Camino route

Te voet naar Santiago de Compostela: welke Camino route kies je?

Er leiden heel wat wegen naar Santiago. Van de klassieke Camino Frances tot routes die landen als Frankrijk en Portugal doorkruizen: er zit voor iedereen wel een route bij, maar welke kies je? Naast een handjevol hoofdroutes zijn er nog tientallen andere opties. Vorig jaar liep ik zelf de Camino del Norte, een keuze die ik maakte nadat ik de verschillende routes goed had bekeken. Twijfel jij ook nog welke Camino route het beste bij jou past? Ik zet de mogelijkheden met voor- en nadelen op een rijtje!

Camino Frances

Het is by far de populairste Camino route. De Camino Frances begint voor de meeste wandelaars in het Franse St Jean Pied de Port, een middeleeuws dorpje aan de voet van de Pyreneeën. Vanuit daar doorkruist het plaatsen als Pamplona, Burgos and León om uiteindelijk aan te komen in Santiago de Compostela. De route beslaat zo’n 770 kilometer en trekt ruim 85% van alle pelgrims aan. Wanneer je graag de echte pelgrim ervaring wilt meemaken, dan is de Camino Frances waarschijnlijk je beste Camino route. Wil je juist graag de eenzaamheid en rust op zoeken, dan zijn er betere opties. Vanwege de populariteit zijn de faciliteiten langs de Camino Frances perfect voor elkaar, maar daar staat tegenover dat het in het hoogseizoen ook wel eens rennen kan zijn voor een bed. Houd er rekening mee dat deze Camino route in de maanden juli en augustus enorm heet kan zijn.

Camino Inspiratie:
Ik ben er even niet: Reisverslag Camino de Santiago door Duitse presentator Hape Kerkeling

Camino route

Camino Portugués

Na de Camino Frances is de Portugese route de meest gekozen Camino route. Veel wandelaars beginnen deze tocht in Porto, maar je kunt hem ook helemaal vanuit Lissabon volgen. Je loopt hierbij veel door het platteland maar er zitten ook prachtige kustetappes bij. Verreweg de meeste pelgrims op de route zijn Portugezen. Vanuit Porto is de route 227km lang, wat het populair maakt onder wandelaars die beperkt de tijd hebben. Vanuit Lissabon meet de Camino route ruim 600km.

De Camino’s in cijfers
Aantal pelgrims per route in 2018 (via oficinadelperegrino)
➸ Camino Frances: 186.199
➸ Camino Portugues: 67.822
➸ Camino del Norte: 19.040
➸ Camino Primitivo: 15.038
➸ Camino Ingles: 14.150
➸ Camino Costa Portugues: 13.841
➸ Via de la Plata: 9.127
➸ Camino a Muxia-Finisterre: 1.131

Camino del Norte

Kustliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Camino del Norte. Een Camino route die start in het dorpje Irún, aan de Franse grens, en over zo’n 830km door het prachtig groene Baskenland de hele noordkust blijft volgen tot hij ter hoogte van Santiago inlands keert. Onderweg kom je door steden als San Sebastian en Bilbao (beiden ook populaire startpunten) en word je getrakteerd op heel wat mooie strandjes en baaien. Er zitten aardig wat hoogtemeters in deze route, waardoor het volgens velen een van de zwaardere Camino’s is. Een ander element dat in overweging genomen moet worden is het wisselvallige klimaat in het uiterste noorden van Spanje. Hier is het landschap enorm groen en weelderig, maar dat heeft het wel te danken aan het relatief natte weer. In het voorjaar en najaar zijn de temperaturen perfect om te wandelen, maar kan je ook zeker een flinke bui tegenkomen.

♡ TIP: Rother Wandelgids Camino del Norte: Zeer uitgebreide gids in compact formaat!

