Camino de Santiago

El Camino de Santiago: wie durft?

700 kilometer doorgaan, met of zonder apostel Jacobus in gedachten.

Stilte, rust en vooral heel veel wandelen. Dat is de ruim 700-kilometer lange pelgrimsroute El Camino de Santiago. Al eeuwen gaan talloze gelovigen op weg naar Santiago de Compostella, in het Noord-Westen van Spanje, om te bidden bij het graf van apostel Jacobus. Om daar te komen liep je een camino, een pad. Dit lijkt in de eerste instantie niet echt de ideale vakantiebestemming maar toch zijn er genoeg jonge mensen die maar al te graag de wandelschoenen uit de kast trekken en een strandvakantie verruilen voor de bergen van Spanje. Waarom?

Camino de Santiago

Even niet nadenken

We vroegen een aantal jonge mensen die de Camino de Santiago hebben gelopen of op de planning hebben staan, wat hun beweegt om deze uitdaging aan te gaan. Het blijkt eigenlijk een soort pauzemoment te zijn voor veel mensen. Even alles opzij zetten en rustig worden. Zo ziet Julia (21) de camino als een manier om ‘stil te worden’. “Blik op oneindig en lopen maar,” vertelt ze. “Hopelijk kan ik me richten op dingen waar ik altijd nog eens over na wilde denken, maar waar ik in de drukte van mijn studie en sociale leven niet echt aan toe kom. Vragen als wat mijn prioriteiten zijn of waar ik over tien jaar sta.” Rosa (20) liep de route vorig jaar. “Ik had eigenlijk geen concrete reden om de camino te gaan lopen,” legt ze uit, “Behalve dat ik mooie verhalen hoorde over de dingen die je onderweg ziet, de mensen die je tegenkomt en hoeveel je ervan leert. Vooral over jezelf omdat je veel tijd hebt om na te denken.”

Camino de Santiago

Alle tijd

En veel tijd heb je zeker. Je kunt ervoor kiezen om maar een deel van de Camino de Santiago te lopen, maar de volledige route (vanaf de Spaanse grens) is toch zeker zo’n 780 kilometer. Merel (24) wandelde per dag ongeveer 15 tot 25 kilometer. Ze liep de camino een paar jaar terug met een vriendin. “Belangrijk is wel dat je echt de tijd neemt,” legt ze uit. “Wij hadden bijvoorbeeld maar drie weken om een deel van de route te lopen. Dat valt nog best tegen met al die bergen.” Maar voel je je nou ook helemaal ‘zen’ na het lopen van de route? Daar moet je toch echt veel tijd in investeren. “Tijdens het lopen kwamen wij een jongen tegen die al drie maanden op pad was,” vertelt ze, “Hij liep de camino om te weten te komen hoe goed hij eigenlijk alleen kon zijn. Ik denk dat je in die tijd wel echt jezelf leert kennen. Een paar weken is daar net te kort voor.”

Camino de Santiago

Voorbereiding op de Camino de Santiago

Helemaal alleen ben je eigenlijk nooit als je de camino loopt, want onderweg zal je genoeg medewandelaars tegenkomen. De Camino de Santiago, kan vanaf elk punt van de route worden gestart, maar de populairste plek om te beginnen is Orreaga, waar je eenvoudig kan komen met openbaar vervoer. Overnachten doe je in een van de vele hutten en herbergen die verspreidt over de route staan.

Langs de weg staan bovendien verschillende informatiepunten waar je je kan laten inlichten over de camino maar ook over slaapplaatsen en plekken waar je kan eten. Op de website van Camino Adventures vind je veel informatie die bij de voorbereiding van pas kan komen. Je doet er verstandig aan om van te voren een planning te maken hoeveel je precies wilt lopen per dag. Op die manier wordt het niet alleen beter haalbaar, maar voorkom je ook dat je na zonsondergang op een punt bent zonder eten of plek om te overnachten.

Wij zijn benieuwd: zou jij je luilekker vakantie inruilen voor de Camino de Santiago?

Foto’s: José Antonio Gil Martínez, Manuel, Miguel Ángel García

Geschreven door - Roos schrijft geregeld artikelen voor Stop and Stare over bijzondere plekken en mooie reizen die zij heeft gemaakt.

Wat vind jij? Laat van je horen!