De Lycian Way wandelen: te voet door het authentieke Turkije
De zuidkust van Turkije staat voor veel Nederlanders vooral bekend om de talloze luxe resorts, jachthavens en toeristische strandplaatsen als Antalya en Alanya. Niet bepaald een plek waar je heen reist om de lokale cultuur op te snuiven, zou je denken. Toch zijn hier genoeg plaatsen waar je thee drinkt met lokale schaapherders, verborgen stranden ontdekt en oog in oog staat met eeuwenoude verborgen ruïnes. Dit is Lycië, een gebied van ruige kustkliffen, steile heuvels en de Lycian Way, die al dit moois verbindt met ruim 30 dagen langs 540 kilometer aan geitenpaden en oude heuvelweggetjes. Staat de Lycian Way wandelen op jouw wensenlijstje? Roel ging je voor en deelt zijn ervaringen en tips.
De Lycian Way voert je dwars door het authentieke Turkije, langs afgelegen dorpjes die uitkijken over de Mediterraanse Zee
Turkse Gastvrijheid op de Lycian Way
De Lycian Way is een langeafstandsroute waar je regelmatig in contact komt met de lokale bevolking. Bovendien kan het regelmatig voorkomen dat je bij mensen thuis wordt uitgenodigd voor een kop thee of een maaltijd! Dit is de Turkse cultuur in a nutshell, waarbij je telkens weer verrast wordt door de gastvrijheid van een lokale bevolking die maar al te blij is met toeristen die écht de moeite nemen hun cultuur te leren kennen. En dat is precies waar de Lycian Way in uitblinkt. Het is misschien niet de meest afgelegen of meest wilde route, maar het voert je door het authentieke Turkije, door tijdelijke nederzettingen bewoond door herders en afgelegen dorpjes die uitkijken over de Mediterraanse Zee.
In eeuwenoude voetsporen op de Lycian Way wandelen
Aan het einde van de jaren ’90, in 1999 om precies te zijn, werd de Lycian Way geopend als een langeafstandspad dat een reeks aan eeuwenoude verbindingswegen verbond met afgelegen ruïnes uit de Lycische oudheid. Zo kun je tijdens je wekenlange wandeltocht regelmatig oude graftombes of ruïnes tegenkomen die een stil verhaal vertellen over de rijke geschiedenis van dit gebied. Sommige ruïnes, zoals die van Myra en Olympus, zijn zelfs gedeeltelijk gerestaureerd zodat je een duidelijk beeld krijgt van het leven in de oudheid.
Mocht je geen zin hebben in een geschiedenisles, dan hoef je je ook niet te vervelen; de Lycian Way voert je bijna dagelijks langs populaire strandplaatsen als Kaş en Finike waar je heerlijk bij kan komen van een lange dag klauteren over rotspaden. Zelfs in februari kan je hier in een comfortabele 20 graden de Lycian Way wandelen!


Uitdaging op maat
Nu is het begrijpelijk dat niet iedereen de tijd heeft om een maand lang deze unieke kustlijn te ontdekken. Hoewel je ruim 30 dagen nodig hebt om de volledige route te lopen, is de Lycian Way wandelen ook goed te doen in drie stukken van één tot anderhalve week lang, met ieder een uniek eigen karakter:
Deel 1: Van Fethiye naar Xanthos
Dit deel voert je langs het officiële startpunt van de Lycian Way en over de steile kliffen en heuvels van de westelijke Lycische kust. In ongeveer een week loop je langs kleine bergdorpjes en afgelegen stranden en valleien. Hoogtepunten langs dit deel van de route zijn avontuurlijke, rotsachtige paden langs steile kliffen, prachtige zonsondergangen over de Mediterraanse Zee en de populaire Kabak-vallei, waar in het hoogseizoen toeristen op af komen om te genieten van het beschutte strand, de talloze campings en barretjes en de hippie-cultuur waar deze vallei om bekend staat.
Een andere optie is om bij de ruïnes van Xanthos te beginnen en tijdens anderhalve week de uitgestrekte Lycische zuidkust te ontdekken terwijl je naar de kustplaats Finike loopt. Optioneel is een omweg van één dag naar de ruïnes van Patara, een oude Romeinse stad langs een van de langste stranden van dit deel van Turkije. Andere hoogtepunten zijn de kustplaatsen Kalkan, Kaş en Finike, waar je gemakkelijk een paar dagen kwijt raakt aan de heerlijk kalme Mediterraanse sferen in deze witgepleisterde kuststadjes.
Ook uniek op dit segment is de gezonken stad nabij Kekova, waar je in het hoogseizoen prachtig kan duiken en snorkelen om zo een ruïne eens op een heel andere manier te ontdekken. Ook voert dit deel je langs een van de hoogste punten langs de Lycian Way in de bergen rond Alacadağ. Op bijna 2000 meter hoogte krijg je hier een onvergetelijk uitzicht, om nog maar te zwijgen over de uitdaging die de sneeuw in de wintermaanden met zich mee brengt voor avonturiers die de Lycian Way wandelen.
