reisroute door Myanmar

Een 3-weekse reisroute door Myanmar: via de hoogtepunten van Yangon naar Mandalay

Menig Zuidoost-Azië liefhebber ging je voor, om vervolgens terug te keren vol bijzondere verhalen. Want Myanmar, het land dat een decennia geleden nog nagenoeg ontoegankelijk was voor toeristen, is niet te vergelijken met haar populaire buurlanden. Hoewel het toerisme de laatste jaren goed op gang is gekomen, ervaar je in dit land nog een stuk Azië zoals je dat in het naastgelegen Thailand niet meer aan zal treffen. En alleen daarom al is het de moeite van een bezoek waard. We stippelden een reisroute door Myanmar voor je uit van drie weken, waarbij je op je gemak alle hoogtepunten van dit bijzondere land kunt meepakken!

Beginpunt Yangon

Myanmar kan je uiteraard prima bezoeken als op zichzelf staande bestemming. Maar net zo makkelijk is het om tijdens je reis door bijvoorbeeld Thailand of Maleisië door te reizen, want met name Bangkok en Kuala Lumpur zijn populaire overstappunten voor een bezoek aan Myanmar. Met prijsvechters als Air Asia is dat ook nog eens hartstikke budget vriendelijk. De meest logische plek om je reisroute door Myanmar in dat geval te beginnen, is in Yangon. Hoewel het niet de hoofdstad is, is het wel de grootste stad die bruist en —in tegenstelling tot de meeste andere plekken op je reisroute— alle voorzieningen heeft. Een prima plek dus om bij je komen van je reis en even te acclimatiseren.

Wij raden aan om één volle dag de tijd te nemen om de bezienswaardigheden af te gaan, met in ieder geval de gouden Sule Paya en de mooie Shwedagon Pagoda. Op dag twee stap je aan boord van de circular train, waarbij je al een heel leuk voorproefje krijgt van het lokale leven in Myanmar!

reisroute door Myanmar
Aanrader: de Circular train in Yangon

Kalaw en de trekking naar Inle Lake

Vanuit Yangon kan je met de nachtbus naar Kalaw; een must visit op je reisroute door Myanmar. Backpackers komen hier naartoe vanwege het bijzonder mooie landschap, dat zich perfect leent voor een meerdaagse trekking. Besteed de dag van aankomst in Kalaw aan het bezoeken van de ochtendmarkt en kies daarna welke trekking je precies wilt doen. Er zijn namelijk veel opties, variërend van een eenvoudige dagwandeling tot uitdagende hikes waarbij je drie of meer dagen onderweg bent.

Heb je er de tijd voor, dan raden wij zeker aan om de trekking naar Inle Lake te doen, die onder reizigers niet voor niets populair is. Samen met een gids wandel je in twee of drie dagen langs rijstvelden, plantages, heuvelachtige landschappen en piepkleine dorpjes naar het prachtige Inle Lake. Onderweg leer je van alles over het land en de mensen. Als het even kan, kies dan voor de 3-daagse variant. Je doet het zo niet alleen wat rustiger aan, maar ziet ook meer van het mooie landschap en de bevolking die je onderweg zal ontmoeten.

Highlight Inle Lake

En al wandelend kom je dan aan bij een van de mooiste plekken op je reisroute door Myanmar: Inle Lake! Een plek waar je met gemak een week kunt verblijven, want rondom het meer zijn talloze dorpjes gelegen die allemaal weer net even anders zijn. Je kunt je op één plek vestigen en vanaf daar boottochtjes maken, Nyuang Shwemaar is daar de beste plek voor. Een echt backpackers stadje met een fijne sfeer. Je zal alleen niet de enige zijn die hier langer dan gepland blijft hangen; probeer als je er tijd voor hebt in dat geval ook een overnachting in een van de andere dorpjes aan het meer uit. Bijvoorbeeld door een homestay te boeken en het leven aan het Inle Lake te ervaren. Per boot kom je verder op de highlights langs het meer, zoals de drijvende tuin, de iconische vissers en de Shwe Indein tempel.

reisroute door Myanmar
Tempelvallei Bagan

Tempelvallei Bagan

Het plaatje herken je ongetwijfeld: tientallen luchtballonnen hangen in de lucht boven een vallei waar de ondergaande zon de tempels alle tinten rood en roze kleurt. Bagan is een van de meest bekende plekken op je reisroute door Myanmar, maar die bekendheid doet niets af aan je ervaring. Bagan is en blijft indrukwekkend om met eigen ogen te zien. Je kunt vanuit Inle Lake met de bus rechtstreeks naar Bagan, of je kan er voor kiezen om via Mandalay te gaan, afhankelijk van waar je je reis wilt eindigen. Het is natuurlijk een onvergetelijke ervaring om een ballonvaart op deze plek te maken, maar ook als dat niet binnen je budget past is dit een must visit. Je kunt namelijk ook prima fietsen huren en op je gemakje de mooiste tempels bekijken.

De hele vallei heeft iets sprookjesachtig en we raden dan ook aan om hier zeker twee volle dagen voor uit te trekken. Kies bij voorkeur een hotel of hostel met een lekker zwembad, want de temperaturen kunnen hier behoorlijk oplopen en zo is het lekker bijkomen van alle sightseeing. Onze tip: kies er op de ene dag voor om de zonsopkomst over de tempels te bekijken en op de andere dag de zonsondergang. Beiden zijn meer dan de moeite waard!

