Het Pieterpad per fiets: van Pieterburen naar Sint Pietersberg over het Fietserpad

Het is verreweg de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. We hebben het natuurlijk over het Pieterpad, dat een kleine 500 kilometer telt tussen het Groningse Pieterburen en de Limburgse Sint Pietersberg. Maar een maand lang dag in dag uit lopen klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Gelukkig is er een alternatief; het Fietserpad! Dezelfde route, net zo mooi, maar toch een stuk sneller. We geven alle informatie die je nodig hebt voor het afleggen van het Pieterpad per fiets.

Het exacte Pieterpad per fiets afleggen gaat niet, daarvoor zijn de paden niet overal toegankelijk voor fietsers, maar met het Fietserpad kwam er een aantal jaar geleden een officiële fietsroute die de iconische wandeling zo dicht mogelijk volgt. Het resultaat is een van de mooiste fietsroutes in Nederland, dwars door de provinciën Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Een perfecte kennismaking met de veelzijdigheid van ons landschap en helemaal op eigen tempo af te leggen.

Het Pieterpad per fiets: de route

Wie het Pieterpad per fiets aflegt, kan kiezen om de route van noord naar zuid of van zuid naar noord af te leggen. De route is in totaal zo’n 575 kilometer lang. Goed om te weten is dat het Fietserpad niet bewegwijzerd is. Je kunt daarom twee dingen doen: de reisgids ‘Het Fietserpad’ legt de route etappe voor etappe uit. Let er op dat deze de route van zuid naar noord aanhoudt en het andersom een stuk lastiger te volgen is. Het voordeel van deze gids is dat je gelijk een hoop informatie meekrijgt over het landschap en de faciliteiten onderweg, het nadeel is dat fietsen met een gids tijdrovend en veelal onpraktisch is. Kies je voor deze optie, zorg dan dat je ook een GPS gebruikt, de GPS route kan je bij RouteYou gratis downloaden. Een andere optie is om de route zelf aan de hand van knooppunten uit te stippelen. Je volgt dan nog steeds het Pieterpad per fiets maar kunt onderweg eenvoudig de bordjes in de gaten houden. Je routeplanning kan je vooraf regelen via de fietsknooppuntenplanner van ANWB of die van de Fietserbond.

Pieterpad per fiets

Hoe zwaar is het Fietserpad?

Het fijne van het Pieterpad per fiets, is dat de route ineens heel haalbaar wordt. Getrainde fietsers leggen de tocht van 575 kilometer in een paar dagen af. Degenen die het rustiger aan willen doen, trekken er een goede week voor uit. Onderweg is immers ook meer dan genoeg te zien. De route wordt officieel aangegeven als ‘licht’, de enige uitzondering hierop is het gedeelte in Limburg. Als je hier tegenop ziet kan je de kilometers met de grootste stijging en daling ook omzeilen, of zorg ervoor dat je in het zuiden begint en op die manier het zwaarste stuk aan het begin van je route aflegt.

Voor het Fietserpad is verder geen speciale fiets vereist. Dat je beter een comfortabele en stevige fiets kan gebruiken voor deze lange afstand spreekt voor zich, maar een mountainbike is bijvoorbeeld niet nodig; de paden zijn allemaal geasfalteerd en in goede staat. Wil je graag deze mooie route afleggen, maar zijn de dagetappes voor jou toch wat lang? Dan biedt een elektrische fiets uitkomst. Online vind je deze fietsen in alle prijsklassen. De elektrische fiets van Batavus heeft een ideale prijs/kwaliteit verhouding en de Batavus Fonk E-go werd onder andere door de Telegraaf en het AD als beste getest. Met zo’n fiets klim en daal je op je gemakje door de Limburgse heuvels en is de Hollandse tegenwind niet langer een obstakel!

➸ Lees ook over de mooiste fietsroutes in Nederland

Pieterpad per fiets
Een rit van Groningen naar het Limburgse heuvellandschap. Beeld Limburg: © Frans Berkelaar

Betaalbaar overnachten langs het Fietserpad

Het grote voordeel van het Pieterpad per fiets afleggen, is dat je niet dag in dag uit etappes hoeft te volbrengen. Je kan er eenvoudig een langere fietsvakantie van maken en onderweg de tijd nemen om bezienswaardigheden te bezoeken, of gewoon een dagje uit te rusten. De vele overnachtingsmogelijkheden onderweg maken dit je heel gemakkelijk. Populair is om onderweg te kamperen: het vergt even wat ervaring om alle spullen op de fiets te krijgen, maar met het juiste materiaal en goede fietstassen is dat zeker mogelijk. Het is een aanrader om lid te worden van Natuurkampeerterreinen (15,95 per jaar), waar je prachtige campings vindt midden in de natuur. Voor fietsers met een klein budget zijn ook de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer (met ook Paalkamperen) een aanrader. Zoek je toch wat meer comfort, dan loont het om lid te worden van Vrienden op de Fiets; je kunt dan tegen een klein tarief (22,50) overnachten bij mensen thuis die langs of dicht bij de route wonen. Voor 8 euro per jaar ben je al lid.

Heb je vragen over het Pieterpad per fiets of juist ervaringen om te delen? Laat het hieronder weten in de comments!

Redactie
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

26 thoughts on “Het Pieterpad per fiets: van Pieterburen naar Sint Pietersberg over het Fietserpad”

 1. Top ervaring, heb hem gefietst in april 2019. Meteen de 9 etappes in 9 dagen van routeyou. Wat een prachtige natuur heeft ons landje. Een echte aanrader. Wel gefietst van Zuid naar Noord vanwege de heuvels in het begin.
  Een goede fietsnavigatie is aan te raden.