TIP: Té leuk om hier niet te noemen is de ecocamping ‘Kekovakamp’ vlakbij deze gezonken ruïnes. Dankzij het eigen terras met uitzicht over het lagergelegen kustdorp en de hele baai erachter, zorgt deze plek voor één van de mooiste zonsondergangen langs de Lycian Way. Deze camping is een echt familiebedrijf, dus reken op dagelijks vers bereide Turkse gerechten uit moeders keuken. Mocht je geen tent hebben, dan is het ook mogelijk om te slapen in een van de traditionele herderstenten gemaakt van geitenhaar!
Deel 3: Finike naar Geyikbayırı
Veruit de meest avontuurlijke en zwaarste optie is dit derde deel. Dit laatste segment van de Lycian Way voert je in anderhalve week over de bergen in het oostelijke deel van het Lycische schiereiland. Zorg er voor dat je een tent mee neemt, want dit deel heeft op veel stukken zeer weinig accommodaties te bieden! Als beloning voor je dagelijkse klimtochten krijg je te maken met prachtige uitzichten over de zee terwijl je neerkijkt op Antalya in de verte en iedere ochtend geniet van een indrukwekkende zonsopkomst. Houd er echter wel rekening mee dat dit deel van de Lycian Way moeilijk begaanbaar is in de wintermaanden. Tot eind maart kun je hier nog sneeuw verwachten in de hogere passen!
Letterlijke hoogtepunten zijn hier uiteraard de vele uitzichten en bergpassen. Houd je ervan jezelf uit te dagen, dan kom je zeker aan je trekken met de vele hoogtemeters die je in dit deel van de Lycian Way maakt. Ook voert de route je langs de ruïnes van Olympos en de eeuwige vlammen van Mount Chimaera. En voor klimfanaten is het eindpunt Geyikbayırı een echt klimparadijs met een ruime keuze aan rotswanden om te overwinnen.
Ga jij de Lycian Way wandelen?
Ben je al enthousiast? De beste tijd om de Lycian Way te lopen is van eind februari tot eind mei en van september tot eind oktober. Na een vlucht naar Dalaman pak je de bus naar Fethiye en kun je beginnen! Mocht je de route in tegenovergestelde richting willen lopen, pak dan een vlucht naar Antalya en een bus naar Geyikbayırı. Voor je het weet begin je aan een geweldig Turks avontuur waarbij je te voet een unieke cultuur leert kennen!
Voor meer details over je voorbereiding voor de Lycian Way kijk je op Roel’s eigen website Beat The Trail!
hoi Roel, heerlijk om je verslagen hier te lezen. een feest om deze bekende plekken te zien en te lezen. Mijn man en ik hebben vanaf 2004 t/m 2016 (met 1 uitstapje naar Kreta) ieder jaar een stuk (soms wel drie keer terug geweest) van de Lykia Yolu gedaan. Haast een verslaving, volgens vrienden en familie… hahaha. Inmiddels is mijn man overleden en kan ik en heb ik de tijd om al deze Lycische avonturen waarvan ik ieder jaar een dagboekje heb bijgehouden, nu eindelijk verwerken in een heus vakantieverslag met foto’s (zoals jij dat hier hebt). Het is volop genieten om weer over die robbelige geitenpaadjes omgeven door blauwe vlindertjes, de kust onder je, de geuren weer te ruiken. Daarom dank ook aan jou voor dit stukje LY-gevoel. Ik heb echt heimwee…
Heel veel wandelplezier nog gewenst,
vriendelijke groet,
inge
Hoi Inge, dankjewel! Goed om te horen dat een Lycian-veteraan zich kan vinden in dit artikel!
hey Inge ik zou graag nu in april enkele etappes van de Lycian Way willen doen ,we hebben een weekje kan je mij eventueel wat meer info doorsturen ivm afstand en tijd van de eerste 5 etappes en met wat je best navigeert tijdens de hike ,ook met of zonder tent vind ik onduidelijk mss wel de tent meenemen omdat er mss geen plaats is ik zou vliegen op dalaman en dan de bus of taxi nemen naar Fethiye en daar een dagje blijven en dag erna smorgens met taxi naar vertrekpunt, kan ik ook ergens materiaal achterlaten en na de 4 dagen terug ophalen?? en zoals ik begrepen heb kan je elke dag smiddags en savonds wel ergens warm eten ,bedankt al op voorrand en als je nog tips hebt hoor ik het graag met vriendelijke groet Franky
Beste Roel,
Mooie verhalen! Wij willen in april een deel van de Lycian gaan lopen, ca 5 dagen. Wat zou je adviseren? Wij nemen bij voorkeur geen tentje mee. Hoor graag!
Ik heb een soortgelijke vraag als Tjerk: hoe makkelijk is het overnachten zonder je eigen tent mee te nemen? En is november een maand dat het goed te doen is of is het dan te koud?
Ik ga volgend jaar die kant op. Met een camper.
Is het mogelijk om na een etappe met bv openbaar vervoer terug te keren naar m’n camper?