➸ Lees ook: De mooiste tempels in Bagan

Sfeervol Mandalay

Zoals je begon met een grote stad, eindigt je reisroute door Myanmar daar ook mee.Tenminste, als je vanuit Mandalay besluit terug te reizen. Zo kan je vanaf hier makkelijk naar Bangkok vliegen, maar je zou ook terug kunnen reizen naar Yangon óf nog een stukje verder richting het minder bekende noorden van Myanmar gaan. Hoe dan ook is Mandalay een hoogtepunt op je rondreis door Myanmar. De stad is minder groot dan Yangon, minder modern en daarmee eigenlijk een stuk sfeervoller. De stad heeft bovendien genoeg bezienswaardigheden, zoals het koninklijk paleis en een hele lijst indrukwekkende tempels. Een must visit is de U-Bein brug, waarvandaan je een onvergetelijke zonsondergang kunt zien. Een waardig afscheid van Myanmar! Maar ook kan je vanuit Mandalay diverse dagtripjes ondernemen, bijvoorbeeld naar de oude steden Amarapura of Inwa.

reisroute door Myanmar
Gouden pagoda in Mandalay

De trein naar Hsipaw

Als je sneller reist dan onze planning, of gewoon wat extra tijd hebt, dan wacht er nog een heel mooi extraatje. Namelijk de treinreis van Mandalay naar Hsipaw. Deze laatstgenoemde plek is een aanrader voor als je een trekking zou willen doen, maar in principe is alleen de treinreis al de moeite waard. Je komt hierbij namelijk over de Gokteik spoorbrug heen. Een brug van 100 meter hoogte en ruim 700 meter lengte die weliswaar voor wat spanning zorgt, maar vooral een waanzinnig mooi plaatje oplevert. Onderweg zie je verder prachtige stukken van het noorden, een regio die nog veel minder bezocht wordt door toeristen. Eerlijk is eerlijk: je bent al gauw een kleine 10 uur onderweg van Mandalay naar Hsipaw. Als je niet voor trekkingen gaat, dan kan je ook op een van de tussengelegen plaatsen uitstappen en de terugreis per bus doen. Voor liefhebbers van treinreizen is dit hoe dan ook een hoogtepunt die op je reisroute door Myanmar thuishoort!

reisroute door Mandalay
Heb je extra tijd? Pak de trein tussen Mandalay en Hipaw!
  REISSCHEMA  
   

Voorbeeldschema voor je reisroute door Myanmar

❁ Dag 1 – 3 Yangon: aankomst, stad en circular train
❁ Dag 4 – 7 Aankomst Kalaw en 3-daagse trekking
❁ Dag 8 – 11 Aankomst Inle Lake en bootexcursies
❁ Dag 12 – 15 Busreis naar Bagan en tempelvallei
❁ Dag 16 – 19 Mandalay en dagtripje
❁ Extra: Treinrit richting Hsipaw
❁ Terugreis vanuit Mandalay

PRAKTISCHE ZAKEN VOOR JE REIS DOOR MYANMAR

Visum voor Myanmar:

Voor vertrek heb je een visum voor Myanmar nodig. Deze is 90 dagen geldig, maar de maximale verblijfsduur is 28 dagen. Ook belangrijk om te weten is dat je voor aankomst al het ticket van je terugvlucht moet hebben, net als bewijs dat je voor de eerste nacht in Myanmar al een accommodatie hebt geboekt. Zorg dat je dit goed op orde hebt om problemen op het vliegveld te voorkomen. Je kunt het visum voor Myanmar aanvragen via een Nederlands visumbureau. Bij E-visums.nl doe je dit bijvoorbeeld eenvoudig via de website. Je betaald dan € 69,95 en hebt het visum al binnen uiterlijk 72 uur binnen. Wanneer je tijdens je reis door Azië spontaan besluit om ook Myanmar aan te doen, kan je langs de ambassade gaan, bijvoorbeeld in Bangkok.

Geldzaken:

Je hebt het misschien al wel gelezen op internet of in je reisgids: pinnen in Myanmar gaat niet altijd vlekkeloos. Tot een paar jaar geleden moest je als reiziger met een enorm pak dollars de grens over, simpelweg omdat je er niet kon pinnen. Dat is gelukkig inmiddels anders, maar buiten de grote steden zijn pinautomaten nog steeds niet vanzelfsprekend. Neem dus het zekere voor het onzekere en zorg dat je voldoende cash bij je hebt. Dollars kan je dor het hele land wisselen voor de lokale munteenheid Kyat.

Dit is géén Thailand:

Hup, even snel met AirAsia voor een prikkie vanuit Bangkok en je bent er. Vele reizigers gingen je voor en niet allemaal met de beste voorbereiding. Wees je ervan bewust dat Myanmar nog altijd een land is waar toerisme niet zo ontwikkeld is als in buurlanden. Zeker als je vanuit Thailand komt moet je er rekening mee houden dat je in Myanmar in een veel traditioneler land uit komt en er bovendien minder toeristische faciliteiten zijn. Dat houdt in dat je je respectvol dient te kleden, zeker in de buurt van tempels (zoals in elk land!) en je zeker in het hoogseizoen beter vooruit kunt boeken om teleurstelling te voorkomen. Zoveel aanbod aan accommodaties als in Thailand zal je op je reisroute door Myanmar namelijk niet tegenkomen. Reizen door Myanmar kan je weliswaar wat meer moeite kosten dan je gewend bent van andere Zuidoost-Aziatische landen; het is het méér dan waard!

Geschreven door - Naline is de oprichter van Stop and Stare. Ze wordt het allergelukkigst van reizen en schrijven. Heeft een voorkeur voor verre oorden maar vindt Nederland stiekem het allermooist. Krijgt vlinders van roadtrips, Aziatisch eten en vreemde talen. Is graag zuinig op de aardbol en fan van duurzaam toerisme.

One thought on “Een 3-weekse reisroute door Myanmar: via de hoogtepunten van Yangon naar Mandalay”

Wat vind jij? Laat van je horen!