Wildkamperen in Nieuw-Zeeland met een camper: dit zijn de spelregels

Zó slaap je voor weinig op de allermooiste plekjes


Nieuw Zeeland; misschien wel een van de mooiste landen ter wereld. Witbesneeuwde bergen, turquoise meren, oeroude bossen, vulkanen en metershoge duinen. Te mooi om te beschrijven of vast te leggen eigenlijk. Een land waar veel mensen kiezen voor een roadtrip. En terecht! Het is er veilig en wat is er nou lekkerder dan wakker worden aan het strand, die prachtige rivier of tussen de groene heuvels? Je zet makkelijk je tent of camper overal neer voor een nachtje kamperen. Of toch niet? Wildkamperen in Nieuw-Zeeland is mogelijk maar kent wel spelregels.

sommige reizigers krijgen hoge boetes wegens kamperen op verboden plekken, anderen betalen juist elke nacht 60$ voor luxe campings. Allebei niet nodig!

Wat is eigenlijk precies wildkamperen?

Wildkamperen is gratis kamperen op een plek die daar niet voor aangewezen is. Dus gewoon ergens je kamp opslaan in the middle of nowhere. Voor velen het ultieme gevoel van vrijheid! Dat leek mij ook wel wat, maar tijdens de voorbereidingen van onze roadtrip door Nieuw-Zeeland, zag ik door de bomen het bos niet meer. Er was zoveel info over kamperen en wildkamperen in Nieuw-Zeeland, hoe zit het nu precies? Ook tijdens onze trip zelf zagen we veel onduidelijkheid onder reizigers over (wild)kamperen. En zo kregen sommigen hoge boetes wegens kamperen op verboden plekken, andere reizigers betaalden juist elke nacht 60$ voor luxe campings. Beide hoeft echt niet!

wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Respect voor de natuur

Wildkamperen is in veel landen aan banden gelegd, om eigenlijk een simpele reden: het voorkomen van overlast. Ook voor wildkamperen in Nieuw-Zeeland gelden er een aantal regels en die zijn er vooral vanwege het behoud van hun ongetemde en unieke natuur. In Nieuw-Zeeland vind je veel wildlife en planten die je nergens anders ter wereld vindt en die op het punt van uitsterven staan. Daarom doen de kiwi’s er alles aan om deze biodiversiteit te beschermen tegen invloeden van buitenaf. En tja, die invloeden bestaan ook uit roadtrippende reizigers. In het verleden is het heel wat keren niet goed gegaan met de soms achteloze reizigers die wilden wildkamperen in Nieuw-Zeeland en daarvan heeft de natuur en de lokale bevolking behoorlijk wat schade ondervonden. 



Kan je dan helemaal nergens meer wildkamperen in Nieuw-Zeeland?

Jawel, het valt mee. Waar je mag kamperen hangt af van het type camper dat je huurt of koopt. Je hebt de zogenaamde self-contained campers en de non self-contained. De self-contained campers hebben o.a. een (bruikbaar!) toilet, een afvalbak en een systeem voor afvalwater. De non self-contained zijn vaak wat kleiner en hebben bovenstaande faciliteiten niet. Je bent met zo’n camper dus aangewezen op toiletten en wasbakken. En die vind je natuurlijk niet in de natuur… Kort gezegd: met een non self-contained camper heb je minder wildkampeeropties en je bent met deze voertuigen eigenlijk gebonden aan officiële campings.

Lees ook: 10 x doen op het Zuidereiland en 10 must do’s op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.

wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Let op: de non self-contained zijn niet altijd kleiner dan self-contained maar vaak wel. Het spreekt voor zich dat de self-contained wat prijziger zijn. De self-contained campers herken je aan de blauwe sticker achter op de auto.

Type campings in Nieuw Zeeland

Maar! Er is ook aan de non self-contained wagentjes gedacht. Daarvoor leg ik eerst even uit wat voor verschillende types campings je in Nieuw Zeeland vindt. Grofweg heb je vier type campings:
➸ 
1. Luxe campings waarvoor je tussen de $40 en $60 dollar per nacht betaalt. Dit zijn gelikte campings zoals wij die kennen van bijvoorbeeld de vakanties in Frankrijk. Op deze holiday parks heb je WiFi, warme douches, kun je je kleding wassen, is er een keuken en misschien zelfs wel een zwembad. 

➸ 2. Je vindt in Nieuw Zeeland ook zo’n 250 campings die beheerd worden door het Department of Conservation (DOC) en op de meest prachtige plekjes liggen. Deze DOC campings variëren van basic tot heel prima en je betaalt tussen de 0 – 20$ per nacht. Je vindt er sowieso toiletten, meestal wasbakken en soms ook (koude) douches. 

