best gelezen artikelen

Trekking in Sapa: het magische Noord-Vietnam

Dwalen door de eindeloze rijstterrassen en minderheidsdorpen

Sapa, gelegen in het uiterste noorden van Vietnam, wijkt af van de gebruikelijke noord-zuid route die de meeste backpackers volgen. Om die reden wordt Sapa door velen overgeslagen. Zonde, want de kleine omweg is deze regio absoluut waard. Vanaf Sapa kun je hiken door een omgeving met eindeloze rijstterrassen en bezoek je dorpjes die worden bewoond door lokale bergstammen.

Bij aankomst in het verder slaperige Sapa hadden we het gevoel dat we als hollywoodsterren in een horde uitzinnige fans terecht kwamen. We waren de bus nog niet uit of er stond een groep mensen om ons heen te schreeuwen of we een hotel of gids nodig hadden. Terwijl we een beetje overrompeld een stapel brochures en visitekaartjes aannamen, begonnen we ineens te twijfelen aan onze keuze om naar Sapa af te reizen. Gelukkig kwamen we daar al gauw op terug.

trekking in Sapa

“Buy from me?”

Het toerisme in Sapa heeft zich in hoog tempo ontwikkeld, waar de lokale bevolking duidelijk de vruchten van probeert te plukken. Vooral in het dorp zelf zijn de verkoopsters op z’n zachts gezegd opdringerig. Wees erop voorbereid minstens elke paar minuten de vragen “Where you from?”, “Buy from me?” en “Are you married?” te beantwoorden. Onze ervaring is dat vrolijk blijven reageren en direct duidelijk maken dat je niets wilt kopen het beste werken. Mocht je overigens wel iets willen kopen dan is dit de place to be voor handgemaakte souvenirs.Het plannen van je trekking in Sapa

Sapa ligt in een vallei in het Hoàng Liên National Park en is een perfect uitvalsbasis voor een meerdaagse trekking. In het gebied wonen verschillende lokale minderheidsgroepen zoals de H’mong en de Red Dzao, die elk hun eigen taal en gebruiken hebben. De bewoners van de kleine dorpjes die je onderweg tegenkomt zijn vaak erg gastvrij en zullen je niet laten gaan voor je hun zelfgebrouwen rijstwijn hebt geproefd!

 Het goed plannen van je trekking in Sapa is een must om zoveel mogelijk uit je ervaring te halen. Veel reisorganisaties beloven je groepen van maximaal acht personen, maar in de praktijk vertrekken alle groepen rond dezelfde tijd uit Sapa en loop je al gauw rond in een groep van het formaatje touringcar. Wil je voorkomen dat je meer zwetende toeristen dan natuurschoon ziet? Dat kan gelukkig!

➸ Maak je een rondreis? Lees dan ook onze andere reistips voor Vietnam

trekking in Sapa

Boek bij voorkeur geen trekking in Sapa via een hotel, maar zoek in het dorp een local die je rond wil leiden. De verkoopsters in klederdracht die je overal zult zien komen vaak uit de omliggende dorpjes en kennen de omgeving als hun broekzak. Geef duidelijk aan dat je niet in een grote groep wilt lopen en dat je de standaard toeristische routes wilt vermijden. Op een ander tijdstip vertrekken of een andere route lopen dan de massa kan het verschil maken tussen een teleurstelling en een onvergetelijke ervaring. Zonder gids op pad kan prima, maar zorg er dan voor dat je van te voren een idee (of nog beter: een kaart) hebt van de omgeving.

Bereikbaarheid

Sapa ligt zo’n 350 kilometer ten noordwesten van Hanoi, vlakbij de grens met China. Het snelst en makkelijkst komt je er met de nachttrein vanuit Hanoi, die je in ongeveer 9 uur naar het treinstation van Lao Cai brengt. Voor een softsleeper bed in een coupé met airconditioning betaal je ongeveer 35 euro. Goedkoper kan ook, maar dan moet je genoeg nemen met zeer basic variant. Vervolgens neem je vanaf Lao Cai een mini-bus waarmee je in een uurtje naar Sapa rijdt. Wil je geld besparen, dan kun je er ook voor kiezen de hele rit vanaf Hanoi in een slaapbus af te leggen, maar dit is een stuk minder comfortabel.

trekking in SapaPraktische tips

Sapa ligt in de hooglanden en in de winter kan het dan ook behoorlijk koud zijn. Het klimaat is wisselend en zelfs in de zomer is het hier hoogstens 24 graden en koelt het ’s nachts flink af. De rijstvelden zijn op hun groenst van juni tot september, maar helaas is dit ook het regenseizoen en zal een poncho meenemen geen overbodige luxe zijn. Zorg daarnaast dat je goede outdoor kleding bij je hebt en nadenkt over je uitrusting. Voor een trekking van 1 of 2 dagen kan je prima uit de voeten met een kleine daypack. Ga je voor een langere trekking in Sapa en omgeving dan heb je, zeker gezien de wisselende weersomstandigheden, een betere voorbereiding nodig.

Maak vooral niet dezelfde fout als wij en trek stevige schoenen aan. Dit is een flink bergachtig gebied, en vooral als het geregend heeft worden de hellingen iets té uitdagend als je sneakers draagt.

 Tot slot: in dit gebied is vrij veel kans op mist. Maar laat je niet ontmoedigen als je in Sapa aankomt en niet meer dan een meter zich hebt. Grote kans dat het van het ene op het andere moment volledig opentrekt en je alsnog verrast wordt door het magisch mooie landschap van Sapa!

trekking in Sapa

Alternatieven voor een trekking in Sapa

Wil je wel de omgeving bewonderen maar is een trekking in Sapa niets voor jou? Je kunt bij veel hotels voor weinig geld een scooter huren. Op de kleinste paadjes zal het je niet brengen, maar je kunt op die manier wel in weinig tijd veel van het gebied zien. Houd er rekening mee dat je bij sommige minderheidsdorpjes een checkpoint tegenkomt waar een kleine bijdrage van je wordt gevraagd. Het voelt wat toeristisch, maar je bijdrage komt uiteindelijk wel ten goede aan het behoud van de cultuur en natuur in en rondom Sapa.

Foto’s: Aurimas, Maurice Koop, Ruzicka, Kevin Nathan O’Nions

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

Wat vind jij? Laat van je horen!