Backpacken in Myanmar | De hoogtepunten en wat je moet weten voor vertrek

Nog geen tien jaar geleden was het ondenkbaar om als reiziger een voet over de grens te zetten in Myanmar. Maar toen de grenzen eindelijk geopend werden, nam het toerisme in dit Aziatische land een enorme vlucht. Inmiddels is het een van de populairste backpackbestemmingen in Zuidoost-Azië, want Myanmar staat garant voor een unieke ervaring. Het is echter wel een land dat wat voorbereiding vereist. Overweeg jij te gaan backpacken in Myanmar? Wij helpen je op weg met must sees voor op je reisroute én praktische informatie voor vertrek.

  MUST SEES  
   

Beginpunt Yangon

Yangon is de grootste stad van Myanmar en voor de meeste reizigers de plek waar hun reis door Myanmar begint. Vanaf Bangkok vlieg je hier namelijk eenvoudig naartoe. Neem een dag of twee de tijd om bij te komen van je reis en de stad te verkennen, want dat is zeker de moeite waard. Bezoek de kleurrijke markten, proef van de lokale keuken en bezoek een aantal van de beroemde tempels.  De gouden Sule Paya pagode is een must see, net als de indrukwekkende Shwedagon Pagoda, een van de mooiste van het land!

backpacken in Myanmar

De circular train in Yangon

De circular train – oftewel het lokale treintje dat in en om Yangon rijdt- is één van de hoogtepunten in Myanmar. Tijdens de rit zie je de bevolking aan het werk op het platteland, rijd je door de achterbuurten van Yangon en stop je bij hectische markten waar mensen zich met grote zakken en manden vol koopwaar de trein in proppen. Halverwege de rit deel je de overvolle coupé met monniken, bamboevlechtende vrouwtjes en manden vol watermeloenen. Kijk niet vreemd op als je medepassagiers in de trein bijna geobsedeerd naar je zitten te kijken. Vooral op het platteland rondom Yangon zijn de mensen nog niet echt gewend aan toeristen en vinden ze de westerse vreemdelingen erg interessant en vooral hilarisch.

De rit met de Circular train duurt zo’n 3 uur en kost ongeveer 70 eurocent per keer dat je instapt. Erg vaak uitstappen is overigens niet nodig, juist het in de trein zitten met de lokale bevolking en genieten van het uitzicht maken deze treinrit een must als je gaat backpacken in Myanmar!

backpacken in Myanmar

Tempelvallei Bagan

Geen reiziger verlaat Myanmar zonder het magische Bagan te hebben bewonderd. Het is ook wel het meest iconische plaatje van deze bestemming: de ondergaande zon met tientallen luchtballonnen boven de tempelvallei. Een ritje in een luchtballon is niet goedkoop maar wel een ervaring om nooit te vergeten. Je betaalt al gauw tegen de 300 dollar voor een vlucht van ongeveer 45 minuten. Is dit een bucketlist dingetje voor je, zorg dan dat je tussen oktober en maart in Myanmar bent, daarbuiten is het namelijk vanwege het regenseizoen niet mogelijk om de lucht in te gaan.

Of je nu wel of niet in een luchtballon stapt: deze plek is een must als je gaat backpacken in Myanmar. Goedkoper dan een luchtballon en ook nog steeds prachtig is het huren van een fiets. Je kan dan op eigen houtje de mooiste tempels bezoeken, waaronder zeker de Shwegugyi en Shwesandaw Paya tempel. Plan je bezoek het liefst in de middag, de ergste hitte is dan voorbij en je kunt zo de zonsondergang mooi meepakken.

➸ Lees ook: de meest bijzondere tempels in Myanmar

backpacken in Myanmar

Inle Lake

Het Inle lake behoort absoluut tot de bekende hoogtepunten in Myanmar en is dan ook één van de meest toeristische gebieden in het land. Je kunt overal boottochten boeken, waarbij je kleine dorpjes bezoekt, door rijstvelden wandelt en kunt genieten van waanzinnige uitzichten over het meer vanuit je bootje. Eerlijk is eerlijk: deze tours zijn mooi maar ook best wel standaard. Wil je dit gebied niet overslaan maar wel van de gebaande paden blijven? Boek dan geen tour, maar ga naar de kade en zoek zelf een goed Engelssprekende gids. Vraag hem je naar bijzondere, minder bezochte plekken rondom het Inle Lake te brengen.

Van de gebaande paden blijven? Boek dan geen tour, maar ga direct naar de kade.

