eilandhoppen in de Cycladen

Eilandhoppen onder de Griekse zon: de Cycladen

Voor paradijselijke eilanden hoef je écht Europa niet uit!

Stel je eens voor: een helderblauwe zee, een prachtig uitzicht over (on)bewoonde eilanden en de wind door je haren. In de ene hand heb je een espresso freddo en in de andere een boek van je favoriete schrijver. Af en toe kijk je even op om van dit bijzondere uitzicht te genieten. Dat kán en daar voor hoef je echt niet de halve wereld af te reizen. Vanaf de haven van Athene ben je met een veerboot namelijk al binnen een paar uur op de meest magische eilanden.

eilandhoppen in de Cycladen

Eilandhoppen in de Cycladen

Heb je een week de tijd en wil je een heel mooi stukje aarde zien? Pak dan het vliegtuig naar Athene.Verblijf hier een nachtje en ontdek de historie van de stad en de Akropolis. De dag erna begint het echte avontuur pas: bij Piraeus, de haven van Athene, zijn verschillende verkooppunten van diverse veerboten die je naar een Grieks eiland naar keuze kunnen brengen.

Handig is om van te voren even te reserveren, de boten zitten al gauw vol. Dat is niet zo heel gek want de Cycladen zijn meer dan mooi. De kleine eilanden van deze archipel zijn een bestemming waar nog vrij weinig westerse toeristen te vinden zijn, zij gaan voornamelijk naar de grotere eilanden zoals Kreta of Santorini, het bekendste eiland van de Cycladen. Toch hebben kleine eilanden zoals Syros en Tinos juist om hun kleine omvang een enorme charme. Je krijgt evenveel moois mee als op andere plekken in Griekenland, maar dan met veel minder toeristen.

eilandhoppen in de Cycladen

Caribische vibes op Syros

Vanaf Piraeus ben je met de veerboot binnen een kleine vier uur voor ongeveer 30 à 40 euro op Syros, een eiland waar vooral in de zomer veel te doen is. Maar ook in het najaar is het hier nog goed vertoeven. De temperaturen liggen rond de 25 graden, de stranden zijn lekker rustig en in de gezellige hoofdstad Hermoupolis is altijd een plekje vrij om te eten. Hermoupolis is het bruisende centrum van het eiland: hier vind je alle winkeltjes, de haven en de meeste restaurants en taverna’s. Je zult versteld staan van de hoeveelheid gekleurde huisjes! Vroeger was Hermopoulis dé plek voor de rijke inwoners van Griekenland, de stad kent hierdoor veel chique gebouwen, lieflijke straatjes en het is gebouwd op twee heuvels. Vanaf de winkelstraat is het aan te raden om de trap omhoog te nemen naar de Anastasi kerk. Toegegeven: in de volle zon is het even zweten, maar het uitzicht dat je er voor terug krijgt is het echt meer dan waard. Je kijkt over de hele stad, de zee en de haven uit.

Het water is zo ontzettend helder dat je je voeten blijft zien, hoe diep je ook zwemt

Hermoupolis is heel gezellig, maar tijdens het eilandhoppen in de Cycladen is het ook wel fijn om ergens rustig bij het strand te verblijven. Één van de exotische plekken op het eiland is Galissas. Hier vind je verschillende hotels en appartementen op loopafstand van het hele mooie strand. Het helderblauwe water is gelegen tussen twee rotsheuvels, waardoor je het idee krijgt dat je een privé-strand hebt, helemaal in het naseizoen. Het water is zo ontzettend helder dat je je voeten blijft zien, hoe diep je ook zwemt. Op het strand van Galissas is een gezellige beachbar te vinden met rieten parasols. Wanneer je hier tijdens zonsondergang zit met een cocktail in je hand, heb je echt het gevoel dat je op een Caribisch eiland bent. Om de zonsondergang helemaal optimaal te beleven moet je even een kleine klim maken op de rots waar een wit kerkje bovenop staat. Vanaf hier kun je de zon letterlijk zien zakken in de zee.

