City Guide Leiden: uit in de historische studentenstad
Gastblogger Janneke deelt haar liefde voor Leiden!
Leiden, dat ligt toch vlakbij Schiphol? En is dat niet die stad waar Rembrandt vandaan komt? Tot ongeveer anderhalf jaar geleden had ik – Janneke, oorspronkelijk een Brabander – nog nooit een bezoek gebracht aan deze stad en geen idee wat je allemaal kan doen in Leiden. Dat veranderde abrupt toen ik vorig jaar mei ging samenwonen nabij de Sleutelstad, de bijnaam van de stad, verwijzend naar het stadswapen.
Vandaag de dag kan ik zeggen dat ik de stad beter ken dan de gemiddelde Leidenaar. Als redacteur schreef ik voor Stop and Stare over steden in alle uithoeken van de wereld, maar over Leiden schreef ik nooit. Tijd om je mee te nemen langs mijn favoriete plekken voor een ultiem dagje Leiden!
Grachtenstad Leiden
Leiden is bij lange na niet de grootste stad van Zuid-Holland, maar wel de stad met de meeste grachten. De binnenstad telt 28 kilometer aan grachten en is daarmee zelfs de tweede grachtenstad van Nederland na Amsterdam! Niets is daarom zo leuk als Leiden vanaf het water te zien. Aanbod van rondvaartboten is er genoeg. Zo vertrekt stadsrondvaartboot Schuitjevaart naast het terras van Restaurant Scarlatti aan de Stille Mare. Bij Scarlatti kun je voor een leuk prijsje lekker lunchen en heb je zicht op het vertrek van de rondvaartboot.
Zien en doen in Leiden
Het allerleukste is natuurlijk om het gelijk goed te doen en een vol weekend te genieten van al het moois dat Leiden te bieden heeft. Maar als dat niet lukt raad ik je aan om je dagje Leiden op een zaterdag te plannen. Elke zaterdag vind je aan de Aal- Vis- en Botermarkt en de Nieuwe Rijn de meest sfeervolle markt van Leiden. Een aanrader is de kraam van Ilias Delicatessen, hier mag je van alles proeven en daarna is de verleiding heel groot om iets lekkers mee naar huis te nemen.
Vanaf de Botermarkt loop je over de Koornbrug (in de volksmond de witte brug nabij het Stadhuis) de Burgsteeg in. Hier bevindt zich een aantal leuke winkeltjes, waaronder Pluum. Pluum heeft volop ‘lekkers en leuks’ in huis, met een Scandinavische touch, en het personeel is altijd even vriendelijk. Aan het einde van de Burgsteeg staat de toegangpoort naar de Burcht van Leiden. Deze burcht is gelegen op een kunstmatige heuvel en is één van de oudste nog bestaande burchten in Nederland. Daarnaast is het ook één van mijn favoriete plekjes. Onderaan de heuvel vind je brasserie Koetshuis waar je, buiten- of binnen, heerlijk kunt bijkomen met een drankje en hapje.
Terrasboten
Heel eerlijk? Shoppen is niet een van de leukste dingen om te doen in Leiden, maar de meest bekende ketens zijn er wel te vinden dus ook de shopliefhebber kan na wat sightseeing lekker zijn slag slaan. Je minder shopgrage gezelschap kun je met een gerust hart achterlaten op de terrasboot van Annie’s (schuin tegenover het vertrek van Schuitjevaart) aan de Hoogstraat. Vanuit Annie’s terras heb je een mooi uitzicht op de Oude Rijn en met goed weer op alle bootjes die hier voorbij komen. Zodra de zon schijnt is het wel een ware sport om een plekje te vinden op het terras bij Annie’s. Dat geldt eigenlijk voor alle andere – in de zon gelegen – terrassen van Leiden. Dus is het vol, kijk dan eens bij die van Einstein, De Stadthouder, Aan de Rijn en Dende (allemaal aan de Nieuwe Rijn en ook leuke lunchtentjes!). Naast het laatst genoemde restaurant bevindt zich trouwens het smalste huisje van Leiden.
