gegaan. De koorts was zaterdag zo goed als weg maar de luchtwegen zijn nog altijd niet in orde. Dus, vertrekken, want ik kan degenen die gedoneerd en gesponsord hebben niet teleurstellen. Zaterdag was meteen een tocht van 138 kilometer van Pieterburen naar Emmen die ik op de automatische piloot heb gereden. Dag 2 een kortere rit van 70 kilometer van Emmen naar Ommen waar ik het rustiger aan kon doen. Dag 3 was weer een lange rit van 116 kilometer van Ommen naar Doetinchem door de mooie natuur maar ook stukken die niet echt geschikt zijn voor de Handbike omdat de paden te smal zijn dus maar ploegen om er door te komen. Dag 4 heb ik mezelf wat rust gegeven omdat ik best moeilijk aan m’n adem kan komen en is ook goed warm dus om de armen los te houden een rit van 40 kilometer in de mooie Achterhoek. Dag 5 een rit van van 115 kilometer van Doetinchem  naar Gennep en door naar Venlo, pfff deze dag is echt een uitputtingsslag geworden: heel warm, veel stof, een lekke band en trubbels met het schakelen. Dag 6 zou een rustige rit moeten worden van 55 kilometer van Venlo naar Montfort maar er komt best wel druk achter te zitten omdat buienradar voor de middag slecht weer afgeeft. Dus vroeg ontbijten en om 9 uur de Handbike op het gaat goed. Rond de 30 kilometer rijdt ik lek dus weer m’n voorband verwisselen en snel door. Net op tijd ben ik binnen want na een half uurtje steekt er een flinke wind op en begint het te gieten. Dag 7, vrijdagochtend m’n laatste etappe er staan vier teamleden van FluffyRabbit klaar het team waar ik eind juni ook de HomeRide mee ga rijden. Zij vergezellen me de laatste 60 kilometer van Montfort naar Maastricht, een best wel heuvelachtige rit en ik heb ze nodig want bij de eerste de beste beklimming moet ik passen omdat ik niet aan m’n lucht kom. Dus op m’n tandvlees en alle hulp van m’n vier buddies kom ik in Valkenburg aan bij het Ronald mc Donald huis waar ik de actie voor heb opgezet. Lekker wat drinken en een stuk Limburgse vlaai en dan weer snel door naar het Ronald mc Donald huis in Maastricht. Ook hier krijgen we een hartelijk ontvangst met drinken en vlaai. Het begint te regenen en omdat ze echt noodweer voorspellen besluiten we de tocht te stoppen en dat blijkt de enige juiste beslissing te zijn. Zaterdag ben ik met m’n vrouw nog naar de Pietersberg gegaan en via de mergelgroeve naar boven gelopen om naar het eindpunt te gaan en m’n oorkonde op te halen. Al met al was het een geweldige ervaring die ik voor geen goud had willen missen. Zover ik weet ben ik de eerste die de tocht in één keer heeft gereden op de Handbike.

  15. De route zoals beschreven in het boek ‘fietsen langs het Pieterpad’ van Ad Snelderwaard benaderd bijna precies het wandel Pieterpad. Die heb ik gelopen, maar herinner me toch wel veel zandpaden. Vooral in Drenthe, Drentse Aa, Balloerveld Rolde-Schoonloo en Schoonloo-Erm, Archemerberg na Ommen en bij Elten en Hoog Elten.
    Heeft iemand precies dit pad gevolgd en wil je de ervaring hier delen? Hoe lastig zijn de zandpaden of wijkt de route er dan toch wel vanaf.
    Volgend voorjaar wel ik met een groep klanten van mijn reisbureau dit pad gaan fietsen. Eerst Maastricht-Aalten Overnachten in 1 hotel, Fietsbus mee, zodat we na elke etappe terug gebracht worden naar het hotel en volgende dag weer naar startpunt van de volgende etappe. Maar ik twijfel tussen de route van het fietsers pad of deze uit het boek.

    1. Is het nu zo dat Het Fietserpad niet meer wordt geactualiseerd, en daarvoor in de plaats “Fietsen langs het Pieterpad” van Ad Snelderwaard alleen nog opportuun is?

      Fietsroute gaat in Midden-NL nu wel meer westelijk, en niet meer een groot gedeelte langs de grens NL-DE.

  16. Geraak je van het eindpunt in het noorden met de trein terug in Antwerpen? We zouden het Pieterpad met twee bakfietsen willen rijden.

  17. @Harm Het Fietserspad is inderdaad verleden tijd en de route van Ad Snelderwaard kun je als een opvolger zien.

Wat vind jij? Laat van je horen!