Het Pieterpad per fiets: van Pieterburen naar Sint Pietersberg over het Fietserpad

Het is verreweg de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland. We hebben het natuurlijk over het Pieterpad, dat een kleine 500 kilometer telt tussen het Groningse Pieterburen en de Limburgse Sint Pietersberg. Maar een maand lang dag in dag uit lopen klinkt niet voor iedereen even aantrekkelijk. Gelukkig is er een alternatief; het Fietserpad! Dezelfde route, net zo mooi, maar toch een stuk sneller. We geven alle informatie die je nodig hebt voor het afleggen van het Pieterpad per fiets.

Het exacte Pieterpad per fiets afleggen gaat niet, daarvoor zijn de paden niet overal toegankelijk voor fietsers, maar met het Fietserpad kwam er een aantal jaar geleden een officiële fietsroute die de iconische wandeling zo dicht mogelijk volgt. Het resultaat is een van de mooiste fietsroutes in Nederland, dwars door de provinciën Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Limburg. Een perfecte kennismaking met de veelzijdigheid van ons landschap en helemaal op eigen tempo af te leggen.

Het Pieterpad per fiets: de route

Wie het Pieterpad per fiets aflegt, kan kiezen om de route van noord naar zuid of van zuid naar noord af te leggen. De route is in totaal zo’n 575 kilometer lang. Goed om te weten is dat het Fietserpad niet bewegwijzerd is. Je kunt daarom twee dingen doen: de reisgids ‘Het Fietserpad’ legt de route etappe voor etappe uit. Let er op dat deze de route van zuid naar noord aanhoudt en het andersom een stuk lastiger te volgen is. Het voordeel van deze gids is dat je gelijk een hoop informatie meekrijgt over het landschap en de faciliteiten onderweg, het nadeel is dat fietsen met een gids tijdrovend en veelal onpraktisch is. Kies je voor deze optie, zorg dan dat je ook een GPS gebruikt, de GPS route kan je bij RouteYou gratis downloaden. Een andere optie is om de route zelf aan de hand van knooppunten uit te stippelen. Je volgt dan nog steeds het Pieterpad per fiets maar kunt onderweg eenvoudig de bordjes in de gaten houden. Je routeplanning kan je vooraf regelen via de fietsknooppuntenplanner van ANWB of die van de Fietserbond.

Pieterpad per fiets

Hoe zwaar is het Fietserpad?

Het fijne van het Pieterpad per fiets, is dat de route ineens heel haalbaar wordt. Getrainde fietsers leggen de tocht van 575 kilometer in een paar dagen af. Degenen die het rustiger aan willen doen, trekken er een goede week voor uit. Onderweg is immers ook meer dan genoeg te zien. De route wordt officieel aangegeven als ‘licht’, de enige uitzondering hierop is het gedeelte in Limburg. Als je hier tegenop ziet kan je de kilometers met de grootste stijging en daling ook omzeilen, of zorg ervoor dat je in het zuiden begint en op die manier het zwaarste stuk aan het begin van je route aflegt.

Voor het Fietserpad is verder geen speciale fiets vereist. Dat je beter een comfortabele en stevige fiets kan gebruiken voor deze lange afstand spreekt voor zich, maar een mountainbike is bijvoorbeeld niet nodig; de paden zijn allemaal geasfalteerd en in goede staat. Wil je graag deze mooie route afleggen, maar zijn de dagetappes voor jou toch wat lang? Dan biedt een elektrische fiets uitkomst. Online vind je deze fietsen in alle prijsklassen. De elektrische fiets van Batavus heeft een ideale prijs/kwaliteit verhouding en de Batavus Fonk E-go werd onder andere door de Telegraaf en het AD als beste getest. Met zo’n fiets klim en daal je op je gemakje door de Limburgse heuvels en is de Hollandse tegenwind niet langer een obstakel!

➸ Lees ook over de mooiste fietsroutes in Nederland

Pieterpad per fiets
Een rit van Groningen naar het Limburgse heuvellandschap. Beeld Limburg: © Frans Berkelaar

Betaalbaar overnachten langs het Fietserpad

Het grote voordeel van het Pieterpad per fiets afleggen, is dat je niet dag in dag uit etappes hoeft te volbrengen. Je kan er eenvoudig een langere fietsvakantie van maken en onderweg de tijd nemen om bezienswaardigheden te bezoeken, of gewoon een dagje uit te rusten. De vele overnachtingsmogelijkheden onderweg maken dit je heel gemakkelijk. Populair is om onderweg te kamperen: het vergt even wat ervaring om alle spullen op de fiets te krijgen, maar met het juiste materiaal en goede fietstassen is dat zeker mogelijk. Het is een aanrader om lid te worden van Natuurkampeerterreinen (15,95 per jaar), waar je prachtige campings vindt midden in de natuur. Voor fietsers met een klein budget zijn ook de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer (met ook Paalkamperen) een aanrader. Zoek je toch wat meer comfort, dan loont het om lid te worden van Vrienden op de Fiets; je kunt dan tegen een klein tarief (22,50) overnachten bij mensen thuis die langs of dicht bij de route wonen. Voor 8 euro per jaar ben je al lid.

Heb je vragen over het Pieterpad per fiets of juist ervaringen om te delen? Laat het hieronder weten in de comments!

Redactie
Geschreven door - Stop and Stare streeft er naar om te informeren, inspireren en vernieuwen. Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

2 thoughts on “Het Pieterpad per fiets: van Pieterburen naar Sint Pietersberg over het Fietserpad”

  1. Top ervaring, heb hem gefietst in april 2019. Meteen de 9 etappes in 9 dagen van routeyou. Wat een prachtige natuur heeft ons landje. Een echte aanrader. Wel gefietst van Zuid naar Noord vanwege de heuvels in het begin.
    Een goede fietsnavigatie is aan te raden.

Wat vind jij? Laat van je horen!