München met kerst

München met kerst: de winterevents en alternatieve kerstmarkten die je niet mag missen

Duitsland en kerst is een gouden combinatie. Iets wat we dankzij de mateloos populaire kerstmarkten dicht bij de Nederlandse grens als geen ander weten. Maar verder weg, diep in het zuiden van Duitsland, zorgt de stad van het Oktoberfest voor een verrassing in december. Hier zijn het niet alleen de traditionele kerstmarkten en stomende mokken glühwein die je naar de stad toe lokken. München met kerst betekent alternatieve kerstmarkten en artistieke winterfestivals in een sprookjesachtige setting. Dit zijn de events die je niet mag missen!

Tollwood winterfestival

De Theresienwiese, hét toneel van het wereldberoemde Oktoberfest, staat ook in december garant voor het leukste event in de stad. Van eind november tot eind december vind je hier het Tollwood Festival. Waar Tollwood oorspronkelijk een zomerfestival is, te vinden in het Olympiapark, is er ook een wintereditie bijgekomen. En dat is goed nieuws, want de gigantische Theresienwiese is in deze donkere weken een zee van lichtjes en gezelligheid. Een traditionele kerstmarkt is het niet. Ja, je vindt er een aantal kraampjes met typische kerstprullaria, maar het verschil is dat dit festival internationale allure heeft en er een flinke dosis kunst en cultuur in de mix is gegooid. Stap bijvoorbeeld binnen bij de vegan food tent, ga shoppen op de fairtrade ‘market of ideas’, bewonder multimediale kunst en geniet onder het genot van lokale specialiteiten van over de hele wereld van de vele live muziekoptredens in circustenten. Elke dag zijn er allerlei optredens, waarvan je voor een aantal een toegangskaartje nodig hebt, maar het terrein met de markten en eetkraampjes en de tenten met bars en muziekoptredens zijn gratis toegankelijk. Het publiek hier is jong en elke avond van de week is het een drukte van belang met locals en toeristen die zin hebben in een feestje!

Tollwood Winterfestival
© Tollwood Festival

Hoteltip: Ben je net als ik in München met kerst óf kom je speciaal voor het Oktoberfest? Dan is een hotel in de buurt wel zo fijn, maar minder prettig voor je budget. Ik overnachtte in Hotel Krone, direct aan de Theresienwiese gelegen. Dit artistieke en kleinschalige hotel is de komende paar jaar dé kans om in het toch wel prijzige München op een toplocatie te overnachten voor een vriendelijke prijs. Het hotel wordt nu namelijk gerund volgens een ‘pop down’ concept. Totdat er een luxe hotel op deze plek komt, wordt er gebruik gemaakt van een tijdelijke inrichting. Laagdempeliger en beter betaalbaar dus, met wel het comfort van een goed hotel en een heel tof concept. Alle 30 kamers hebben een ander thema (zoals mijn ‘vintage room’) en Instagrammers kunnen helemaal los op het artistieke interieur van deze oude urban villa! Een aanrader!

Middeleeuwse kerstmarkt

De bekendste kerstmarkt van München vind je op de Marienplatz, in het hart van de old town. Maar München met kerst kent ook allerlei alternatieve markten die een bezoek waard zijn. Niet in de laatste plaats de middeleeuwse kerstmarkt op de Wittelsbacher Platz. Hier ga je terug in de tijd, met marktverkoopsters in lange jurken, kraampjes in een bijpassend decor en eten en drinken in middeleeuwste stijl. Laat de glühwein en flammkuchen even voor wat ze zijn en warm jezelf op met een grote kleien mok gevuld met een sterk rumdrankje. Als je timing goed is word je zelfs getrakteerd op bijpassend entertainment in de vorm van gekostumeerde acrobaten. Een sfeervolle, kleinschalige markt die een leuke afwisseling biedt van de traditionele kerstmarkten!

München met kerst

The Fairytale Bazaar

Alleen de naam al doet vermoeden dat dit iets anders dan anders is. En dat is het ook. De Fairytale Bazaar (ook wel Märchenbazar) op de Viehofgelände is een favoriet onder veel locals. Een kerstmarkt met een artistieke twist en bovenal onwijs lekker eten uit alle hoeken van de wereld. Het decor doet zijn naam ook eer aan, want deze markt is gelegen in het oude slachthuisdistrict van München. Deze toch wel rauwe buurt wordt tijdens München met kerst omgetoverd tot een eclectische en tikkeltje bizarre setting van circustenten en flikkerende lichtjes.

Pink Christmas

Evenmin traditioneel is Pink Christmas. Want München met kerst heeft al 14 jaar lang een speciaal feestje voor de LGBT gemeenschap. Te vinden in het Glockenbachviertel vind je deze kleine maar kleurrijke kerstmarkt waar iedereen welkom is. Een spektakel vooral vanwege de bijzondere showacts die er elke avond vanaf 19:00 uur een uitbundig feest van maken!

München met kerst

Ook de moeite waard tijdens een bezoek aan München met kerst:

♡ Kom je met het vliegtuig naar München? Dan wacht er gelijk een kerst- en wintermarkt op je op het vliegveld, met ruim 50 stalletjes en maar liefst 400 kerstbomen!
♡ De English Garden van München is in december sowieso een sprookjesachtige plek, maar dankzij de kerstmarkt bij de Chinesischer Turm is het helemaal een wandelingetje waard!
♡ Het Keizerhof is altijd een must visit, maar ben je in München met kerst, dan is de hier gelegen Christmas Village een aanrader. Een biertje bij het haardvuur tussen de muren van het stadspaleis (Residenz) is een fijne tussenstop tijdens een stadswandeling!

Meer winterse events:
Kerst of geen kerst: er is in de maand december sowieso heel veel leuks te doen in München. In de paar dagen dat ik er was kon ik lang niet alles zelf bekijken, maar op de website muenchen.de vind je een uitgebreid overzicht van alle kerstmarkten en andere evenementen in de stad, inclusief handige info over bereikbaarheid, vervoer en andere praktische tips. Om zoveel mogelijk uit mijn korte bezoek te halen, reisde ik met een München City Pass, waarmee je gratis gebruik kunt maken van al het openbaar vervoer in de stad en bovendien korting krijgt op heel veel bezienswaardigheden. De aanschaf waard!

Header: Heather Cowper
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!