Zo haal je het meeste uit je weekendje Texel
De ultieme plekken om uit te waaien en de weg naar goed verstopte adresjes
De wind rukt op zodra de veerboot de haven van Den Helder verlaat. Met een nazomer waarover we niet mogen klagen is het zonde om niet nog wat zonnestralen mee te pakken in eigen land. En waar krijg je het ‘dichtbij huis maar toch helemaal weg’-gevoel meer dan op de Waddeneilanden? Al na een kleine 20 minuten is Texel het nieuwe vasteland en Nederland gevoelsmatig mijlenver weg. Twee dagen uitwaaien, het eiland verkennen en genieten van de rust en ruimte: wij helpen je het meeste te halen uit je weekendje Texel.
Een weekendje Texel
Waait de wind je niet letterlijk omver, dan is een fiets ideaal om het eiland te verkennen. Je huurt ze overal, en alhoewel iets prijziger kan je ook op diverse plekken scooters en solexen huren. Wie denkt dat Texel gedomineerd wordt door schapen en kneuterige dorpjes, heeft het mis. Dan doe je de Grote Stad geen eer aan. Den Burg, centraal geleden op het eiland, is de grote stad waar alle Texelaars naartoe gaat om te shoppen- en ja, dat kan je er inderdaad best heel leuk. De stad waar ze zelfs een bioscoop hebben en waar je, als je weg gaat van de hoofdstraat, prima kan dwalen door de charmante zijstraatjes.
Hoogtepunten
Waar menig toerist voor naar Texel komt, is het vergapen aan de zeehondjes in het Waddengebied. Vanaf de haven van onder andere Oudeschild vertrekken dagelijks boten om zeehonden te spotten. Rustiger en dichterbij kan je ze bekijken in EcoMare, en met je bezoek steun je gelijk de opvang en zorg van de aangespoelde zeehondjes. Buiten kan je de dieren bewonderen en binnen kan je uitgebreid rondkijken in het museum waar diverse exposities te vinden zijn, zoals de indrukwekkende Walviszaal. Heb je genoeg gezien, blijf dan nog even om de natuur in te duiken. EcoMare bevindt zich midden in het Nationaal Park ‘Duinen van Texel’. Via Ecomare krijg je toegang tot het park en kan je met gemak uren wandelen door het natuurgebied. Echte liefhebber van musea of op Texel als het met bakken uit de lucht komt? Bezoek dan zeker ook het Juttersmuseum in De Koog, waar je echt de vreemdste aangespoelde voorwerpen aantreft, en Kaap Skil; het museum van jutters en zeelui.
Eten op Texel
Voor de lunch pak je overal op het eiland een visje mee. Kibbeling aan de haven bij Oudeschild bijvoorbeeld, of in een van de vele goede visrestaurants. En zit je ‘s avonds niet voor je tent te brutselen, dan kan je op Texel ook heel goed uit eten. Niet goedkoop maar wel een echte Texelse ervaring is Vincent eilandkeuken. Een chef die kookt vanuit zijn liefde voor het eiland en dus tref je hier vooral lokale en seizoensgebonden gerechten op het menu. Wat minder decadent maar zeker zo de moeite waard is Pannenkoekenhuis de Catharinahoeve, die prachtig gelegen is in Den Burg aan de rand van het bos. In het hoogseizoen zit het er standaard bomvol en aan reserveren doen ze helaas niet. Maar met een wijntje bij het haardvuur wachten tot er een tafeltje vrij komt, is absoluut niet vervelend. Aanrader: de op en top lokale ‘Texelse pannenkoek’ met lamsvlees en schapenkaas.
Voor een late borrel of om even bij te komen van een strandwandeling kan je Strandpaviljoen Paal 17 niet overslaan. Verkozen tot beste strandtent van Nederland en alleen daarom al een bezoekje waard. Ook bij slecht weer even langs gaan, want binnen kan je heel knus zitten en heerlijk eten met uitzicht op de ruige zee. Staar je overigens niet blind op de titel ‘Beste strandtent’ want Texel heeft veel meer leuke locaties aan zee. Met name aan de westkant van het eiland kan je ieder straatje richting zee inslaan om terecht te komen bij een fijn strandrestaurant of hip cafeetje op het zand.
Verrassend Texel
Misschien wel het allerleukste aan Texel is dat je er van die onverwachte dingen aantreft. Kneuterige marktjes en eigenaardige plekken die je alleen op een eiland als dit vindt. Den Hoorn spant daarin de kroon. Als het niet de mooiste kerk van het eiland in huis had gehad, dan zou menig toerist het piepkleine dorpje zo over het hoofd zien. Maar het loont om voorbij het kerkje nog even door de straatjes te dwalen. Een karakteristieke Wiskey bar, gezellige restaurantjes en monumentale huizen bepalen hier het straatbeeld.
Goed verstopte adresjes
Loop je nietsvermoedend het straatje Lage Achterom door, dan kom je met een beetje geluk een bord met ‘Boekenverkoop’ tegen. En alleen hier kan je dan verwachten dat dit bord je naar een achtertuin leidt waarin een schuur volledig omgebouwd is tot boekenmarkt. Zie je iets dat je wilt hebben, dan noteer je de titel in het schriftje en doe je de euro in de grote fles. Op deze manier kan je in de omgeving overigens ook prima je boodschappen bij elkaar shoppen. In de ene tuin koop je aardappels, ergens anders weer lamsvlees of vers fruit en weer een ander heeft een heel assortiment aan snuisterijen bij de voordeur staan. Vind je niet wat je zoekt bij de mensen thuis, dan kan je altijd nog terecht bij de zelfpluktuin in Oudeschild. Haal je mandje op bij de balie en wandel vervolgens door de tuinen en velden om te plukken wat je wil. Het bord bij de ingang geeft aan welke groente- en fruitsoorten rijp zijn om te plukken en wat de prijzen ervan zijn. Ideaal voor een picknick tijdens je fietstocht!
Weten welke boerderij een rommelmarkt houdt, wat voor concerten er in de kerk in Den Hoorn worden gehouden, en wanneer je met een gids op pad kunt in de natuur? Download de Texel App en je weet altijd wat er te doen is.
Mooi Naline! Best iets voor het najaar!