Smalle huisjes aan het Rapenburg
Over smalle huisjes gesproken, nog meer daarvan zijn te vinden aan het Rapenburg, de bekendste gracht van Leiden. Aan deze straat bevinden zich diverse gebouwen van de Universiteit van Leiden, een heleboel studentenhuizen (enkele leden van de Koninklijke familie hebben tijdens hun studie aan het Rapenburg gewoond), het Rijksmuseum van Oudheden, het Sieboldhuis en de Hortus Botanicus. Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. Entree is 7 euro en als HBO of WO student betaal je slechts 2 euro.
Door de Leidse hofjes
Rapenburg gezien? Wat je zeker moet doen in Leiden is een wandeling langs de hofjes maken. Loop daarvoor richting de Doezastraat, één van de oudste winkelstraten van Leiden waar uitsluitend speciaalzaken zijn. Maar dat niet alleen: in de Doezastraat bevinden zich ook twee van de 35 hofjes die Leiden rijk is. Een hofje is een binnenplaats of een binnentuin, met daaromheen allemaal kleine huisjes. Vroeger waren de huisjes in de hofjes bestemd voor arme, oude mensen. De oudste hofjes dateren uit de 16e eeuw. Tegenwoordig worden veel Leidse hofjes bewoond door studenten. Samuel de Zee’s hof is, met 21 huisjes, het grootste hofje in de Doezastraat en de ingang is naast de bakker en bloemenwinkel. Aan de overkant van de straat zit het Sint Jacobs- of Crayenboschhof, met 17 huisjes.
Tegenwoordig worden veel Leidse hofjes bewoond door studenten
Een ander mooi hofje vind je aan de Kloksteeg naast de Pieterskerk, de hoofdkerk van Leiden. Uitgekeken en honger gekregen na alle sightseeing? In de Herensteeg (zijstraat van de Kloksteeg) zit restaurant La Bota, hier kun je goedkoop én lekker eten. Iets chiquer zit je bij In Den Bierbengel, ook niet al te ver bij de Pieterskerk vandaan. Dichter bij het station en parkeergarage de Morspoort eten kan ook: tapas en andere Spaanse gerechten bij restaurant La Plancha of biologisch eten By Jill’s. Wie niet kan kiezen, moet teruggaan naar de Nieuwe Rijn. Bij restaurant Aan de Rijn kun je meerdere gerechtjes combineren en hoef je niet voor één gerecht te kiezen.
Festivals en feestjes
Bovenstaande dingen kan je het hele jaar doen in Leiden, maar in de zomermaanden barst het in de stad van de evenementen die moeite waard zijn om je tripje op af te stemmen. Zo zijn er in juni de Leidse Lakenfeesten en op 12 juli staat het Leidse Hout in het teken van Werfpop. Maar het hart van menig Leidenaar gaat pas écht sneller kloppen met 3 Oktober. Dan is het Leidens Ontzet en vieren we twee dagen lang dat Leiden in 1574 bevrijd werd van de Spanjaarden. 2 en 3 oktober staan volledig in het teken van het Ontzet en zijn er allerlei feestelijke activiteiten.
Op pad met de Leidse Loper
Natuurlijk heb ik nog veel meer te vertellen over wat je kan doen in Leiden en wat er allemaal nog meer te zien is. Maar er moet ook genoeg overblijven om zelf te ontdekken! Toch zeker weten dat je niks mist van alle historische plekken? Download dan gratis de Leidse Loper app. De Leidse Loper is een volledige stadswandeling en is ook aangegeven met wegwijzerpalen. De app biedt audiofragmenten en filmpjes met extra informatie over de betreffende locaties. Zo mis je niks van alle mooie plekken en leuke dingen die je kunt doen in Leiden!
Foto’s: Janneke Nijssen, Debb Collins (hofjes), Jan/Plato (poort en kerk), Tambako (header)