Zo werden wij naar het prachtige Indein village gevaren; een plek met enorm veel oude, vervallen en begroeide tempels. Aan het eind van de middag hadden we deze indrukwekkende plek bijna voor ons alleen. Onderweg ernaartoe zie je de bevolking kleding wassen in de rivier terwijl hun buffels verkoeling zoeken in het water. Je betaalt afhankelijk van hoe goed je bent in afdingen 15000 kyat (zo’n 10 euro) per boot om een hele dag over het meer gevaren te worden. Wil je ook de wat minder toeristische plekken bezoeken -die vaak wat verder weg liggen- dan betaal je een paar euro meer.

backpacken in Myanmar

Trekking in Kalaw

Vanaf Kalaw maakten wij een meerdaagse trekking naar het Inle Lake, een prachtige afwisselende tocht waarbij we vergezeld werden door onze eigen gids én kok. Afhankelijk van de organisatie breng je de nacht door bij een lokale familie of in een klooster. Een bijzondere ervaring want je slaapt in dorpjes waar ze nog nooit van elektriciteit of stromend water hebben gehoord. Vraag en kijk goed rond in Kalaw tot je een gids vindt met wie het klikt en die bovendien goed Engels spreekt om zoveel mogelijk uit je trekking te halen.

Voor een tweedaagse trekking betaal je afhankelijk van de groepsgrootte 30 tot 50 euro per persoon. Dit is inclusief alle (overheerlijke) maaltijden, de overnachting en een boottrip over het Inle Lake. Vind je dat wat te kort, dan is het ook mogelijk drie- of vierdaagse tochten te maken.

  PRAKTISCH  
   

Hoewel backpacken in Myanmar al een stuk eenvoudiger is dan een paar jaar geleden, is dit een bestemming die wat voorbereiding vereist. Met deze tips voorkom je dat je ter plekke voor onaangename verrassingen komt te staan!

Visum voor Myanmar

Voor Myanmar is een visum vereist en die dien je al voor aankomst aan te vragen. Het standaard Myanmar visum voor toeristen is 90 dagen geldig, maar let op: je mag gedurende die periode maar maximaal 28 dagen aaneengesloten in het land verblijven. Houd er verder rekening mee dat er een aantal voorwaarden aan je visum zitten. Je paspoort moet bij aankomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn, je dient je overnachting voor de eerste nacht al geboekt te hebben en je moet je terug- of doorreis ticket kunnen laten zien.

In Nederland is geen ambassade voor Myanmar gevestigd, de dichtstbijzijnde is in België. Je kunt daarom beter je visum voor Myanmar aanvragen via een visumbureau. Dit is mogelijk bij onder andere visumbuitenland.nl, waar je eenvoudig online je aanvraag indient en zij de rest voor je regelen. De kosten zijn €69,95 en je ontvangt je visum digitaal binnen 7 dagen. Reis je graag zonder al te veel plannen en bedenk je tijdens je rondreis Azië pas dat je ook graag naar Myanmar wilt? Dan kan je ook gebruikmaken van de spoedprocedure waarbij je voor 15 euro extra binnen 24 uur je visum binnen hebt. Vlieg je vanuit de Thaise hoofdstad naar Myanmar (populair vanwege de goedkope AirAsia vluchten) dan kan je je visum voor Myanmar ook ter plekke bij de ambassade in Bangkok regelen, maar trek hier wel minimaal 2 dagen voor uit en zorg dat je al je papierwerk in orde hebt.

backpacken in Myanmar

Geldzaken in Myanmar

Tot een paar jaar gelden was het in Myanmar onmogelijk om te pinnen. Er zat niet veel anders op dan een flink pak geld mee te nemen. Gelukkig is die tijd voorbij en kan je inmiddels op verschillende plekken geld pinnen, sowieso op de populaire bestemmingen waar toerisme inmiddels redelijk ontwikkeld is. Maar: vertrouw hier niet blind op. Weet je nog niet exact welke plekken je gaat bezoeken of hou je ervan om buiten de gebaande paden te gaan, zorg dan voor genoeg dollars. En ook niet onbelangrijk: neem alleen biljetten in goede staat mee en zorg dat ze zo blijven. Biljetten met vouwtjes of scheurtjes worden namelijk vaak geweigerd. Eenmaal in Myanmar kan je overal dollars wisselen voor de lokale Kyat.

Boek vooruit als je wensen hebt

Wanneer je gewend bent om volledig op de bonnefooi te reizen en toch altijd goed terecht te komen, dan kan je tijdens het backpacken in Myanmar voor verrassingen komen te staan. Er is inmiddels een goed aanbod aan hostels en hotelletjes, maar dat is nog niks vergeleken met toeristische landen als Thailand. Wanneer je op de echt leuke plekjes wil slapen, is het dan ook handig om een paar dagen voor aankomst te boeken, zeker als je in het hoogseizoen reist.

Geschreven door - Marije is een schrijvend reisfanaat die altijd op zoek is naar plekken die nog niet ontdekt zijn door de grote massa. Het liefst gaat ze voorzien van backpack naar bestemmingen met een hoog cultuurshock-gehalte.

Wat vind jij? Laat van je horen!