Camino route

Vía de la Plata

Zoek jij rust en ruimte en wil je vooral op jezelf aangewezen zijn tijdens je Camino? Dan is de Via de la Plata wat voor jou. Deze langste Camino route (ongeveer 1000km!) start in Sevilla en doorkruist heel Spanje via steden als Merida, Salamanca en Zamora. Onderweg loop je vooral in niemandsland, beginnend met de eindeloze vlaktes van Andalusië en Extremadura. Het grootste struikelblok van deze Camino route is de temperatuur: in de periode tussen juni en september loopt die op tot boven de 40 graden zonder stukje schaduw in zicht. Maanden als maart en oktober zijn om die reden dan ook voor de Via de la Plata heel geschikt. Pelgrims zal je bijna niet tegenkomen op deze Camino route en de enkeling die je ontmoet heeft vaak al andere Camino’s gelopen en zoekt wat avontuurlijkers. Dat zal je ook zeker vinden op deze route. Hoewel het een voornamelijk vlakke en wellicht wat eentonige route is, zijn de faciliteiten hier namelijk veel schaarser met lange etappes zonder iets tegen te komen en een beperkte keuze uit accommodaties. Waar je op de andere Camino’s in feite goed weg kunt komen met een slechte voorbereiding, zal de Via de la Plata je echt uitdagen!

Camino Primitivo

Wie een echt uitdaging zoekt zit ook op de Camino Primitivo goed, die zijn naam te danken heeft aan het verhaal dat dit de oorspronkelijke Camino de Santiago zou zijn. De Camino Primitivo begint in Oviedo en ontmoet in Melide de Camino Frances voor de laatste etappes naar Santiago. Een relatief korte route van zo’n 320km die je kunt lopen in twee weken. Vaak wordt hij echter gecombineerd met de Camino del Norte, die een makkelijke verbinding heeft met de Primitivo. De vele hoogtemeters maken deze Camino route er eentje voor de echte doorzetters. De route beloont je daarentegen ook met spectaculaire landschappen, misschien wel de allermooiste uitzichten van heel Asturias en Galicia.

Santiago als eindpunt… of toch niet?
Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostela zal je niet de enige zijn die eigenlijk nog best een stukje verder zou willen lopen. Steeds meer pelgrims kiezen ervoor om niet de Kathedraal in Santiago als eindpunt te kiezen, maar Finisterre, oftewel het ‘einde van de wereld’. Je eindigt dan bij kilometer 0.000, met uitzicht op de oceaan. Een eindpunt dat veel wandelaars meer waarderen dan het toch wel enorm toeristische Santiago. Door via Muxia naar Finisterre te wandelen voeg je een dikke 100km aan je Camino route toe, vaak verdeeld over 4 dagetappes.

Camino route

Voorbereidingen voor je gekozen Camino route

Houd in gedachten dat elke Camino route een andere voorbereiding vereist. Het wandelen van de Camino del Norte in juni vraagt iets anders van je dan de Via de la Plata in diezelfde maand. Check mijn uitgebreide Camino de Santiago packlist met een heleboel handige tips die voor alle Camino’s gelden. Neem dit soort lijsten echter niet klakkeloos over want jouw route kan om andere items vragen. Wandel je de Frances in de winter, dan is een goede slaapzak bijvoorbeeld een aanrader, terwijl op de Via de la Plata een camelbag essentieel kan zijn om voldoende drinkwater bij je te hebben. Ook niet op mijn lijst maar wel een fijn item waar veel wandelaars baat bij hebben, is een paar goede compressiekousen. Dit soort comfortabele kousen voor op reis stimuleert de bloedsomloop waardoor je verzuring tegengaat. Zeker op de Primitivo en Norte is dit vanwege het vele klimmen en dalen een handige toevoeging aan je packlist. Belangrijk is dat je voor vertrek goed kijkt naar aspecten als weersomstandigheden, faciliteiten onderweg, hoogtemeters en lengte van etappes. Pas daar de inhoud van je tas én je training goed op aan.

Heb je nog twijfels over je Camino de Santiago? Laat hieronder een berichtje achter en we helpen je graag verder!

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

17 thoughts on “Te voet naar Santiago de Compostela: welke Camino route kies je?”

 1. In een kleine maand lukt het ook, met de fiets, van thuis uit! ( In mijn geval vanuit België / Leuven 2650km in 29 fietsdagen) …

 2. Ik liep in 2014 van St Jacobiparochie (noorden van Friesland) tot Finistera. 3300 km en een geweldige ervaring. Voorbereidingen belangrijk, maar…. realiseer het gewicht in rugzak! Hoe meer je meeneemt, hoe zwaarder get is. Hou get zo lucht mogelijk. Onderweg kun je altijd iets aaanschaffen. Steenkousen kunnen handing zijn, maar na 107 dagen lopen was mijn lichaam zo goed aan het werk dat de lymph klieren bleven door werken. Voeren en benen zwelden op. Lymph klieren massage aan te bevelen. Ook dagelijks nog lopen. Maar het hangt allemaal van je lichaam af. Luister naar je lichaam (en geest).

