stranden in Sri Lanka

Zonnen, surfen en sfeer: Dit zijn onze favoriete stranden in Sri Lanka

Het land is slechts anderhalf keer zo groot als Nederland, maar is gezegend met ruim 1500 kilometer aan kustlijn. Naast culturele steden, een van ’s werelds mooiste treinroutes en een groen binnenland vol avontuur, kan je tijdens een rondreis Sri Lanka ook heel goed chillen op het strand. Van wit zand en wuivende palmen tot echte backpackers kustplaatsjes of de beste surfgolven: wij hebben enkele van onze favoriete stranden in Sri Lanka voor je op een rijtje gezet!

Nilaveli

Aan de oostkust van Sri Lanka vind je het paradijselijke strand Nilaveli. In tegenstelling tot de zuidkust loopt het oosten nog achter op de ontwikkeling van toerisme en daardoor vind je prachtige rustige stranden zonder al te veel bebouwing aan deze kant van het land. Nilaveli is gelegen nabij de gezellige havenstad Trincomalee. Het ligt echter ver genoeg weg om de grootste aantallen toeristen achter zich te laten. Wil je juist wat meer levendigheid om je heen, dan kan je beter kiezen voor Uppuveli beach, dat slechts 8 km van Trincomelee gelegen is.

De seizoenen in Sri Lanka
Belangrijk om te weten voordat je naar Sri Lanka komt, is dat er hier sprake is van twee verschillende klimaatzones. Voor een rondreis is dit niet misschien niet ideaal, maar aan de andere kant kan je zo wel altijd in het droge seizoen genieten van heerlijk zonnig strandweer. De meest gunstige tijd om naar de oostkust te gaan is van van april tot oktober. Reis je buiten deze maanden, dan kan je voor een paar dagen strand beter kiezen voor de zuid- en westkust van Sri Lanka.

stranden in Sri Lanka
Kies je toch voor het drukke Mirissa? Loop dan voorbij het hoofdstrand naar dit mooie plekje!

Arugam Bay

Sri Lanka is een populaire bestemming onder surfers, en die verzamelen zich vooral bij Arugam Bay; wat als beste surfstrand gezien wordt. Wanneer je graag wil surfen tijdens je reis dan is dit de place to be, dat geldt ook voor beginners. Surfscholen vind je hier namelijk genoeg. Ben je geen surfer, dan is Arugam Bay alsnog een hele fijne plek om te genieten van de gezellige sfeer, de vele cafeetjes en strandbars. Bezoek je Arugam Bay buiten het surfseizoen (mei tot eind oktober), dan is het hier een heel een heel stuk rustiger.

Visum voor Sri Lanka
Houd er rekening mee dat je voor Sri Lanka een visum nodig hebt. Het visum voor Sri Lanka betreft een e-visum (ook wel ETA) en is eenvoudig online aan te vragen via een Nederlands visumbureau, zoals e-visums.nl. Binnen 5 minuten heb je je aanvraag dan gedaan, waarna je uiterlijk binnen 2 werkdagen het visum binnen hebt. De kosten voor het visum bedragen €49,95 en je kunt met het visum maximaal 30 dagen in het land verblijven. Wil je langer in Sri Lanka blijven, dan kan je je visum uitsluitend persoonlijk bij het Consulaat in Den Haag verkrijgen.

stranden in Sri Lanka
Voor surfen zit je het beste in Arugam Bay

Unawatuna

Ben je op zoek naar de typische backpack sfeer zoals je die op de populaire stranden van bijvoorbeeld Thailand treft? Dan is Unawatuna jouw beste keuze. Het is een van de bekendste badplaatsen van Sri Lanka en aan goedkope hostels, hotels en restaurants heb je hier geen gebrek. ’s Avonds is het hier altijd een drukte van belang in de vele barretjes en aan nachtleven kom je niks te kort. Voor een flinke dosis gezelligheid zit je hier dus helemaal goed. Unawatuna wint het voor ons bovendien van het nog bekendere Mirissa, dat echt vooral een jonge groep aanspreekt die komt om te feesten. Unawatuna is daarmee vergeleken nog een stukje rustiger en vooral relaxter.

Tangalle

Het beste van twee werelden vind je misschien wel in Tangalle. Dit kleine plaatsje gelegen aan de oostelijke kant van de zuidkust, is wel levendig maar zeker niet te toeristisch. De ligging nabij de nationale parken Yala en Udawalawe maakt het bovendien een handige uitvalsbasis voor tripjes in de omgeving óf eenplek om lekker bij te komen na je safari. De stranden zijn in Tangalle niet zo picture perfect als die aan de oostkust, maar rustig zijn ze wel. Verreweg de meeste toeristen kiezen voor Goyambokka beach. Voor meer rust en fijne kleinschalige accommodaties kies je beter voor een van de nabijgelegen stranden Medilla, Medaketiya of Mawella.

stranden in Sri Lanka
Een levendig dorpje en rustige stranden: Tangalle heeft het allebei!

Voorbij de stranden in Sri Lanka

Hoewel het heerlijk vertoeven is aan de kust, heeft Sri Lanka natuurlijk veel meer moois te bieden. Vanwege de relatief kleine omvang en grote hoeveelheid aan bezienswaardigheden, is het een ideale bestemming voor een rondreis, óók als je slechts twee weekjes de tijd hebt. Kijk op onze Sri Lanka pagina voor een heleboel tips voor reisroutes, must sees en tips voor bijvoorbeeld een safari in Sri Lanka!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!