  1. Hoi Ellen,
   Ik ben voornemens om het pieterpad te fietsen van zuid naar noord .
   Heb je de tocht alleen gefietst en wat waren jou ervaringen met de slaapplaatsen ?
   Vast bedankt Hellen

 2. Ik wil het pieterpad fietsen maar in verschillende etappes / dagen.

  Kun je fietsen huren , die daarna (bij de volgende halte b.v. )worden opgehaald? Of hoe doe je dat met je eigen fiets?

 3. Hallo, we willen graag het Fietserpad van NOORD naar ZUID fietsen. Heeft iemand de knoppunten op een rijtje? Het boek gaat nl van Zuid naar Noord en andersom lezen en fietsen is niet te doen. Omgekeerd fietsen.
  Graag uw reactie.
  mvg
  Leo Groendijk

  1. Route.nl heeft ze van noord naar zuid, een abbo kost slechts 10,- voor een jaar. Makkelijk met app op je phone ook

 4. Ik heb alles al geregeld om het Pieterpad van 12 tot en met 21 juni te fietsen. Mooie overnachtingsplekken kunnen regelen en nu komt de NS gisteren met de mededeling dat er voorlopig geen fietsen mee mogen worden genomen met de trein.
  Heeft iemand een tip hoe wij onze fietsen in Pieterburen krijgen en weer terug uit Maastricht?

  1. Misschien een optie:
   Naar Pieterburen en terug met auto of fiets.
   Pieterpad fietsen.
   Laatste dag: Vanuit Eijsden naar Aken fietsen.
   Vervolgens van Aken (Dtl) met trein naar Emden (Dtl). Fiets mee in de trein.
   Een “Quer-durchs-Land” ticket kost €52 voor 2 personen als je geen ICE of snelle treinen neemt, maar regionale treinen (RE). Onbeperkt reizen door Duitsland in regionale treinen (op werkdagen vanaf 09.00 uur).
   Voor de fietsen betaal je apart (€9 per fiets). Ik heb even gekeken: 2 keer overstappen, reistijd Aken-Emden met ruime overstaptijden van ca 30 minuten: 5:59 uur.
   Van Emden naar Pieterburen weer met veer en daarna fiets.
   https://www.bahn.de/p/view/index.shtml

   1. Bedankt voor je reactie. Dit zou inderdaad een oplossing kunnen zijn. Ik vind hem wel leuk, maar mijn man denkt niet dat hij dan nog zin heeft om weer een eind te fietsen . Het is inmiddels geregeld. Onze auto wordt opgehaald in Pieterburen en na tien dagen worden we opgehaald vanuit Maastricht.

  2. Je kunt toch iemand vragen of hij jullie even afzet in Pieterburen en later weer even oppikt in Maastricht met een auto met fietsenrek ofzoiets. Uiteraard tegen vergoeding van de brandstofkosten !!

 5. Ik liep tegen een soortgelijk probleem aan….. en heb het op kunnen lossen door een dag extra vrij te regelen, een extra overnachting en een extra fietsroute…. Beetje creatief denken dus en het voordeel zien van een langere vakantie 😉

  1. Bedankt voor de reactie, maar we hebben al twee dagen extra genomen. De eerste dag om van onze woonplaats in de kop van Noord-Holland in Pieterburen te komen en de na de laatste dag fietsen blijven we nog een nachtje in Maastricht slapen voordat we naar huis gaan. Dit lost het probleem helaas niet op. Als we met de auto naar Pieterburen gaan staat hij daar twee weken, en hoe komen we dan terug uit Maastricht.

 6. Ik heb nu het deel van pietersberg naar wanssum gedaan….. en ja….. daar zitten zandwegen bij die met een “gewone”fiets te doen zijn. Ik kn niet oordelen hoe dat voor een wielrenfiets zou zijn, maar kan me voorstellen dat dit lastiger zal zijn ja

 7. Leuk te lezen de sportieve reacties Pieterpad. Voor dit jaar zoek ik een mede fietser op de ebike om deze tocht te gaan starten.Denk per dag 50-60 km aan te kunnen.woonplaats omgeving Tiel. Wie weet kunnen we iets combineren en plannen.

   1. Ik fiets van Noord naar Zuid en weer via een andere route terug ergens midden augustus. Zijn er nog liefhebbers om mee te gaan fietsen. 70/100 km per dag fietsen

   2. Heb het boek al liggen sinds het voorjaar. Wil ook ergens in augustus. Met de sprinter van ns kun je dat gemakkelijker reizen. Duurt wel wat langer. In de IC is het niet te doen.

 8. We hebben dit pad gefietst vanaf Aalten tot Rolde. Vaak erg mooi, maar volgt wél een andere route dan het Pieterpad. Op een paar plaatsen was fietsen wel erg lastig tot zelfs onmogelijk. Zoals het rulle zandpad langs de Vechte in Hoogstede, en waar de route over prive terrein gaat (bordjes “verboden toegang”) bij Schoonebeek. Nu gaan we binnenkort nog een stuk van Millingen naar Aalten fietsen. Maar vanaf Stokkum gaan we over het Fietserspad (van route.nl) weer noordelijk. Dat volgt beter het Pieterpad en gaat over knooppuntroutes. Waarschijnlijk dus wél drukker.

Wat vind jij? Laat van je horen!