➸ 3. Verder heb je nog particulieren, gemeentes of hotels die kampeerplekken en faciliteiten aanbieden. De prijs varieert heel erg maar meestal heb je hier prima voorzieningen voor een schappelijk prijsje!

➸ 4. Ten slotte heb je ook nog plekken waar je gratis kampeert. Jeej! Velen zijn alleen voor self-contained campers maar goed nieuws: er is er ook een heel aantal voor de non self- 
contained! Dit kunnen simpele grasveldjes zijn, soms parkeerplekken maar er zitten ook 
echt schitterende pareltjes bij! Dit is wel echt back to basic; je moet blij zijn met een toilet en een wasbak is echt vette luxe. Let op: soms zijn er bijvoorbeeld maar 6 plekken op een “camping” en ik raad je aan je hier ook echt aan te houden. First come, first serve… wees er dus op tijd bij. Dat geldt eigenlijk altijd; reserveren is bijna nooit mogelijk dus vol is vol. Wij zorgden ervoor dat we uiterlijk 17u op een camping stonden. Zo waren we bijna altijd verzekerd van een mooi plekje en konden we ook nog even rustig kokerellen, eten en genieten op die schitterende plekken!

Onze camperkeuze voor wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Wij kozen voor een non-selfcontained voertuig dat er in feite uitzag als een auto. Hij is lekker compact en het rijdt nauwelijks anders dan een grote auto. Qua financiën geeft dit ook wat voordelen: hij is ietsje zuiniger dan een gewone camper, je betaalt een goedkoper tarief voor de overtocht én de huur is natuurlijk minder dan bij een normale camper. Daarbij vonden wij het geen probleem niet zoveel ruimte te hebben, want wij reisden in de zomer en dan leef je toch voornamelijk buiten. Koken deden wij bij een klein aanrechtje in de kofferbak, perfect!

wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Hoe vind je de campings of wildkampeerplekken?

Met een self-contained camper heb je dus veel meer keuze om te wildkamperen in Nieuw-Zeeland. Maar wij sliepen alsnog 4 van de 5 weken gratis met een non self-contained voertuig dus er zijn wel degelijk mogelijkheden. Hoe weet je dan waar je mag staan met je non self-contained campertje? Apps! Wij gebruikten CamperMate en Rankers Camping NZ. Je kunt zo heel makkelijk zien waar je mag wildkamperen in Nieuw-Zeeland, maar ook waar je bijvoorbeeld campings met warme douches, benzinestations of WiFi vindt. Bovendien lees je recente reviews en ik kan je vertellen, dat is heel handig! 



De self-contained kampeerders moeten nog wel even opletten: sommige regio’s zijn no camping zones, dus let op de borden of vraag het even na! Of zoals de Kiwi’s zeggen: never assume, always ask. Je hebt op veel plekken I-sites en daar helpen ze je graag! 
Houd daarbij uiteraard rekening met de lokale bevolking. Parkeer niet te dichtbij huizen, maak geen lawaai en zeker geen rommel. Weer zo’n leuke Kiwi leus: leave nothing but footprints. En gelijk hebben ze. 

Note: bikkels die met een tentje op pad gaan moeten ook even opletten. Voor tenten gelden vaak weer andere regels dus check even goed of op bepaalde plekken ook tenten toegestaan zijn!

wildkamperen in Nieuw-Zeeland

Tips voor wildkamperen in Nieuw-Zeeland

♡ Als je in een regio bent waar weinig gratis kampeerplekken zijn maar wel veel DOC campings, loont het om een DOC camping pas aan te schaffen. Je haalt die bij de plaatselijke VVV voor 50 NZD en is een week geldig na aanschaf. Dat geld haal je er al gauw uit! (houd er wel rekening mee dat niet alle DOC campings meedoen)
♡ Mijn advies: ga niet wildkamperen waar het niet mag of als non self-contained voertuig op een camping voor self-contained campers staan, want rangers doen echt vaak rondes. Houd je aan de regels die op een bepaalde plek staan afgebeeld. Word je toch gepakt? Je betaalt dan sowieso de instant boete à 200 NZD. Beetje zonde toch?
♡ Betaal de vergoedingen die gevraagd worden door middel van trust boxes op bijvoorbeeld DOC campings. Met je geld worden de huidige kampeerplekken onderhouden en nieuwe gecreëerd.

Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!