bezienswaardigheden in Wroclaw

Langs alle bezienswaardigheden in Wroclaw? Volg de kabouters!

Ruim 250 zijn het er in totaal. De dwergen van Wroclaw zijn onlosmakelijk met de stad verbonden en tijdens een stedentripje kan je ze onmogelijk missen. En nee, het is geen thematische stadswandeling voor kinderen, deze kabouters nemen je mee door de geschiedenis van deze Poolse stad. Een stad vol verhalen en bijzondere plekken. Wij volgden de kabouters langs de bezienswaardigheden in Wroclaw en ontdekten zo een reuze interessante stedentripbestemming.

Een stedentrip Wroclaw

Krakau, Warschau, Gdansk: het rijtje met aanraders voor een stedentrip in Polen wordt steeds langer. Eentje die zeker in dat rijtje thuishoort is Wroclaw, de vierde stad van Polen. Tot en met de Tweede wereldoorlog behoorde de stad tot Duitsland en heette het Breslau. Inmiddels staat het dankzij de vele eilanden ook wel bekend als het “Venetië van Polen”. De stad is een ideale bestemming voor een korte, betaalbare én originele stedentrip. En dankzij de nieuwe dagelijkse rechtstreekse vluchten van KLM ben je er vanaf Schiphol al binnen 1 uur en 45 minuten. Een retour vliegticket Wroclaw heb je met KLM al voor 89 euro (excl. €10,- boekingskosten).

bezienswaardigheden in Wroclaw

Wroclaw is een ideale bestemming voor een korte, betaalbare én originele stedentrip

Dwergen wijzen je de bezienswaardigheden in Wroclaw

In 2016 was Wroclaw Culturele Hoofdstad van Europa en werd er eindelijk een echte spotlight gericht op deze stad boordevol potentie. Opvallend aan een stedentrip zijn de kabouters die je verspreid door de stad aantreft. De herkomst ervan leidt terug naar de tijd van het communisme, toen de oppositiepartij dwergen begon te tekenen als tegengeluid aan het regime. Daarmee werden dwergen het symbool van het protest en sinds 2001 zijn ze zelfs officieel het symbool van de stad.

De laatste jaren kregen ze steeds meer populariteit op de plekken met een verhaal. Inmiddels hebben alle bijzondere adresjes en bezienswaardigheden in Wroclaw wel een eigen dwerg. Ruim 250 dus inmiddels, en wellicht loopt dat aantal alleen nog maar op. Een overzicht van de belangrijkste dwergen en bijbehorende bezienswaardigheden vind je op de website van Visit Wroclaw.

Lees ook: Een stedentip Gdansk; de Poolse kuststad

bezienswaardigheden in Wroclaw

Het stadshart

Het oude stadscentrum van Wroclaw is in feite een groot openluchtmuseum. Rondom het marktplein Rynek kijk je je ogen uit naar de bijzondere architectuur. Beklim tegen een kleine vergoeding de 83 meter hoge Elisabeth toren voor een topuitzicht over de stad en bewonder de schattige huisjes die liefkozend Hans en Grietje worden genoemd. Verlaat daarna het plein richting het noorden waar een dwerg je bij de Universiteit van Wroclaw op staat te wachten. Deze hele wijk wemelt van de interessante monumenten!

Raclawice Panorama

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Wroclaw is het Raclawice Panorama. Hier duik je echt de geschiedenis van de stad in want dit schilderij van 120 bij 15 meter toont de Slag bij Racławice uit 1794. Wil je nog meer weten over deze en andere gebeurtenissen uit de geschiedenis, dan vind je vlakbij het Panorama ook het Nationaal Museum van Wroclaw.

bezienswaardigheden in Wroclaw

Lunchen bij de Hala Targowa markthal

Heb je al trek gekregen? Dan is het tijd voor een van de culinaire bezienswaardigheden in Wroclaw: de markthal! Dit bijzondere gebouw dateert uit 1906 en zit tjokvol Poolse specialiteiten. Laat je meevoeren door de locals die hun dagelijkse boodschappen doen en stel je eigen lunchpakketje samen. Proef in elk geval de lokale specialiteit Pierogi. Deze envelopjes van deeg zijn te krijgen met verschillende vullingen -en eigenlijks zijn ze allemaal even lekker.

Bezoek het eiland Ostrów Tumski

Dwars door Wroclaw stroomt rivier de Oder en de stad kent in totaal maar liefst 130 bruggen en 12 eilanden. Kies de Tumski brug (die met de duizenden slotjes van verliefde stelletjes) om naar de wieg van Wroclaw te lopen; het eiland Ostrów Tumski. Het eiland staat bekend om de vele kathedralen, waar het eiland letterlijk mee bezaaid is. Wandel in ieder geval binnen bij St. John the Baptist Kathedraal, die je ook kunt beklimmen. Behalve kathedralen kan je hier ook prachtig wandelen door de botanische tuinen. Probeer je bezoek aan een van de eilanden aan het eind van de dag te plannen; de wandeling langs de rivier is bij zonsondergang een echte aanrader!

bezienswaardigheden in Wroclaw
De Oder is ook een hele leuke plek om de stad vanuit een bootje of kajak te bewonderen!

Bewonder de fonteinshow

Bezoek je Wroclaw in de zomermaanden, dan staat er ‘s avonds nog een leuk extraatje op je te wachten. Tussen 18:00 en 22:00 uur vind er vlakbij Hala Stulecia (ook een van de noemenswaardige bezienswaardigheden in Wroclaw) een van Europa’s grootste fonteinshows plaats. Pak tram 1, 2, 4 of 10 om op deze plek te komen, want het ligt wat buiten het stadscentrum.

Beeld header: Wroclaw Official
Geschreven door - Van de Gobi woestijn in Mongolië tot de nieuwste club in Barcelona: vanuit alle hoeken van de wereld doen onze schrijvers verslag van hun mooie, onverwachte, soms bizarre maar altijd bijzondere ervaringen.

One thought on “Langs alle bezienswaardigheden in Wroclaw? Volg de kabouters!”

  1. Leuk je artikel te lezen. Wij gaan overmorgen met een busreis naar o.a. wroclav en willen niet met de groep mee maar zelf rondkijken. Dan zijn tips altijd handig.

Wat vind jij? Laat van je horen!