Jamaica

Bestemming Jamaica: het eiland voorbij de stranden

Weg van de kust, diep in het binnenland en er op uit met locals

Het is het land van de reggae, van Bob Marley, azuurblauwe zee en adembenemend mooi binnenland. Jamaica heeft het allemaal, maar toch staat het eiland niet direct bovenaan het lijstje voor reizigers die zon, zee, strand én avontuur zoeken. Want avontuur heb je er zeker. Wij nemen de verschillende kanten van Jamaica onder de loep, met naast de paradijselijke stranden ook het andere gezicht van deze bijzondere bestemming!

Het ultieme bounty-eiland

Jamaica is vanwege de prachtige stranden voor diverse rederijen de reden om het eiland op te nemen in het aanbod van cruise vakanties. Vele cruiseschepen die een rondje door het Caribisch gebied maken, meren aan in Ocho Rios. De stad is gelegen aan de noordelijke kant van het eiland. Een dichtbijgelegen hotspot is de Dunn’s River Falls. Een echte aanrader waarbij je als een soort menselijke slang onder begeleiding de watervallen beklimt. Ook het prachtige Blue Hole is een must-see.

Jamaica

Jamaica voorbij de stranden

Maar eerlijk is eerlijk: wanneer je Jamaica aandoet tijdens een cruise, zijn het vooral de stranden en de bekendste excursies waarmee je kennismaakt. In contact komen met de vriendelijke lokale bevolking zal je dan niet snel doen. Het eiland van de locals, dat ontdek je door zelf op pad te gaan. Slenter door de kleurrijke straten van Kingston en ga met gids in een jeep het binnenland in. Want vooral het binnenland is wat Jamaica zo bijzonder maakt. Groene bergen met toppen tot boven de 2200 meter die recht uit zee rijzen en tropische regenwouden met palmen, orchideeën en exotische vogels worden afgewisseld met traag stromende rivieren, vele suikerrietplantages, koffieplantages en kleurrijke lokale markten.

Het binnenland is waar je de authentieke sfeer van het land mee krijgt en een indruk opdoet van hoe de locals leven.

Het binnenland is waar je de authentieke sfeer van het land mee krijgt en een indruk opdoet van hoe de locals leven. In de Jamaicaanse cultuur spelen religie en muziek een hele grote rol. Het is dan ook niet voor niets dat er zoveel kerken te vinden zijn op het eiland en bijna overal waar je komt muziek te horen is. Om meer te weten te komen over de natuur en vele plantages in de binnenlanden is het een aanrader om met een local op pad te gaan. Er worden veel excursies georganiseerd en een andere optie is om voor een dag een taxi te huren. Dat kan bijvoorbeeld bij Gary’s Jamaican Taxi, waarbij je onderweg de nodige verhalen over het eilandleven voorgeschoteld krijgt.

jamaica

De hoogtepunten op Jamaica

De badplaatsen Ocho Rios en Negril is waar verreweg de meeste toeristen blijven hangen. Maar wil je het eiland echt ontdekken, dan blijf je daar vooral niet te lang. Om te beginnen zijn er de Blue Mountains; een prachtig natuurpark waar je met gids heel wat leert over de flora en fauna op het eiland. Ook een aanrader is het natuurgebied de Great Morass. Ga hier zeker met een bootje wildlife spotten. De kans is groot dat je krokodillen ziet! Trek ten slotte ook in ieder geval één dag uit voor Kingston. Bezoek dan het Bob Marley Museum en ga (met gids!) op een tour door de buitenwijk Trenchtown, de plek waar Reggae ooit begon. Vlakbij Kingston kan je even bijkomen op het fijne strand van Lime Cay.

Handig voor in je koffer
Jamaica is een echt tropisch eiland. De temperaturen zijn het hele jaar hoog, maar het eiland is ook behoorlijk vochtig. Reis je in de periode mei tot en met half oktober, pak dan goede regenkleding in, want een tropische bui kom je in die maanden zeker tegen. Ga je het binnenland in, zorg dan voor voldoende muggenspray en draag het liefst dunne, maar bedekkende kleding. Ook een goede zonnebril is geen overbodige luxe, zeker als je boottochtjes gaat maken. Tip: Check deze webshop voor zonnebrillen van bekende merken voor een fijn prijsje. Ga je naar de Dunn’s River Falls dan zijn waterschoenen of goede sandalen die nat mogen worden een aanrader. Lees ook onze inpaktips voor meer handige essentials!

Jamaica

Veiligheid op Jamaica

In Jamaica kan je prima je resort verlaten en er zelf op uittrekken, maar gebruik wel je gezond verstand en blijf weg van plekken waar je niets te zoeken hebt. Zo vinden er vrij veel straatroven plaats. Ben je avontuurlijk en blijf je liever niet in en rondom het resort, wees dan alert wanneer mensen je ongevraagd benaderen om iets aan te bieden. Jamaica staat er om bekend dat je tijdens een ‘gratis’ rondleiding ongemerkt een achterbuurt in wordt geloodst en dan wordt gedwongen je persoonlijke bezittingen af te geven. Wees dus op je hoede, want naast de kant met de luxe strandresorts kent Jamaica ook een keerzijde met arme bevolking en criminaliteit. Laat dit je echter niet afschrikken om het eiland te bezoeken, want wat hier overheerst is een gevoel enorm welkom te worden geheten door de gastvrije Jamaicanen, die je hun eiland maar wat graag willen laten zien!

Ook in Jamaica geweest? Wat is jou het meest bijgebleven?

Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

Wat vind jij? Laat van je horen!