eilandhoppen in de Cycladen

Tinos: het Lourdes van de Egeïsche Zee

Een paradijsje als Syros wil je eigenlijk niet verlaten. Maar er is meer, we zijn tenslotte aan het eilandhoppen in de Cycladen! Vanaf de haven in Hermoupolis ben je al binnen een half uur op het grotere eiland Tinos. Het staat bekend als één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Griekenland. Veel orthodoxe en christelijke Grieken uit het hele land komen naar de kerk van de Heilige Moeder Maria die in Tinos Stad staat. Hierdoor wordt deze plek ook wel het Lourdes van de Egeïsche zee genoemd. Vanaf de haven zijn er zelfs gelovigen die de heuvel beklimmen op voeten en knieën als een teken van boetedoening of het beterschap vragen voor een familielid of naaste. Het is een bizar maar bijzonder gezicht om deze mensen met kniebeschermers de heuvel op te zien kruipen, die zelfs lopend al aardig steil is. In het centrum van Tinos Stad is genoeg te doen: tot laat in de avond zijn de winkeltjes en tientallen kraampjes met schilderijen, wierrook en kaarsen open. Erg leuk om in de avond voor het eten even langs te lopen en een paar Griekse leren sandalen of mooie armbandjes op de kop te tikken.

We kunnen hier wel de hele dag blijven zitten, puur om te genieten van dit adembenemende uitzicht

Vanaf het kleine busstation bij de haven gaan er dagelijks verschillende bussen naar andere mooie delen van het eiland. Het standaardtarief is slechts 1,80 euro, ongeacht waar je naar toe gaat. Ook kun je hier verschillende excursies boeken, zoals een trekking door de bergen, duiken of een dagtrip met de bus. In het naseizoen is het aan te raden om even goed te kijken wanneer en welke excursies er gaan zodat je zeker weet dat je ergens mee naar toe kunt. Het mooiste strand van Tinos vind je aan de zuidkant: Porto beach. Ook hier heb je weer een idyllisch uitzicht: er zijn een paar bootjes vastgeketend in het blauwe water en in de verte zie je Mykonos. We kunnen hier wel de hele dag blijven zitten, puur om te genieten van dit adembenemende uitzicht.

eilandhoppen in de Cycladen

Proef de lokale keuken!

Op Tinos zijn voornamelijk Griekse toeristen en die zitten overdag massaal aan de koude koffie in hippe bekers: espresso freddo en cappuccino freddo. De Grieken gaan pas vanaf een uur of 9 ‘s avonds aan tafel, waardoor het tot laat in de avond gezellig druk is in de stadjes. Het eten is er heerlijk: naast de bekende delicatessen souvlaki en gyros leren we tijdens het eilandhoppen in de Cycladen nog veel meer lekker eten kennen. Waag jezelf bijvoorbeeld aan de mezedès, Griekse tapas. Op de terrassen van de verschillende restaurantjes in Tinos Stad zien we veel Grieken zitten met een tafel vol met bordjes en heel veel eten. Ook heeft het eiland zelfgebrouwen bier, waarvan je alleen een halve liter kunt bestellen, die je dan weer gezellig kan delen met je tafelgenoten.

Andere eilanden in de Cycladen

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken te ontdekken tijdens het eilandhoppen in de Cycladen. Zo gaat de veerdienst van Syros en Tinos nog door naar Mykonos, dat ook zeker de moeite waard is. Vanaf Piraeus vertrekken er ook veerboten richting de eilanden Paros en Naxos en ook Santorini is een echte bucketlistbestemming. De tickets voor de boten zijn absoluut goed te betalen en ook het leven op de eilanden is helemaal niet zo duur als je misschien zou verwachten.

eilandhoppen in de Cycladen

De Cycladen klinken niet alleen tropisch, het zijn ook nog een stuk voor stuk bijzondere bestemmingen waar je voor een mooie prijs heen kunt. Overal vind je er helderblauw water, heerlijk eten, gastvrije mensen en prachtige uitzichten. En nog belangrijker: het echte eilandgevoel wordt alleen maar versterkt door het feit dat deze eilanden in de Cycladen nog niet zo sterk worden bezocht door westerse toeristen. Het is echt heerlijk om bijna geen Nederlanders tegen te komen, waardoor je echt het gevoel hebt dat je weg bent. Zoals het hoort op vakantie!

Foto’s: Liv Krake, Susanne Tofern, Jaume Escofet

Geschreven door - Liv houdt van schrijven, muziek, reizen, fotografie, cultuur en natuur. Het liefst combineert ze deze dingen in werk en vrije tijd. Na haar eerste verre reis naar India en Nepal wil ze alleen maar meer van de wereld zien. Wat er op haar verlanglijstje staat? Canada, Peru en het Noorderlicht in IJsland.

One thought on “Eilandhoppen onder de Griekse zon: de Cycladen”

  1. Helemaal mee eens dat de cycladen een prachtige bestemming zijn. Wij hebben de driehoek Santorini – Paros- Naxos gedaan. Prachtig!

Wat vind jij? Laat van je horen!