bezienswaardigheden op Gran Canaria

De vijf mooiste bezienswaardigheden op Gran Canaria, weg van de stranden

Gran Canaria, de bekendste van de Canarische Eilanden, is geliefd onder Nederlanders die snakken naar zon. Want dankzij de zuidelijke ligging is die hier het hele jaar te zien. En hoewel het eiland vooral beelden van overvolle stranden oproept, is niets minder waar. Huur een paar dagen een auto en je kunt het zelf ontdekken; van waanzinnige miradores tot vulkanen, van maanlandschappen tot knusse dorpen en van avontuurlijke bergen tot uitgestrekte zandduinen. Dít is Gran Canaria op haar mooist!

Hoofdstad Las Palmas

Je eerste indruk van Gran Canaria is ongetwijfeld de hoofdstad, Las Palmas. De plek waar je vakantie begint en eindigt, en dat is helemaal geen straf. Wanneer je in het hoogseizoen reist kan het weliswaar behoorlijk toeristisch aandoen, maar als je weet waar je heen moet dan is deze stad een echte verrassing. Het mooiste deel van Las Palmas vind je in de wijk La Vegueta. In deze historische buurt is het heerlijk struinen tussen imposante gebouwen, kathedralen en kleine steegjes. Een bezoek waard zijn de Santa Ana kathedraal en Casa de Colón; het huis van Colombus, waar nu een museum is gevestigd.

Ook voor eten en drinken zit je in de hoofdstad goed. We tippen Wapa Tapa voor heerlijke Spaanse tapas en dito wijnen. En in hartje centrum is ook Deliciosa Marta een aanrader voor lokale specialiteiten.

bezienswaardigheden op Gran Canaria

De zandduinen van las dunas de Maspalomas

Onder invloed van de wind is er op Gran Canaria een wel heel bijzonder stukje natuur ontstaan, namelijk een gigantisch gebied van zandduinen. De duinen behoren tot de populairste bezienswaardigheden op Gran Canaria en dat is niet voor niets. Het gebied beslaat ruim 5 vierkante kilometer en valt onder een beschermd natuurreservaat. Iets wat ook echt nodig is, want het nabijgelegen Playa Inglès met al haar resorts zou anders een bedreiging vormen voor het duinlandschap. Je kunt door het gebied wandelen en daarnaast is het een aanrader om een van de uitzichtpunten te bezoeken. Je rijdt hiervoor naar de ‘Mirador de las Dunas’. Je kunt dit punt ook bereiken door de promenade langs Playa Inglès te volgen.

Wil je graag vlakbij dit bijzondere natuurgebied zitten, waar naast de zandduinen ook natuurreservaat La Charca te bezoeken is? Dan is Playa Inglès een goede optie. Veel pakketreizen hebben hier hun accomodaties zitten vanwege de enorme keuze aan goede resorts, zoals Gran Canaria Hotel Eugenia Victoria, dat één van de meest populaire hotels op Gran Canaria is onder Nederlandse reizigers. Houd er wel rekening mee dat dit stuk van het eiland zeker in het hoogseizoen enorm toeristisch is. Heb je een huurauto tot je beschikking, dan kan je ook kiezen voor een hotel in een van de kleinere badplaatsen of in het binnenland (Vega de San Mateo, Tejeda en Fataga zijn aanraders!) en vanuit daar de zandduinen en overige bezienswaardigheden op Gran Canaria bezoeken.

Pico de las Nieves: het hoogste punt van Gran Canaria

Met bijna 2000 meter is de Pico de las Nieves het hoogste punt van het eiland. Met de auto kan je eenvoudig bij het panoramaplatform komen, waarvandaan je een bijzonder mooi uitzicht over het eiland hebt en bij mooi weer zelfs Tenerife kunt zien. De rit er naartoe is alleen al de moeite waard: onderweg zie je het Unesco Biosfeer park met valleien, grillige rotsen en groene bergen.

bezienswaardigheden op Gran Canaria

Een maanlandschap van rotsen en kraters laat je hier heel ver weg voelen van drukke badplaatsen

Wandelen bij Roque Nublo

Wie naar Gran Canaria komt en niet alleen maar op het strand wil liggen, hoort Roque Nublo op de to do list te zetten. Samen met de zandduinen en Pico de las Nieves vormt het de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden op Gran Canaria. Je kunt er een prachtige slingerende route naartoe rijden met de auto, maar er is ook een heel mooi wandelpad dat je naar de rots leidt. Dit natuurfenomeen is ontstaan door de vulkanische grond van Gran Canaria en in het hele gebied zal je je voelen alsof je op een andere planeet bent. Een maanlandschap van rotsen en kraters laat je hier heel ver weg voelen van drukke badplaatsen!

Meer mooie roadtrips op de Canarische Eilanden:
➸ Een vakantie op Lanzarote
➸ De highlights op Tenerife in 1 week

bezienswaardigheden op Gran Canaria

Ontdek het dorpje Tejeda

Als je naar Roque Nublo gaat, stop dan ook zeker in Tejeda, of nog beter: gebruik dit plaatsje als uitvalsbasis voor je ontdekkingstocht over het eiland. Tejeda zit vol charme en cultuur, met knusse straatjes en pleintjes en liefhebbers van archeologie kunnen er hun hart ophalen in de vele musea en grotten. In Tejeda vind je bovendien leuke kleine hotelletjes en guesthouses én je kunt er heerlijk lokaal eten in restaurants die worden gerund door lokale families. Tejeda is populair als dagtrip vanuit de badplaatsen en dat maakt het nog leuker om er te blijven slapen. Als de dagtrippers weer terug naar hun resorts zijn, kan je hier nog echt genieten van het Spaanse eilandgevoel zonder de massa.

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!