  1. Wat een prestatie Siets! Zit er in de toekomst nog een tweede Camino in? Helemaal gelijk wat betreft het gewicht, ik had zelf slechts 5,5 kilo mee (exclusief water) en dat maakte het fysiek een stuk makkelijker. En inderdaad, goed luisteren naar je lichaam is uiteindelijk het allerbelangrijkste!

 3. Superhandige tips heb je! Dankjewel. Ik heb net besloten om in juni van San Sebastian naar Bilbao te gaan lopen. Maar een klein stukje dus. Zie hierboven wel staan dat de Camino del Norte in juni iets anders van je vraagt dan de andere camino. Kun je dit misschien nog toelichten?
  En weet je of op die route onderweg ook water bijvulpunten zijn? Ik had ook ergens gelezen dat er tussen de verschillende dorpjes eigenlijk ‘niets’ is.
  Ben nog maar net begonnen met de voorbereiding en hoop dat je wat goede tips hebt:). Dankjewel!

 4. Heb in mei 2019 in 36 dagen gelopen naar Santiago geweldige ervaring ben in mijn eentje gestart maar je kom altijd geweldige mensen tegen dus je loopt nooit alleen
  Ik zou dit jaar van Porto naar Santiago lopen maar dat gaat nu niet door dus nu maar hopen op volgend jaar

  1. Nog plannen voor 2021? Tips zouden mij wel helpen… maak plannen voor het najaar….van Porto naar Santiago via de kustroute

 5. Goede morgen je hebt mooie berichten over de camino en goede uitleg erbij.
  Maar wat ik vragen wilde omdat jij er zoveel van weet.wat zou voor mij de makkelijkste en vlakste 5 of 600 km route zijn?Dit vraag ik omdat ik maart 2020 ernstig Corona heb gehad en nu train om in 2022 de tocht
  Wil lopen.ik ben nu 71 jaar en weer behoorlijk fit ik wil de pelgrims graag wandelen.
  Gr Henk

 6. Leuk om deze website te hebben leren kennen! Misschien hebben jullie wat raad… Ik zou in september/oktober 2019 de Camino Francès lopen, maar vlak voor vertrek afgeblazen wegens alle coronaperikelen en codes oranje. Ik kan nu weer in maart en april 2022 op stap. Een andere periode gaat niet. Is de Francès in de periode qua weer (m.n. sneeuw en/of hevige regenval) te doen? Ik weet dat de route Napoleon is afgesloten en je via Valcarlos moet. Ik wil heel graag deze route lopen, maar vraag me af of het toch verstandiger is de Camino Portugues vanaf Lissabon te doen?

  1. Bernetta, heb jij inmiddels goede tips gekregen om je keuze te kunnen maken? Ik overweeg dezelfde periode en vraag me ook af of de Franse of Portugese route de voorkeur heeft?

 7. Ik twijfel zo erg welke route ik ga lopen. Dacht eerst aan de Franse, voor de echte pelgrim ervaring! Toen de norte omdat ik heel erg van zee en bergen houd, nu toch de Portugese weer.. het lijkt me te gek om veel mooie mensen te ontmoeten, maar rennen voor een bed of daar me zorgen om maken heb ik geen zin in. Ik wil rond mei/juni gaan. Heb je advies..?

 8. Ik twijfel tussen Francés en del Norte. Ik kan sowieso 5 weken wandelen maar probeer nog 2 weken extra eraan te plakken. Ik werk in onderwijs en kan alleen zolang weg in zomervakantie. Denk dat ik daar ook mijn keuze door moet laten bepalen Voorlopig eerst nog komende jaren heel veel lopen, Pieterpad afmaken dit jaar. En ik heb Krijtlandpad vorig jaar gedaan. Denk dat de dutch mountain trail fijn is om te trainen voor de bergen. Maar binnen 5 jaar ga ik zeker de camino lopen!!

Wat vind jij? Laat van je horen!