budget roadtrip door Nieuw-Zeeland

Tips voor een low budget roadtrip door Nieuw-Zeeland: zo hou je het betaalbaar


Velen hebben Nieuw-Zeeland hoog op hun bucketlist staan, maar gaan vervolgens niet vanwege de kosten. Dat is zonde! In vergelijking met Azië is Nieuw-Zeeland inderdaad prijzig, maar toch kun je ook best een low budget roadtrip door Nieuw-Zeeland maken. Wij reisden 5 weken met een minicamper over het Noorder- en Zuidereiland en deden heel veel, voor relatief weinig. Ik deel graag m’n tips!

Budgettip 1: camperhuur voor een budget roadtrip door Nieuw-Zeeland


Het huren/kopen van een camper slaat natuurlijk een groot gat in je budget. Door de camper dus voordelig maar ook “strategisch” uit te zoeken, kun je veel besparen. Een online vergelijking loont absoluut en zo kun je al voordat je aan je roadtrip begint, heel wat besparen. Later meer hierover! Allereerst is het goed te weten dat je twee type campers hebt in Nieuw-Zeeland: de zogenaamde self-contained campers en de non self-contained. De self-contained campers hebben o.a. een (bruikbaar!) toilet, een afvalbak en een systeem voor afvalwater. De non self-contained zijn vaak wat kleiner, goedkoper en hebben bovenstaande faciliteiten niet. Je mag met zo’n camper alleen niet wildkamperen en niet op alle campings staan. En dáár kun je ook weer veel geld mee besparen!budget roadtrip door Nieuw-Zeeland
De Hooker Valley Track bij Mount Cook

Budgettip 2: gratis kamperen in Nieuw-Zeeland

Maar, wij kampeerden ook 4 van de 5 weken gratis met onze non self-contained camper dus er zijn zeker wel mogelijkheden. In Nieuw-Zeeland vind je verschillende soorten campings, waaronder gratis “campings”. Dit kunnen simpele grasveldjes zijn, keurige campings, soms parkeerplekken maar er zitten ook echt schitterende pareltjes bij! Houd er wel rekening mee dat je echt back to basic gaat. De toiletten zijn vaak gaten in de grond en een wasbak is echt luxe. Wij douchten vaak eens in de drie dagen op een betaalde camping en soms bij zwembaden. (Tip: ook lekker om met slecht weer even een dagje in zo’n zwembad of spa te badderen.) Dan heb je nog de zogenaamde DOC-campings, die niet gratis zijn maar wel goedkoop. Kortom: het is dus echt niet nodig om iedere avond een holiday park op te zoeken en 60 NZD af te tikken!

Meer tips voor een low budget roadtrip door Nieuw-Zeeland: Alles over goedkoop kamperen en wildkamperen in Nieuw-Zeeland!

Budgettip 3: boodschappen doen en zelf koken


Wij hebben 5 weken lang zelf gekookt. Afgezien van het feit dat de campings vaak in de rimboe liggen, vond ik het fantastisch om in de meest mooie landschappen te kokkerellen! Wakker worden in een wonderschoon landschap en daar je ontbijtje nuttigen, lunchen op de meest idyllische plekken… wat een vrijheid en wat een leven! Veel beter wordt het niet. 
We deden eens in de zoveel dagen boodschappen bij één van de grote supermarkten in de stad. De Pak ’n Save lijkt mij de goedkoopste maar ook de New World of de Countdown hebben mooie acties. Vermijd in ieder geval de kleine buurtsupers! De boodschappen zijn ietsje duurder dan in Nederland, maar ze hebben ook daar huismerken en zo ben je best voordelig uit.

budget roadtrip door Nieuw-Zeeland
Tussenstop bij Lake Hawea

Budgettip 4: tanken met kortingsbonnetjes en op grotere plekken

Brandstof is goedkoper dan in Nederland, maar toch is het wel een kostenpost want je zal heel wat kilometers maken. Er is soms geen peil op de pompprijzen te trekken, maar ik raad je aan om altijd in grotere plekken (bij) te tanken. Dat scheelt dus poen en daarbij weet je soms niet wanneer je het volgende tankstation tegenkomt. Apps als CamperMate en Rankers Camping NZ helpen je daar gelukkig bij. En een gouden tip voor een low budget roadrip door Nieuw-Zeeland: bewaar de kassabon van je boodschappen! Veel supermarkten in Nieuw-Zeeland geven namelijk korting bij bepaalde benzinestations. Bij o.a. Mobil kun je ook standaard die korting krijgen door gratis een klantenkaartje mee te pakken. Besparen maar! Budgettip 5: excursies goed uitzoeken en vouchers gebruiken

Toen wij voor het eerst de prijzen van excursies in Nieuw-Zeeland zagen, sloeg ons hart van schrik toch wel even een paar keer over. Bungeejumpen, boottochten, skiën, helikoptervluchtjes, skydiven, duiken… dit soort dingen kosten veel geld in Nieuw-Zeeland. Bedenk dus even goed of je het geld er voor (over) hebt, maar zo ja, dan kan ik het je absoluut aanraden. Een helikoptervlucht over een paar gletsjers of langs de Mt. Cook is wel echt spectaculair met een hoofdletter S.


Kajakken door het Abel Tasman National Park, walvissen spotten bij Kaikoura en een boottocht door de Milford Sound mag je ook eigenlijk niet missen, maar deze excursies zijn gelukkig ietsje betaalbaarder. Voor deze activiteiten vind je ook heel regelmatig kortingsbonnen, in de plaatselijke VVV’s of in een magazine dat je bij aankomst op de airport pakt. En bepaalde activiteiten kun je ook heel goed op eigen houtje doen! Zoals het spotten van glowworms of in een natuurlijke hot pool bubbelen; allemaal gratis!

budget roadtrip door Nieuw-Zeeland
De Sealy Tarns track
Geschreven door - Berber is geboren om te reizen. Ze is gek op Azië maar wil de hele wereld verkennen. Cultuur en natuur is voor haar de perfecte combinatie en andere culturen, talen, mooie foto’s en lekker eten maken haar ultiem gelukkig!

Wat vind jij? Laat van je horen!